blauwalg hond zwemmen

Blauwalg: zwemmen met hond niet zonder risico

Honden kunnen ziek worden door water met blauwalgen te drinken. Door deze vergiftiging kan uw dier in levensgevaar komen. Lees hier alles over blauwalgen bij honden.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Blauwalg hond

Blauwalgen behoren tot een groep bacteriën die erg giftig kunnen zijn. Gifstoffen in deze bacteriën zijn krachtig en door de natuur aangemaakt. Een hond kan deze gifstoffen binnenkrijgen door water met blauwalgen te drinken. Ook tijdens het zwemmen kan een hond het water met blauwalgen binnenkrijgen. 

Wanneer een hond veel van deze gifstoffen binnenkrijgt, kan dit voor uw hond gevaarlijk zijn.

Waar zitten blauwalgen?

Blauwalgen zijn bij aanhoudend warm weer tussen de 20 en 30 graden te vinden in stilstaand zoet of zout water, met name in juli, augustus en september. Blauwalgen zijn in het water te herkennen aan een groene, roodbruine of bruingroene laag die op het water drijft. De kleur van deze laag wordt blauw als de algen afsterven. 

In Nederland staan er bij water met blauwalg meestal waarschuwingen langs de waterkant, maar niet altijd. Honden lezen natuurlijk geen bordjes en kunnen zonder dat u oplet een lekkere duik nemen.

Heeft uw hond in water met blauwalgen gezwommen? Neem dan altijd direct contact op met uw dierenarts. 

Risico's van blauwalg voor uw hond

Blauwalgen zijn giftig voor uw hond. Door de blauwalgen kunnen vooral de lever en het zenuwstelsel van uw hond beschadigd raken. Het is afhankelijk van het gewicht van de hond hoe gevaarlijk de bacterie is. Hoe minder de hond weegt, hoe groter de schade zou kunnen zijn. 

Lees ook: Zwemmen met uw hond

Symptomen vergiftiging van blauwalg

Bij risico op vergiftiging door blauwalg bij uw hond moet u goed letten op:

Deze symptomen kunnen tussen enkele minuten tot vijf uur bij uw hond zichtbaar worden. De snelheid van zichtbaar worden van symptomen hangt af van de blauwalg bacterie die het meest in het water aanwezig was. 

Mogelijk levensgevaar bij vergiftiging

Sommige gifstoffen van blauwalgen kunnen zoveel schade aanrichten dat de hond het niet overleeft. Neem bij snel optredende symptomen zoals slechte coördinatie, sloomheid en verkrampingen dus altijd direct contact op met uw dierenarts. Uw dier heeft met spoed zorg nodig.

Niet elke blauwalg vergiftiging is levensgevaarlijk voor een hond. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts. 

Neem bij plotselinge slechte coördinatie, verkrampingen en sloomheid na zwemmen altijd direct contact op met uw dierenarts, mogelijk is uw hond in levensgevaar!

Behandeling blauwalg vergiftiging

Helaas is er geen tegengif voor vergiftiging door blauwalg. Als u denkt dat uw hond blauwalg heeft binnengekregen, dan zal de dierenarts eerst uw hond helpen te braken en als nodig de maag spoelen. Dit zal dan wel moeten gebeuren binnen anderhalf uur nadat de hond het water gedronken binnen gekregen heeft. 

Als uw hond gezwommen heeft moet de hond ook worden afgespoeld om de besmetting niet groter te maken. 

Verder zal de dierenarts er uiteraard alles aan doen om de klachten zoveel mogelijk weg te nemen. Zo kan uw dier een infuus krijgen. Hierdoor gaat de besmetting niet weg, maar heeft uw hond er minder last van. 

Voorkomen van blauwalg vergiftiging bij hond 

Wilt u zwemmen met uw hond? In de gratis app Zwemwater en op www.zwemwater.nl staan de officiële zwemplekken in Nederland. Deze plekken worden goed gecontroleerd, zo ook op blauwalg. Kijk dus altijd eerst op zwemwater.nl of de app of de zwemplek veilig is voor u en uw hond.  

Twijfels, of een vraag?

Bent u bang dat uw hond blauwalg binnen heeft gekregen? Neem voor advies gerust contact met ons op. Neem bij duidelijke vergiftigingsverschijnselen altijd direct contact met ons op. 

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek