Ook bij dieren is het belangrijk om pijn goed te behandelen. Voor uw hond zijn er daarom speciale pijnstillers en ontstekingsremmers die algemene pijn, pijn bij artrose, of pijn tijdens en na een operatie kunnen verlichten.

Steenwijk - Het Ravelijn

Het Ravelijn 2 8332 GN Steenwijk
Routebeschrijving 0521 - 32 02 12

Pijn bij uw hond 

Net als bij mensen is pijn voor de hond een onaangename ervaring. Pijn kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld een ongeval of ziekte. 

Het herkennen van pijn bij honden is niet altijd zo eenvoudig, vooral als het gaat om chronische pijn. Pijn in het gebit, het oor, de gewrichten (bijvoorbeeld door artrose) of de buik wordt bij honden vaak niet opgemerkt door de eigenaar. Dit is één van de redenen dat een regelmatige gezondheidscontrole van de dierenarts van groot belang is. 

Pijn herkennen bij honden 

Honden met pijn laten vaak snel opvallend nieuw en afwijkend gedrag zien. Voorbeelden van gedragsveranderingen bij honden met pijn zijn:

Heeft uw hond pijn? Twijfelt u wat u moet doen? Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in het herkennen en bestrijden van pijn. Neem contact op met de AniCura kliniek bij u in de buurt. 

Pijnstilling bij uw hond: wanneer nodig?

De arts zal bij pijn altijd de oorzaak van de pijnprikkel bij uw hond proberen weg te nemen. Daarnaast is het bestrijden van pijn met medicijnen van groot belang. 

Pijnstilling is, net als bij mensen, belangrijk om de ‘normale’ dingen te kunnen doen: goed slapen, drinken en eten.

Als uw hond de juiste medicatie krijgt, kan hij na bijvoorbeeld ziekte of een operatie sneller herstellen. Ook bij artrose kunnen pijnstillers uw hond enorm helpen.

Gratis folder over pijnbestrijding

In deze folder leest u meer over pijn en pijnbestrijding bij uw huisdier.

Download de PDF

Pijnstillers voor honden 

Er zijn twee groepen pijnstillers voor honden: Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAID’s) en opiaten. 

NSAID’s

Dit zijn medicijnen die ontstekingsremmend, koortsverlagend en pijnstillend werken. Deze medicijnen zijn vergelijkbaar met aspirine, paracetamol, diclofenac en ibuprofen zoals bij de mens worden gebruikt 

Lees ook: koorts bij hond

Geef nooit pijnstillers voor mensen aan dieren, omdat dit voor ernstige problemen kan zorgen! Voor huisdieren zijn speciale pijnstillers ontwikkeld die veilig en doeltreffend zijn.

Deze medicijnen zijn alleen via uw dierenarts verkrijgbaar. Voor het uitgeven van pijnstillers moet de dierenarts altijd uw dier zien en onderzoeken. Uw dierenarts vertelt u hoe u deze zelf bij uw dier toedient. 

Opiaten

Opiaten zijn sterke pijnstillers die gebruikt worden tijdens een chirurgische ingreep als onderdeel van de narcose om zo de ingreep veilig en zonder pijn te kunnen ondergaan. Deze medicijnen zijn morfine achtige pijnstillers.

Opiaten worden door de dierenarts ook toegediend bij ernstige pijn die niet voldoende te bestrijden is met een NSAID,  bijvoorbeeld bij:

Opiaten worden alleen door een dierenarts toegediend. Uitzondering hierop is de pijnpleister. Deze pleister wordt door de dierenarts op de huid van uw huisdier aangebracht en geeft gedurende 3 tot 4 dagen doorlopend een morfineachtige pijnstiller af bij uw hond. 

Lees hier meer over narcose bij uw hond

Pijnbestrijding hond voorafgaand aan een operatie

Pijnstillers worden meestal voorafgaand aan een operatie gegeven, zodat uw hond een geen pijnlijke ervaring heeft.

Pijnstillers voor honden kunnen samen met een kalmeringsmiddel gegeven worden. Uw dier kan hier een beetje moe en slaperig van worden en de pupillen kunnen wat vergroten.

Daarnaast kan samen met een narcose pijnstilling worden toegediend. Ook bij orthopedische behandelingen, of wanneer u de tanden van uw hond laat trekken, wordt pijnstilling bij narcose toegepast.

