Castratie hond: uw hond laten castreren

Een veelvoorkomende reden om een hond te willen laten castreren is ongewenst gedrag. Lees hier over de voor- en nadelen van het laten castreren van uw hond.

Hilversum

Kerkelandenlaan 1 1216 RN Hilversum
Routebeschrijving 035 - 621 41 47

Castratie bij uw hond

Onder een castratie verstaat men het definitief of tijdelijk verwijderen van de totale voortplantingsfunctie door een chirurgische of medicamenteuze ingreep van de geslachtsklieren.

In simpele woorden: door de castratie is het niet meer mogelijk dat uw hond zich voortplanten. Ook wordt door de castratie de hormonale regeling beïnvloedt.

Dit in tegenstelling tot sterilisatie waarbij alleen de mogelijkheid tot voortplanten teniet gedaan wordt.

Lees ook: het verschil tussen castratie en sterilisatie

Redenen en voordelen castreren hond 

Een hond laten castreren kan geadviseerd worden om twee redenen:

1. Medische reden voor castratie

Sommige reuen hebben bijvoorbeeld vaak last van een steeds terugkerende voorhuidontsteking. Dit probleem verdwijnt na een castratie. 

2. Ongewenst gedrag van de hond

Om sperma te kunnen produceren is testosteron nodig. Maar testosteron is óók van invloed op gedrag. En dat kan ongewenste vormen aannemen.

Zo kan de hond dominanter of agressief zijn, overmatig ‘rij’ gedrag vertonen, verminderde eetlust hebben of weglopen waarbij hij opzoek gaat naar een loopse teef.

Een castratie is van invloed op het testosterongehalte van de hond

Een castratie neemt de testosteron weg en als dit inderdaad de oorzaak is van het gedrag, dan kan een castratie het probleem verhelpen.

Ook de levensverwachting van een hond zou door een castratie hoger worden. Echter, de wetenschappelijke onderbouwing daarvoor ontbreekt.

Een castratie heeft niet alleen maar voordelen. Sterker nog, het heeft juist meer nadelen.

Nadelen castreren hond

Gevolgen van een castratie bij honden

Naast het eerder genoemde risico van een toenemende kans op prostaattumoren is een van de belangrijkste gevolgen van een castratie bij uw hond dat de stofwisseling verandert door het wegnemen van testosteron.

Samenvattend

Er zijn voor- en nadelen van castratie waarbij een afweging van de wensen van eigenaar naast de leeftijd, het ras en geslacht van de hond en de voor- en de nadelen voor het individuele dier plaats moet vinden.

Vraag uw dierenarts om advies. Hij of zij kan u helpen als u overweegt uw hond te laten castreren.

Vanaf welke leeftijd kunt u uw hond laten castreren?

De leeftijd waarop een reu gecastreerd kan worden, is afhankelijk van het ras van de hond.

Bij bepaalde rassen kan een te vroege castratie incontinentie veroorzaken. Over het algemeen geldt dat reuen vanaf zes maanden veilig gecastreerd kunnen worden. 

Hoe gaat castratie van een hond in z’n werk?

Bij de castratie verwijdert de dierenarts beide zaadballen (testikels) van uw hond. Het verwijderen van beide zaadballen gebeurt onder narcose. Uw hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend.

Doordat uw hond een buisje in de keel heeft gekregen, kan hij na het ontwaken gaan hoesten. Geef uw hond 12 uur voor de operatie geen eten meer. Dat verkleint het risico op complicaties.

Vaak kan uw hond op dezelfde dag nog naar huis. 


Het achterlijf van een reu

Herstel en nazorg van uw hond na castratie

Is uw hond na de operatie weer op zijn eigen vertrouwde plek thuis, dan kan hij nog wat slaperig zijn. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het herstel van uw hond te versnellen en het hem zo comfortabel mogelijk te maken.

Kraag of medische romper

Bij castratie wordt meestal gebruik gemaakt van onderhuidse hechtingen, deze lossen vanzelf op. Heeft uw hond de neiging om aan de wond te bijten of likken?

Een kraag of medische romper kan voorkomen dat de wond gaat infecteren of dat uw hond de hechting beschadigt. Uw dierenarts geeft u hierover graag advies.

Alternatief voor castratie hond

Een tijdelijk en pijnloos alternatief is de chemische castratie. Chemische castratie heeft alle voordelen van een castratie maar is niet defintief én uw hond hoeft niet geopereerd te worden.

Dus geen narcose, geen risico op complicaties en geen herstelperiode. Door de chemische castratie ziet u ook direct of castreren het gedragsprobleem oplost, of dat er een andere oorzaak is.

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van chemische castratie en hoe de behandeling gaat? Lees hier over de behandeling chemische castratie.

Kosten castratie hond

AniCura is gespecialiseerd in verschillende vormen van castratie. De kosten hiervan zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het type castratie en het gewicht van uw hond.

Meer weten over de verschillende methoden van castreren en de kosten die daarbij komen kijken? Neem contact op met een AniCura Dierenkliniek bij u in de buurt.

Hilversum

Kerkelandenlaan 1 1216 RN Hilversum
Routebeschrijving 035 - 621 41 47