Hond atopie

Atopie hond

Atopie bij honden is een huidziekte (atopische dermatitis hond). Er is in dit geval een overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving die in principe onschadelijk zijn (zoals huisstofmijt, grassen, boompollen, etc). Die stoffen worden allergenen genoemd.

Waar komt atopie bij honden door?

Atopie bij honden komt voor als de hond voor langere tijd blootgesteld wordt aan bepaalde stoffen uit de omgeving. Het immuunsysteem herkent dan de stoffen en gaat ze als schadelijk beschouwen. De antistoffen die dan worden aangemaakt veroorzaken een jeuk- en ontstekingsreactie. De gemiddelde leeftijd waarop atopie bij honden ontstaat is 1-3 jaar.

Atopie kan een erfelijke aanleg hebben. Daarnaast zijn er bepaalde rassen gevoeliger voor het ontwikkelen van atopie dan andere rassen, bijvoorbeeld:

Hoe herkent u atopie bij uw hond?

De ernst van de klachten kan per seizoen wisselen of het hele jaar door gelijk zijn.

Atopie bij honden vaststellen

Om de diagnose atopie bij honden te stellen moeten eerst alle andere oorzaken van jeuk uitgesloten worden en moet zeker zijn dat vlooien niet de oorzaak zijn, door een optimale vlooienbehandeling. 

Wanneer reactie op vlooienbeten is uitgesloten en de klinische (waarneembare) klachten passen bij de diagnose atopie, dan heeft het zin om een allergietest te doen. Meestal is dit een bloedonderzoek en voor een optimaal resultaat kan er nog een uitgebreide huidtest gedaan worden. Met deze testen wordt bepaald waarvoor het dier atopisch is.

Atopische dermatitis behandelen bij honden

Atopie bij honden is helaas niet te genezen. Wel zijn er meerdere behandelopties, waardoor het dier zo min mogelijk last van de atopie ervaart.

Verzorgen van de huid om erger te voorkomen

Dieren met atopie hebben een huid die veel gevoeliger is voor infecties en uitdroging. Er zijn verschillende mogelijkheden om verergering van de klachten te voorkomen.

Prognose atopie hond

Honden met atopie kunnen een lang en gelukkig leven hebben als eenmaal de oorzaak van de huidklachten is gevonden en een passend behandelplan is besproken. De behandeling zal wel levenslang voortgezet moeten worden.

Dieren met atopie zullen regelmatig een opleving van de klachten hebben. Op deze momenten hebben zij tijdelijk aanvullende medicatie of een hogere dosis van de medicatie nodig. Ook kunnen er in de toekomst nieuwe overgevoeligheden ontstaan.