hond kind spelen

Artrose hond

Artrose komt regelmatig voor bij honden. Vooral (middel)grote rashonden hebben hier last van. Bij artrose is het kraakbeen in gewrichten voor een groot deel versleten waardoor honden moeilijk bewegen en pijn hebben bij het lopen. Artrose is heel vervelend voor uw hond. Let daarom goed op de symptomen die kunnen wijzen op artrose. Er zijn gelukkig veel oplossingen voor dit probleem.

Artrose bij honden

Artrose is de benaming voor slijtage (aandoening) van het kraakbeen in gewrichten. Artrose kan in alle gewrichten in het lichaam voorkomen, maar bij honden komt artrose meestal voor in de knieën, ellebogen, heupen en wervels. Doordat er kraakbeen verloren gaat en de gewrichtsvloeistof verandert van samenstelling en volume kan het gewricht minder schokken opvangen. Botten kunnen gaan “schuren” en dit gaat vaak gepaard met pijn.

De aandoening van het kraakbeen wordt langzaam erger en wanneer artrose eenzijdig voorkomt gaat het dier het bewuste lichaamsdeel ontzien en kreupel lopen. Vaak is de artrose tweezijdig en uit het zich meer in stijfheid, stramheid, moeilijk opstaan en niet meer mee willen met de wandeling.

Oorzaken van artrose bij honden

De oorzaken van artrose zijn heel verschillend. De aandoening is erfelijk, maar kan ook door ouderdom ontstaan. Doordat hondenrassen vaak worden doorgefokt, hebben deze soort honden gemiddeld gezien een hogere kans op artrose.

Soms is er geen duidelijke oorzaak aan te tonen, maar vaak ontstaat artrose na een:

Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan heupdysplasie, elleboogdysplasie en afwijkende kniegewrichten.

Bij artrose schuren de botten over elkaar heen in plaats van over het kraakbeen. Dit veroorzaakt veel pijn bij uw hond, maar dit laat het niet altijd zien. Dieren zijn namelijk expert in het niet tonen van pijn. Let als baasje zijnde dus goed op!

Heeft uw huisdier artrose dan is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de artrose is. Maak een afspraak met één van onze orthopedische dierenartsen om te kijken op welke manier uw huisdier het meest pijnvrij door het leven kan gaan.

Artrose hond symptomen

De volgende symptomen kunnen wijzen op artrose:

Artrose bij honden vaststellen

Als uw hond één of meerdere van bovenstaande klachten laat zien en het gaat niet vanzelf binnen twee weken over, dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. De dierenarts stelt dan een diagnose op aan de hand van röntgenfoto’s.

Behandeling artrose bij hond

Bij AniCura worden jaarlijks vele dieren onderzocht en behandeld aan artrose. Grofweg zijn er een tweetal behandelmethoden.

Conservatieve maatregelen tegen artose bij honden

Als inderdaad blijkt dat uw hond artrose heeft, dan zal uw dierenarts u een advies geven over de hoeveelheid beweging en welke voeding voor uw hond het beste is. Door dit goed op te volgen zal uw hond minder pijn hebben. Ook kan pijnstillende, gewrichtsmodulatoren of ontstekingsremmende medicatie bij artrose nodig zijn. Geef dit nooit op eigen houtje! Medicatie bedoeld voor mensen is bijna altijd vergif voor honden. Uw dierenarts weet welke medicijnen geschikt zijn voor uw hond. Daarnaast krijgt u advies over:

Operatie artrose hond

Soms kan het zijn dat bijvoorbeeld de heupen van uw hond dusdanig versleten zijn dat er een operatie nodig is. In dat geval krijgt uw hond een heupprothese, elleboogprothese of kunstknie. Door een twee uur durende operatie wordt deze plastic heup ingebracht. Houd er wel rekening mee dat de herstelperiode zo’n vier maanden kan duren. Ook een arthroscopische behandeling kan een optie zijn.

Nazorg en tips

Uw dierenarts weet welke oefeningen geschikt zijn voor uw hond of verwijst u door naar een dierenfysiotherapeut. Neem gerust contact op voor begeleiding en uitleg over fysiotherapie-oefeningen.

Vermoed u dat uw hond artrose heeft? Of heeft uw hond artrose en wilt u weten of u nog meer voor uw hond kan doen? Bij AniCura werken meerdere Europese Specialisten die op de hoogte zijn van de laatste kennis en ontwikkelingen. Neem hiervoor contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Voor de symptomen die in dit artikel worden beschreven raden wij u aan om contact op te nemen met uw dierenarts. Let op: in sommige gevallen kunnen deze symptomen leiden tot een levensbedreigende situatie. Maak een afspraak met uw dierenarts.

Zoek een dierenkliniek die u kan helpen