Blaasproblemen hond

Blaasproblemen komen geregeld voor bij de hond. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen en juist, daarom is het van belang een juiste diagnose te stellen!

Symptomen

Diagnose

In eerste instantie adviseren wij om urine op te vangen en deze in te leveren ter controle. Hier hoeft de hond niet voor mee naar de praktijk. In veel gevallen kunnen wij aan de hand van de ingeleverde urine een passende behandeling starten.

Indien er uit de urine niets doorslaggevends komt of wij twijfelen over de betrouwbaarheid, adviseren wij om een afspraak in te plannen voor bijvoorbeeld een echo. Met de echo kan de blaas volledig in beeld worden gebracht en kan een steriele urinepunctie gedaan worden. Ook kunnen op deze manier blaasstenen, poliepen en tumoren uitgesloten worden.

Behandeling blaasproblemen

Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kunnen plasproblemen goed behandeld worden.

In geval van een blaasontsteking wordt een antibioticum in combinatie met een ontstekingsremmende pijnstiller ingezet.

Daarnaast kan het nodig zijn om een speciaal dieet voor te schrijven om kristalvorming tegen te gaan. In dit geval is het van belang om een voeding in te zetten waarvan bewezen is dat dit de urinewegen ondersteunt en vorming van blaasgruis tegengaat! Een groot deel van de voeding die verkrijgbaar is kan slecht preventief ingezet worden.

In het geval van blaasstenen zullen wij ten alle tijden adviseren deze operatief te laten verwijderen. Vervolgens worden de stenen naar een laboratorium gestuurd voor analyse. Na iedere behandeling adviseren wij opnieuw de urine na te laten kijken, zodat wij kunnen bevestigen of de urine daadwerkelijk schoon is.