kat buiten

Coronavirus bij honden, katten en andere huisdieren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van een nieuw coronavirus tot een internationale gezondheidscrisis verklaard. Het virus is een nieuw type coronavirus genaamd COVID-19. Het is afkomstig uit de stad Wuhan in de provincie Hubei. Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus dat we nu in een uitbraak zien - COVID-19 - huisdieren kan infecteren.

Update 14 maart - Hond uit Hong Kong heeft geen Corona

De hond uit Hong Kong, die 'zwak positief' getest was heeft nog een bloedtest gehad. De test kwam negatief terug, wat betekent dat de hond geen Corona COVID-19 heeft. Dit bevestigd nogmaals dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat dit humane virus gevaarlijk voor huisdieren is. 

Update 6 maart - Hond uit Hong Kong

De berichten uit Hong Kong op 28 februari 2020 suggereren dat de hond van een persoon met het humane COVID-19 coronavirus, “zwak positief” getest is op het COVID-19 coronavirus. Aanvullende rapportages tot 4 maart 2020 suggereren dat de hond een infectie op laag niveau heeft. In dezelfde berichtgeving wordt nogmaals bevestigd dat honden naar alle waarschijnlijkheid niet ziek worden of het virus op mensen overdragen kunnen overdragen.

Op basis van wat we nu weten en wat bekend is over andere vormen van coronavirussen is er op dit moment:

Wees er bewust van dat dit een nieuwe versie van het coronavirus is. Daarom wordt het continue onderzocht en getest en weten we nog niet alles over het virus.

We volgen deze situatie op de voet en zullen door interne en externe experts geholpen om de beste begeleiding en adviezen te bieden aan onze medewerkers en huisdiereigenaren.

Wat kunt u doen om eventuele besmetting te voorkomen?

"Ongeacht de situatie is het altijd een goed idee om goede handhygiëne rond huisdieren te hebben. Laat uw huisdier u niet in het gezicht en was regelmatig de handen met zeep of handdesinfectie", legt dierenarts Femke Kiestra van AniCura Nederland uit.

Verder adviseren we om geen handen te schudden of elkaar te zoenen bij het begroeten.

Ons bericht van 28 februari hieronder blijft van kracht.

In februari werd het nieuwe coronavirus ontdekt in Denemarken, toen een man werd onderzocht in het Universitair Ziekenhuis in Roskilde en besmet werd gevonden.

Er zijn veel verschillende typen van het Coronavirus. Ze infecteren meestal zoogdieren, terwijl andere typen vissen en vogels infecteren. 

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het coronavirus dat we nu in een uitbraak zien - type COVID-19 - huisdieren kan infecteren.

We hebben hier de meest voorkomende vragen verzameld:

Kan Corona COVID-19 mijn huisdier infecteren?

Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat COVID-19 uw huisdier kan infecteren. Er zijn ook geen aanwijzingen dat huisdieren een bron zijn voor het infecteren van mensen met COVID-19.

Hond besmet met Corona?

Er is momenteel één geval in Hong Kong, waar er bij een hond positief is getest op COVID-19 met een laag aantal virusdeeltjes. De eigenaar van deze hond is besmet met COVID-19.

Tot nu toe wordt aangenomen dat de hond mogelijk een infectie op zijn mond / neus heeft gehad en dat is de reden waarom hij enigszins positief test. Er zijn dus nog geen aanwijzingen dat de hond is geïnfecteerd met virussen, maar eerder dat de hond deeltjes met virussen heeft die in de vacht rond de mond en neus zitten.

De verhalen die u over deze hond in de media leest zijn misleidend. Er is op dit moment geen reden tot zorgen!

Moet ik contact met huisdieren vermijden als ik besmet ben met het Coronavirus COVID-19?

Als u besmet raakt, is het een goed idee om nauw contact met huisdieren te vermijden. Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voederplaatsen.

Hoewel wordt aangenomen dat COVID-19 afkomstig is van wilde dieren, zijn er geen aanwijzingen dat virussen huisdieren kunnen infecteren.

Moet ik voorkomen dat mijn hond andere honden begroet?

Niets wijst erop dat honden virussen kunnen dragen en u kunt uw hond veilig andere honden laten begroeten. Er zijn een aantal infectieziekten die gemakkelijk van hond op hond worden overgedragen, waaronder onder andere parvovirus en kennelhoest. Tegen deze ziekten kunt uw hond laten vaccineren.

Kan ik mijn kat naar buiten laten?

Ja, u kunt uw kat veilig naar buiten laten. Er zijn geen aanwijzingen dat de infectie op uw kat kan worden overgedragen of dat uw kat de infectie bij u kan brengen.

Wat kan ik doen om besmetting door huisdieren te voorkomen?

"Ongeacht de situatie is het altijd een goed idee om goede handhygiëne rond huisdieren te hebben. Laat je huisdier je gezicht niet likken en was regelmatig de handen met zeep of handdesinfectie", legt dierenarts Femke Kiestra van AniCura Nederland uit.

Honden en katten kunnen veel ziektekiemen dragen, dus hoewel er geen aanwijzingen zijn dat huisdieren COVID-19 kunnen dragen, is goede handhygiëne altijd een goed idee.

We houden het artikel bijgewerkt met nieuwe informatie. U kunt altijd contact opnemen met het dichtstbijzijnde dierenkliniek.

 

Bronnen:
National Board of Health
WSAVA - Global Veterinary Community