Hond in weiland

Manuele therapie bij uw hond

Heeft uw dier klachten aan de gewrichten of wervels, bijvoorbeeld door een hernia of artrose? Gewrichts- of zenuwpijn is voor uw dier vaak erg pijnlijk. Met revalidatie helpen we uw dier om weer zo pijnvrij en soepel mogelijk te bewegen.

Manuele therapie is vaak onderdeel van een revalidatie

Wat is manuele therapie bij dieren?

Bij manuele therapie wordt gekeken naar de manier waarop uw hond beweegt. Bij de therapie worden gewrichten en wervels op de juiste plaats en stand gezet. Dit doet de manuele therapeut met de hand. 

Het doel van de behandeling is om de pijn te verminderen, zodat uw hond weer lekker kan bewegen. Vaak is het verschil direct na de behandeling al merkbaar!

Andere namen voor manuele therapie zijn: orthomanuele therapie en chiropractie.

Wanneer manuele therapie bij uw hond?

Manuele therapie kan bijvoorbeeld helpen bij:

Wat doet een manueel therapeut?

Een manueeltherapeut is een dierfysiotherapeut die een extra opleiding heeft gevolgd. 

De manueel therapeut maakt voorzichtige bewegingen met het lichaam van uw dier en met de gewrichten. Soms duwt of trekt de therapeut hierbij zachtjes aan bijvoorbeeld de rug of een poot. De beweeglijkheid van de gewrichten neemt door deze bewegingen toe. Hierdoor neemt de pijn in het lichaamsdeel bij uw dier af.

De verandering is in de meeste gevallen voor uw hond direct merkbaar. U kunt dit als eigenaar ook zien doordat uw hond na de behandeling vrijer beweegt. 

Let op: probeer nooit zelf zonder aanwijzingen van een therapeut de gewrichten of wervels bij uw hond te bewegen of soepeler te maken. De manueel therapeut kan zien waar het probleem zit, en weet precies waar en hoe de bewegingen gemaakt moeten worden. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, kan u de schade en pijn zelfs erger maken.

Manuele therapie bij scheve wervels (hernia)

Heeft uw hond scheve wervels? Dit kan leiden tot extra druk op de tussenwervelschijf, waardoor uw hond hernia kan krijgen. Door manuele therapie kunnen de wervels weer recht gezet worden, zodat de druk op de tussenwervelschijf afneemt. 

Door de juiste positie verdwijnen pijn en uitstraling meestal direct. Voor een volledige behandeling en het voorkomen van hernia zijn vaak ook andere revalidatie-behandelingen nodig. 

Oefeningen met uw dier

Na de behandeling krijgen u en uw dier meestal huiswerk mee om thuis te gaan trainen. De manueel therapeut zal de oefeningen samen met u doornemen. 

Bij de volgende controle kijkt de therapeut of alles juist is blijven staan en of de oefeningen lukken. Als nodig worden de oefeningen aangepast.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!