Konijnen, hamsters en cavia’s zijn weliswaar niet zo groot, maar uw liefde voor uw huisdier is dat natuurlijk wel. Daarom wilt u zeker weten dat u terecht kunt bij een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen en knaagdieren. Bij AniCura zijn u en uw dier aan het juiste adres.

Stellendam

Voorstraat 16 3251 BD Stellendam
Routebeschrijving 0187 - 76 00 07

Zorg voor konijn en knaagdier

Uw AniCura dierenarts is ook gespecialiseerd in konijnen en knaagdieren. Een expert die alles weet over benodigde vaccinaties, die eventuele aandoeningen herkent en ze kan behandelen.

En dat alles in een kliniek die beschikt over de juiste apparatuur om medische zorg op maat te geven.

Advies over uw konijn, hamster of cavia

In de natuur leven cavia’s en konijnen in groepen. Ook in huis vinden ze het fijn om samen te zijn met een of meerdere soortgenoten.

Vooral de combinatie van een mannetje en een vrouwtje werkt vaak goed. Denk er in dit geval wel aan het mannetje op tijd te laten castreren - tenzij u een nestje wilt.

Voor deze ingreep kunt u vanzelfsprekend terecht bij een van onze gespecialiseerde dierenartsen. Bij hamsters zit het net anders, de meeste hamstersoorten leven liever alleen en het houden van meerdere hamsters in dezelfde kooi kan voor problemen zorgen.

En dan: welke voeding geeft u uw konijn of knaagdier? Kiest u voor een buiten- of een binnenhok? Hoe richt je zo’n onderkomen eigenlijk in?

Onze dierenartsen geven graag advies, zodat uw konijn of cavia zo lang mogelijk gezond en happy blijft.

Uw konijn laten vaccineren

Voor konijnen is het erg belangrijk dat ze worden ingeënt tegen twee besmettelijke ziektes: myxomatose en VHD (ook bekend als RHD). Beide ziektes zijn vrijwel altijd dodelijk.

Dat klinkt zorgwekkend, maar als u uw konijn regelmatig laat vaccineren, kunt u ziekte door deze virussen voorkomen. Onze dierenartsen vertellen u graag meer.

Om baarmoederkanker en -ontstekingen bij vrouwtjeskonijnen te voorkomen, raden we aan om ze te laten steriliseren. Doe dit bij voorkeur als het konijn rond de zes maanden oud is.

Bij mannetjes kan castreren helpen tegen agressie.

Wanneer moet uw konijn naar de dierenarts?

Een gezond konijn is actief, oplettend en houdt zichzelf schoon.

Is er iets anders aan het gedrag van uw konijn?

Ziet u verandering in het gedrag van uw konijn? Zit uw konijn bijvoorbeeld stilletjes in een hoekje voor zich uit te staren of wordt de vacht ineens vies, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan die gespecialiseerd is in knaagdieren.

Dit soort gedragsverandering duidt bijna altijd op een onderliggend probleem. Dat hoeft niet meteen ernstig te zijn, maar hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

Heeft uw konijn problemen met de ontlasting?

Ook de ontlasting van een konijn is een goede graadmeter voor zijn gezondheid. Kleine, harde keutels kunnen een teken zijn van een (bijna-)verstopping. Te zachte, natte keutels wijzen op darmklachten.

Uw konijn eet niet meer

Is uw konijn gestopt met eten, ga dan meteen naar de dierenarts. Als de darmen van een konijn te lang stil liggen, kan dit namelijk levensbedreigend zijn.

Dat een konijn slecht eet en/of problemen heeft met de ontlasting, kan onder meer komen door stress, gebitsproblemen bij uw cavia, verkeerde voeding of een infectie. De dierenarts kan u helpen om uw knaagdier weer aan het eten te krijgen.

Nagels van uw konijn

Ook belangrijk: check regelmatig de nagels van uw konijn. Zijn die te lang, dan kunt u ze zelf knippen. Mocht dit niet lukken, dan kunt u het laten (voor)doen bij de dierenarts.

Konijn en knaagdieren vervoeren naar dierenarts

Konijnen en knaagdierenzijn stressgevoelig en het zien van bijvoorbeeld een hond op een halve meter in de wachtkamer vinden ze erg stressvol. Een veilig en afgeschermd hoekje in de draagmand is daarom belangrijk.

Verder moet het konijn eenvoudig uit het reismandje te pakken zijn. Konijnen kunnen enorm gaan spartelen, waardoor ze zelfs een rug kunnen breken.

Neemt u het konijn mee in de kooi? Neem dan kranten als bodembedekking. Fijnere bodembedekking vliegt alle kanten op en kan voor huidirritaties zorgen bij (hecht)wondjes.

Kosten van medische zorg voor uw knaagdier

De kosten van de verzorging en behandeling van konijnen, hamsters en cavia’s is afhankelijk van meerdere factoren.

Neem voor meer informatie contact met ons op. We vertellen u graag meer.

Stellendam

Voorstraat 16 3251 BD Stellendam
Routebeschrijving 0187 - 76 00 07