hond kind spelen

Artrose hond: wat zijn de symptomen?

Artrose komt regelmatig voor bij honden. Vooral (middel)grote rashonden hebben hier last van. Bij artrose is het kraakbeen in gewrichten voor een groot deel versleten waardoor honden moeilijk bewegen en pijn hebben bij het lopen.

Artrose bij honden

Artrose is de benaming voor slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar bij honden komt artrose meestal voor in de knieën, ellebogen, heupen en wervels.

Artrose is heel vervelend voor uw hond. Let daarom goed op de symptomen die kunnen wijzen op artrose. Er zijn gelukkig veel oplossingen voor dit probleem.

Kreupel lopen

Doordat er kraakbeen verloren gaat en de gewrichtsvloeistof verandert van samenstelling en volume kan het gewricht van de hond minder schokken opvangen. Botten kunnen gaan “schuren” en dit gaat vaak gepaard met pijn.

De aandoening van het kraakbeen wordt langzaam erger en wanneer artrose eenzijdig voorkomt gaat het dier het bewuste lichaamsdeel ontzien en kreupel lopen.

Stijfheid en moeilijk opstaan

Vaak is de artrose tweezijdig en uit het zich meer in stijfheid, stramheid, moeilijk opstaan en niet meer mee willen met de wandeling.

Oorzaken van artrose bij honden

De oorzaken van artrose zijn heel verschillend. De aandoening is erfelijk, maar kan ook door ouderdom ontstaan.

Artrose en erfelijkheid per hondenras

Hondenrassen die doorgefokt worden hebben gemiddeld gezien een hogere kans op artrose. Kies dus altijd een goede fokker die verantwoord met het fokken met een bepaald hondenras om gaat. Bekijk ook onze Puppy Wijzer voor het kiezen van een hondenras.

Andere oorzaken

Soms is er geen duidelijke oorzaak aan te tonen, maar vaak ontstaat artrose na een:

Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan heupdysplasie, elleboogdysplasie en afwijkende kniegewrichten.

Pijn bij artrose

Bij artrose schuren de botten over elkaar heen in plaats van over het kraakbeen. Dit veroorzaakt veel pijn bij uw hond, maar dit laat uw hond niet altijd zien. Honden zijn namelijk expert in het niet tonen van pijn. Let als baasje dus goed op!

Heeft uw huisdier artrose, dan is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de artrose is. Maak een afspraak met één van onze orthopedische dierenartsen om te kijken op welke manier uw huisdier het meest pijnvrij door het leven kan gaan.

Artrose hond symptomen

De volgende symptomen kunnen wijzen op artrose bij uw hond:

Artrose bij honden vaststellen

Als uw hond één of meerdere van bovenstaande symptomen heeft raden wij u aan uw dierenarts te raadplegen. Uw hond kan pijn of ongemak hebben door de klachten zonder dat u het doorheeft en lijdt dan onnodig pijn. Uw dierenarts kan pijnstilling voorschrijven.

Om vast te stellen of uw hond artrose heeft zal de dierenarts in eerste instantie adviseren om twee weken rust te houden om te kijken hoe de klachten zich ontwikkelen. Als de klachten na twee weken niet vanzelf zijn verdwenen, kan de dierenarts de diagnose artrose stellen aan de hand van röntgenfoto’s.

Artrose: wat te doen?

Wat te doen wanneer u vermoedt dat uw hond artrose heeft Allereerst zult u vast moeten stellen dat uw hond artrose heeft - zie voorgaande paragraaf - om over te kunnen gaan op een gerichte behandeling en te zorgen voor verlichting van de pijn.

Het behandelen van de artrose bij uw hond kunt u deels zelf doen in de vorm van zorgen voor verlichting (laat u adviseren door uw dierenarts), deels zijn er verdergaande behandelingen mogelijk.

Behandeling artrose bij honden

Bij AniCura worden jaarlijks vele dieren onderzocht en behandeld aan artrose. Grofweg zijn er een twee manieren van behandelen. Een operatie of een symptomatische behandeling. Dat laatste vooral om pijn te verminderen. 

Symptomatische behandeling van artrose bij honden

Als inderdaad blijkt dat uw hond artrose heeft, dan zal uw dierenarts u een advies geven over de hoeveelheid beweging en welke voeding voor uw hond het beste is.

Door dit goed op te volgen zal uw hond minder pijn hebben. Ook kan pijnstillende, gewrichtsmodulatoren of ontstekingsremmende medicatie bij artrose nodig zijn. Geef dit nooit op eigen houtje!

Medicatie bedoeld voor mensen is bijna altijd vergif voor honden. Uw dierenarts weet welke medicijnen geschikt zijn voor uw hond.

Daarnaast krijgt u advies over:

Operatie artrose hond

Soms kan het zijn dat bijvoorbeeld de heupen van uw hond dusdanig versleten zijn dat er een operatie nodig is. In dat geval krijgt uw hond een heupprothese, elleboogprothese of kunstknie.

Tijdens een paar uur durende operatie wordt deze plastic heup ingebracht. Houd er wel rekening mee dat de herstelperiode zo’n vier maanden kan duren.

Ook een arthroscopische behandeling kan een optie zijn bij artrose.

Nazorg en tips

Uw dierenarts weet welke oefeningen geschikt zijn voor uw hond of verwijst u door naar een dierenfysiotherapeut. Neem gerust contact op voor begeleiding en uitleg over fysiotherapie-oefeningen.

Vermoed u dat uw hond artrose heeft? Of heeft uw hond artrose en wilt u weten of u nog meer voor uw hond kan doen? Bij AniCura werken meerdere Europese Specialisten die op de hoogte zijn van de laatste kennis en ontwikkelingen.

Neem hiervoor contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek