Hond atopie

Atopie bij honden

Atopie bij honden is een huidziekte (atopische dermatitis). Er is in dit geval een overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving die in principe onschadelijk zijn.

Atopie bij hond

Atopie bekent dat uw hond overgevoelig of zelfs allergisch is voor 'onschuldige' stoffen uit de omgeving (zoals huisstofmijt, grassen, boompollen, etc). Deze stoffen worden ook ook wel allergenen genoemd.

De ernst van de klachten kan per seizoen wisselen of het hele jaar door gelijk zijn.

Huisstofmijt

Oorzaak atopie

Atopie bij honden komt voor als de hond voor langere tijd blootgesteld wordt aan bepaalde stoffen uit de omgeving.

Het immuunsysteem herkent dan de stoffen en gaat ze als schadelijk beschouwen. De antistoffen die dan worden aangemaakt veroorzaken een jeuk- en ontstekingsreactie.

De ontstekingsreactie in de huid

De gemiddelde leeftijd waarop atopie bij honden ontstaat is één - drie jaar.

Atopie kan een erfelijke aanleg hebben. Daarnaast zijn er bepaalde rassen gevoeliger voor het ontwikkelen van atopie dan andere rassen, bijvoorbeeld:

Hoe herkent u atopie bij uw hond?

Jeuk is één van de belangrijkste symptomen van atopie bij honden. De dieren krabben voornamelijk aan de:

Dat krabben heeft klachten aan de huid tot gevolg:

De typische verspreiding van de huidklachten

Gevolg: huidproblemen

De huid kan rood worden, schilferen, kaal worden, verdikken (olifantenhuid) of zwart verkleuren. Door infecties als gevolg van de atopie kunnen de klachten erger worden. Er ontstaan dan pukkels of puistjes, korsten en nog meer jeuk. Huidklachten kunnen meer oorzaken hebben, lees ook: huidproblemen bij honden.

Oorontsteking en hooikoortsverschijnselen

Sommige honden met atopie hebben als enige symptoom steeds terugkerende oorontstekingen of hooikoortsverschijnselen zoals niezen, traanogen en een loopneus. Verschillen de klachten bij uw hond per seizoen, dan heeft dit over het algemeen te maken met hooikoorts. Meer weten? Ga naar: hooikoorts bij honden

Atopie bij honden vaststellen

Om de diagnose atopie bij honden te stellen moeten eerst alle andere oorzaken van jeuk uitgesloten worden en moet zeker zijn dat vlooien niet de oorzaak zijn, door een optimale vlooienbehandeling. 

Wanneer reactie op vlooienbeten is uitgesloten en de klinische (waarneembare) klachten passen bij de diagnose atopie, dan heeft het zin om een allergietest te doen.

Meestal is dit een bloedonderzoek en voor een optimaal resultaat kan er nog een uitgebreide huidtest gedaan worden. Met deze testen wordt bepaald waarvoor het dier atopisch is.

Atopische dermatitis behandelen bij honden

Atopie bij honden is helaas niet te genezen. Wel zijn er meerdere behandelopties, waardoor het dier zo min mogelijk last van de atopie ervaart:

Lees ook: desensibilisatie therapie bij honden

Verzorgen van de huid om erger te voorkomen

Dieren met atopie hebben een huid die veel gevoeliger is voor infecties en uitdroging. Er zijn verschillende mogelijkheden om verergering van de klachten te voorkomen:

Prognose atopie hond

Honden met atopie kunnen een lang en gelukkig leven hebben als eenmaal de oorzaak van de huidklachten is gevonden en een passend behandelplan is besproken.

De behandeling zal wel levenslang voortgezet moeten worden.

Dieren met atopie zullen regelmatig een opleving van de klachten hebben. Op deze momenten hebben zij tijdelijk aanvullende medicatie of een hogere dosis van de medicatie nodig.

Ook kunnen er in de toekomst nieuwe overgevoeligheden ontstaan.

Lees ook: atopie kat

Gratis folder over dermatologie

In deze folder leest u meer over huidproblemen.

Download de PDF

 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek