Huisdierverzekering: wel of niet doen?

U houdt van uw huisdier. U zorgt goed voor hem, hij krijgt voldoende beweging, goede voeding en als hij een keer ziek is gaat u naar de dierenarts. Maar dat kost wel geld.

Helmond - Bijsterveld

’t Bijsterveld 3 5701 GW Helmond
Routebeschrijving 0492 - 525 348

Huisdierenverzekering: wel of niet doen?

Natuurlijk wilt u het beste voor uw dier, ook als uw dier ziek is of zorg nodig heeft na een ongeluk. Overweegt u om een huisdierenverzekering te nemen, of twijfelt u of dit nodig is? Ons advies is om hierover goed na te denken, om zo te voorkomen dat u verrast wordt door hoge kosten. Zeker jonge dieren overkomt nog wel eens iets!

Steeds meer zorg voor dieren mogelijk

In Nederland is er op het gebied van dierenzorg tegenwoordig veel meer mogelijk dan vroeger. Zo kunnen ook dieren bijvoorbeeld onderzocht of geholpen worden met een MRI, CT-scan, echo, röntgen, uitgebreide (orthopedische) operaties of chemo. Ook kan uw dier voor meer complexe zorg verwezen worden naar een dierenarts-specialist, die een meerjarige aanvullende opleiding gedaan heeft in bijvoorbeeld chirurgie of oogheelkunde.

Ook zorg voor dieren heeft een prijskaartje

De rekeningen voor deze meer complexe behandelingen en onderzoeken kunnen hoog oplopen. Een herstel na een aanrijding kan zomaar tussen de €1000 en €5000 kosten. Medische zorg voor een blijvende aandoening zoals suikerziekte of artrose kan honderden euro’s per jaar kosten.

We maken het helaas nog te vaak mee dat we dieren onnodig moeten laten inslapen omdat de kosten van een behandeling voor de eigenaar te hoog zijn om te betalen.

Huisdierenverzekering om onverwachte zorgkosten te voorkomen

Sinds een aantal jaren is het gelukkig mogelijk om ook voor uw huisdier een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten. Voor een vast bedrag per maand hoeft u zich dan geen zorgen meer te maken over onverwachte medische kosten voor uw huisdier.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om te sparen voor onverwachte zorgkosten bij uw dier. Het nadeel hierbij is dat u niet weet of u genoeg gespaard heeft als uw dier een ongeval krijgt of ziek wordt. Echt, het komt altijd onverwachts.

Wat is een huisdierenverzekering?

Een huisdierenverzekering is een verzekering die u beschermt tegen hoge onverwachte ziektekosten van uw huisdier. U betaalt daarvoor een vast bedrag per maand aan de verzekeraar. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Vaak kunt u zelf kiezen voor welke gebeurtenissen u uw huisdier wilt verzekeren, zoals een ongeval, ziekte of een crematie.

Ook bepaalt u zelf hoe hoog het bedrag is van de verzekering en het eigen risico. Een huisdierenverzekering lijkt dus veel op een ziektekostenverzekering van de mens.

In Nederland kan alleen een huisdierenverzekering voor honden, katten, konijnen en papegaaien afgesloten worden. Niet alle verzekeraars bieden een verzekering aan voor al deze dieren.

Gratis folder over huisdierenverzekering

In deze folder leest u meer over verzekering voor uw huisdier.

Download de PDF

Kosten kunnen per verzekering en type huisdier verschillen

Aanbieders van huisdierenverzekeringen bepalen zelf de hoogte van de premie: het bedrag dat u maandelijks of jaarlijks betaalt voor de verzekering. Dat is de ‘vrije marktwerking’. Zij baseren zich daarbij op cijfers uit het verleden, de verwachtingen voor de toekomst en hun kostenstructuur. De kosten kunnen dus per verzekering verschillen.

Ook het type huisdier is bepalend voor de hoogte van de premie. Veel huisdierverzekeraars vragen bij het afsluiten van de verzekering daarom naar:

Het is vaak lastig om de kosten tussen verzekeringen te vergelijken, omdat niet elke verzekering dezelfde zorgkosten vergoedt of bijvoorbeeld een hogere eigen bijdrage vraagt. Om u hierbij te helpen, geven we u een aantal tips voor het kiezen van een passende huisdierenverzekering.

Tips voor het kiezen van een huisdierenverzekering

Een huisdierenverzekering vergoedt veel maar niet alles. We raden aan om vooraf goed per verzekering door te lezen wat er wel en niet vergoed wordt. Let in elk geval op:

Neem rustig de tijd voor het kiezen van een passende verzekering. Kijk op de sites van de aanbieders en bel ze op wanneer u een vraag heeft. Het is belangrijk dat u vooraf weet waar u aan begint.

Vergelijken huisdierverzekeringen

Om verzekeringen voor uw hond of kat te vergelijken kunt u ook onderstaande vergelijkingstool gebruiken.

Vergelijking aangeboden door Vergelijkdirect.com

 

Verzekeren: wel of niet?

Sommige mensen hebben geluk en hebben een kerngezond dier dat nooit ergens last van heeft en heel oud wordt. Helaas kan er altijd iets met uw dier gebeuren, zoals een ongeluk, een ziekte of een aangeboren afwijking. Wanneer uw huisdier iets mankeert, kunnen de dierenartskosten oplopen door onderzoeken en behandelingen.

Wel of niet behandelen?

Zelfs als geld geen rol speelt, zult u moeten nadenken over de kosten voor een onderzoek of behandeling die het leven van uw huisdier kunnen verlengen. En dat is vervelend.

Een verzekering kan heel geruststellend zijn en zorgt ervoor dat u zich, op het moment dat er iets mis is, volledig op uw dier kunt richten, zonder geldzorgen.

Verzekering: advies van de dierenarts

U zult zelf moeten bepalen of u uw huisdier wel of niet verzekert, dat kunnen wij als dierenartsen helaas niet voor u doen. Wij begrijpen dat het niet meer behandelen van uw dier een hele lastige keuze is waar u niet voor wilt komen te staan. Niemand wil eraan denken dat een geliefd huisdier iets overkomt of ziek wordt. De keuze simpel maken door middel van het afsluiten van een verzekering voor uw hond of kat helpt in die keuze.

Het is in elk geval heel belangrijk om ervoor te zorgen dat u voorbereid bent op het houden van een dier, ook financieel.

Onverwachte kosten bij de dierenarts

Een goede verzorging betekent ook dat u financieel voorbereid bent op de kosten van onvoorziene medische behandelingen. Ook uw hond of kat kan een ongeluk krijgen of ernstig ziek worden. De kosten van de behandeling en/of medicatie kunnen dan behoorlijk oplopen. Een rekening van een paar honderd euro is dan eerder regel dan uitzondering. Op zich geen punt, maar u moet wel financieel in staat zijn om deze kosten op dat (onverwachte) moment te kunnen betalen.

Vragen over uw huisdierenverzekering?

Heeft u nog vragen over een huisdierenverzekering?  De dierenarts of paraveterinair (dierenartsassistent) bij uw AniCura dierenkliniek zal u zo goed mogelijk proberen te helpen. 

Helmond - Bijsterveld

’t Bijsterveld 3 5701 GW Helmond
Routebeschrijving 0492 - 525 348