hond in gras

Baarmoederontsteking bij honden

Baarmoederontsteking komt voor bij niet-gesteriliseerde teven. Naarmate uw hond ouder wordt, wordt het risico groter, maar het kan op alle leeftijden voorkomen.

Een baarmoeder ontsteking ontstaat eigenlijk altijd na de loopsheid of na de dracht. Wanneer de problemen niet vroegtijdig worden opgespoord en mild van aard zijn kan het toch zo zijn dat pas langer na de loopsheid of de bevalling de symptomen ontdekt worden.

Wat zijn de symptomen van baarmoederontsteking bij honden?

Hoe onderzoeken wij baarmoederontsteking?

Bij het vermoeden van een baarmoederontsteking beginnen wij altijd met een algemeen lichamelijk onderzoek. Wanneer er twijfel bestaat over de aanwezigheid van een baarmoederontsteking kunnen we een echo maken om de diagnose te bevestigen. Daarnaast kan ook een bloedonderzoek meer informatie geven vooral omdat een baarmoederontsteking nierfalen en uitdroging kan veroorzaken. Een urine- en bloedonderzoek kan daarnaast informatie geven over mogelijke andere oorzaken van de klachten.

Hoe behandelen wij baarmoederontsteking?

In het geval van een baarmoederontsteking bestaat er maar één effectieve behandeling: verwijdering van de baarmoeder. Omdat een baarmoederontsteking alleen voorkomt bij niet-gesteriliseerde teven worden bij deze ingreep ook de eierstokken verwijderd. De baarmoederoperatie gebeurt onder algehele narcose. 

Baarmoederontsteking bij honden voorkomen

Een baarmoederontsteking komt alleen voor bij teven die niet gesteriliseerd zijn. Sterilisatie van uw hond is dus de beste voorzorgsmaatregel tegen baarmoederontstekingen (ook als de baarmoeder zelf blijft zitten).