Pijnbestrijding hond na een operatie

Pijnbestrijding na een operatie is erg belangrijk voor het herstel. Zonder de juiste medicatie kan uw hond veel pijn hebben en niet goed genezen.

In sommige gevallen kan de gezondheid zelfs achteruit gaan. Iets wat u als eigenaar natuurlijk liever niet wilt. Uw dierenarts helpt u daarom graag met de juiste pijnbestrijding.

Pijnstilling hond bij artrose

Medicatie is een onderdeel van de gemiddelde behandeling van een hond met artrose.

Honden met artrose kunnen veel last van de gewrichten hebben, waardoor opstaan en lopen erg pijnlijk kan zijn.

De pijnstillers die bij gewrichtsslijtage worden voorgeschreven remmen niet alleen de pijn, maar remmen ook het slijtageproces af. Daarom is het belangrijk om bij artrose deze medicijnen niet alleen af te geven als uw huisdier pijn lijkt te hebben. 

Door het langdurig geven van deze medicijnen volgens voorschrift van de dierenarts herstelt het gewricht veel beter en wordt verslechtering juist voorkomen.

Uw hond heeft pijnmedicatie nodig: wat nu?

Het kan gebeuren dat u medicijnen mee naar huis krijgt. Dit zijn meestal tabletten of een vloeistof die u met het voer of met wat lekkers kunt geven.

Een paar tips bij thuisgebruik van dieren-medicijnen:

Als uw huisdier pijnstilling krijgt, kunt u uw dier ook ondersteunen:

Wat zijn de bijwerkingen van pijnstillers bij honden?

De door ons gebruikte en voorgeschreven pijnstillers/ ontstekingsremmers hebben een hoge bewezen veiligheid. Toch kunnen er bij uw hond bijwerkingen voorkomen, bijvoorbeeld:

Neem in deze gevallen of bij twijfel direct contact op met uw dierenarts.

Andere bijwerkingen

Naast maag- en darm problemen kunnen er ook andere bijwerkingen optreden.

Sommige bijwerkingen ontstaan door het gelijktijdig gebruik van bepaalde medicijnen.

Daarom is het altijd belangrijk om uw dierenarts te vertellen welke medicijnen uw hond al gebruikt.  

"Is het niet beter om minder pijnbestrijding te geven?"

Soms denken mensen dat met minder of geen pijnbestrijding het dier rustiger blijft, waardoor de genezing sneller zou gaan. Dit is niet waar. Met het geven van pijnbestrijding verdwijnt de pijn en daarmee de waarschuwingsfunctie zeker niet helemaal. Wel wordt de pijn dragelijker, zodat het dier zich niet meer zo gaat gedragen dat het herstel juist vertraagd. Met de juiste pijnstilling zal uw dier beter eten en slapen. Minder pijnstilling geven helpt dus niet om de genezing te versnellen.

Wat als als de medicijnen bij mijn hond niet meer goed lijken te helpen? 

Als de pijnstillers niet goed meer lijken te werken is het niet verstandig de dosering te verhogen. Beter kunt u met uw dierenarts contact opnemen zodat de arts kan onderzoeken wat er aan de hand is.

Het is mogelijk dat het probleem waarvoor de pijnstiller wordt gegeven in ernst is toegenomen. Ook is het mogelijk dat een ander probleem zich heeft ontwikkeld.

Soms is een operatie noodzakelijk om de pijn weg te kunnen nemen, bijvoorbeeld bij een gescheurde voorste kruisband of een hernia van de tussenwervelschijf

Belangrijk om te weten is dat deze groep pijnstillers maar een beperkte pijnremmende werking hebben. De dierenarts kan door het toevoegen van andere medicijnen de pijn nog verder remmen.

Wat zijn de kosten van pijnstillers en ontstekingsremmers voor honden?

Net als bij medicijnen voor mensen zijn de kosten ook bij dieren afhankelijk van het merk en het soort pijnstillers, en bijvoorbeeld het gewicht van de hond.

Neem contact met ons op voor meer informatie over pijnstillers/ ontstekingsremmers voor uw huisdier. We helpen u graag. 

Steenwijk - Het Ravelijn

Het Ravelijn 2 8332 GN Steenwijk
Routebeschrijving 0521 - 32 02 12