Dierenarts seniorcheck hond AniCura Hoofddorp

Veel belangstelling voor gratis seniorencheck huisdieren

Baasjes in Hoofddorp wisten zaterdag 20 november de weg naar de gratis seniorencheck voor hun oudere hond of kat feilloos te vinden. Met bijna twintig consulten was de gezondheidscontroledag bij AniCura Hoofddorp ‘uitverkocht’ en daarmee een groot succes.

Seniorcheck bij huisdieren in Hoofddorp

De dierenkliniek had er zaterdag de 20ste een speciale dag van gemaakt. Onder meer via social media werden senior patiënten (honden en katten vanaf 7 jaar) van de kliniek hiervoor uitgenodigd.

Huisdiereigenaren konden van tevoren online een vragenlijst invullen over hun dier en zich vervolgens aanmelden voor de gezondheidscontrole.

Ook Carola Bart uit Hoofddorp had dit gedaan met beide katten Chico (15 jaar) en Mexx (9 jaar): “Chico werd wat magerder op zijn achterhand en zijn voorpootjes trilden af en toe. Ik vermoedde al dat hij artrose had. Ook ben ik nierproblemen graag voor en daarvoor heb ik bij allebei een bloedtest laten doen. Katten laten slecht zien dat ze ergens pijn hebben en daarom neem ik liever het zekere voor het onzekere.”

De kat Mexx (9 jaar) laten zich onderzoeken op ouderdomskwalen tijdens de seniorcheck bij AniCura Hoofddorp.

Van top tot teen nagekeken

Tijdens de seniorenchecks worden de huisdieren van top tot teen nagekeken met extra aandacht voor de gewrichten.

Paraveterinair Natasja de Wit was aanwezig voor een gebitscontrole en gaf tips over goed onderhoud van het gebit.

Verder waren er deze dag verschillende acties, een leuke goodiebag voor de aanwezigen en kregen baasjes een flinke korting op bloedonderzoek van hun dier, waarmee onder andere de nier- en leverfunctie van het huisdier in beeld werd gebracht.

“Uit het onderzoek blijkt dat Chico artrose heeft en hij krijgt nu tegen de pijn dagelijks een pijnstiller en ontstekingsremmer. Mexx is gelukkig nog helemaal gezond en pijnvrij”, aldus Carola. Het resultaat van het bloedonderzoek is nog onbekend.

Gezien de animo is op zaterdag 15 januari 2022 een tweede dag gepland waarop baasje een gratis seniorcheck voor hun dier kunnen inplannen.

Twee keer per jaar naar de dierenarts

Volgens Verhoeven is het verstandig om twee keer per jaar het senior dier te laten checken door een dierenarts.

“Dat is onze norm. Uit onderzoek onder baasjes blijkt dat slechts een kwart deze norm haalt bij honden. Voor senior katten is de situatie nog alarmerender. Daarvan komt slechts een vijfde twee keer per jaar bij de dierenarts. Dit terwijl oudere dieren net als oudere mensen meer zorg nodig hebben. Ze lijken misschien nog zo gezond als voorheen, maar het verouderingsproces is echt aan de gang. Dieren geven niet aan dat ze pijn en hebben en oudere dieren hebben toch een grotere kans op gezondheidsproblemen. Uit een screening blijkt dat 80% van de katten en honden na een seniorencheck een aandoening heeft waar een behandeling voor nodig was. Deze was niet aan het licht gekomen zonder de seniorencheck.”

Huisdiereigenaren kunnen het hele jaar door een gezondheidscheck laten doen voor huisdieren vanaf 7 jaar.

 

Fotograaf: Ellen Ophuijsen