Kalmeringsmiddelen voor hond of kat

Een hard geluid, een onweersbui of een bezoek aan de dierenarts: sommige honden en katten vinden het erg eng. In bepaalde situaties kan een kalmeringsmiddel uw dier ondersteunen. Lees hier het advies van onze dierenartsen.

Harderwijk

Gelreweg 39 3843 AN Harderwijk
Routebeschrijving 0341 - 55 33 25

Wanneer kalmeringsmiddel voor hond of kat?

Is uw hond of kat bang in een (terugkerende) situatie, bijvoorbeeld tijdens een onweersbui, reizen of bij een bezoek aan de dierenarts? Dan kan uw dierenarts een kalmeringsmiddel voor uw hond of kat adviseren.

Een kalmeringsmiddel zorgt ervoor dat uw dier zich zekerder voelt, waardoor hij of zij minder snel stress prikkels binnenkrijgt. Hierdoor is uw hond of kat minder angstig.

Angst bij hond en kat herkennen

Het is belangrijk dat u de signalen van angst op tijd opmerkt. Angst bij uw hond of kat herkent u bijvoorbeeld aan:

Lees ook: stress bij katten

Angst verhelpen

Kalmeringsmiddelen worden niet zomaar door uw dierenarts voorgeschreven. Het is belangrijk om eerst te bepalen waarom uw dier zo angstig is en hem of haar hierbij te ondersteunen, indien nodig met de hulp van een gedragsdeskundige.

U kunt uw hond of kat bijvoorbeeld trainen om in de auto te zitten of hem of haar voorbereiden op een bezoek aan de dierenarts. Lees ook: voor het eerst met hond naar dierenarts en kat vervoeren in reismand

Voorkom gezondheidsproblemen: overleg bij gebruik van kalmeringsmiddelen altijd eerst met uw dierenarts.

Situaties die angst bij hond en kat kunnen veroorzaken

Een van de meest voorkomende redenen voor een dierenarts om een kalmeringsmiddel voor te schrijven is vuurwerkangst. Maar ook in andere situaties kan een ondersteunend kalmeringsmiddel worden geadviseerd, zoals bij erge angst voor:

Voorzichtig met gebruik van middelen bij gezondheidsproblemen

Niet elke hond of kat kan kalmeringsmiddelen gebruiken. Vooral bij dieren die lever-, hart- of nierproblemen, glaucoom (een hoge oogdruk), ouderdomsklachten of een slechte lichamelijke conditie hebben, moet u heel voorzichtig zijn met het geven van kalmeringsmiddelen. Dit geldt ook voor drachtige honden en katten. Overleg daarom altijd met uw dierenarts.

Kalmeringsmiddelen die uw dierenarts kan voorschrijven voor uw hond of kat

Er zijn verschillende soorten kalmeringsmiddelen voor honden en katten. Het is belangrijk om te kijken naar de manier waarop deze middelen werken. Een goed kalmeringsmiddel werkt op twee manieren:

Voedingssupplementen, tabletten, halsbanden en verdampers

Kalmeringsmiddelen voor honden en katten komen voor in tabletvorm, maar ook als voedingssupplement, halsband en verdamper. Kalmeringsmiddelen die worden voorgeschreven door dierenartsen zijn bijvoorbeeld:

Lees ook: kat een tablet geven

Er zijn nog een aantal andere middelen die kalmerend werken. Uw dierenarts adviseert het kalmeringsmiddel dat het beste bij uw dier en de situatie past.

Kalmeringsmiddelen die niet meer worden voorgeschreven

Er zijn een aantal kalmeringsmiddelen die niet meer worden gegeven aan honden en katten, bijvoorbeeld:

Dosering kalmeringsmiddel

Hoe hoog de dosering moet zijn om uw huisdier voldoende te laten ontspannen, verschilt per dier. Dit hangt af van:

Overleg daarom altijd met uw dierenarts hoe en in welke hoeveelheid u de kalmeringsmiddelen het best kunt geven.

Gedragstherapie: angst bij hond en kat voorkomen

Een kalmeringsmiddel geeft uw hond of kat rust en kan ervoor zorgen dat hij of zij de situatie niet langer stressvol vindt. Als uw dier vaak bang is en veel gedragsproblemen heeft in stressvolle situaties, dan raden we aan om een gedragsdeskundige in te schakelen om u en uw hond of kat te trainen. Zo voorkomt u hopelijk dat uw dier in de toekomst kalmeringsmiddelen nodig heeft.

Bedenk wel dat gedragstraining tijd kost en niet kan worden gegeven als uw dier continu gestrest is. Hoe eerder u ingrijpt en met zo’n training begint, hoe beter het resultaat.
Wilt u meer weten over gedragstherapie voor uw dier? Ga naar: hondengedragstherapie of gedragstherapie kat

Acupunctuur

U kunt met uw hond of kat bij een dierenarts langsgaan voor een acupunctuur behandeling. Bij deze behandeling worden er dunne naaldjes in de huid van uw dier geprikt, waardoor er lichaamseigen stoffen vrijkomen die uw dier helpen te ontspannen.

Dierenartsen die acupunctuur uitvoeren, hebben hiervoor een erkende aanvullende training gevolgd. Wilt u weten of uw dierenarts acupunctuur behandelingen uitvoert? Ga naar: acupunctuur hond en acupunctuur kat.

Wat kosten kalmeringsmiddelen voor honden en katten?

Hoeveel een kalmerend middel voor uw hond of kat kost, hangt af van het type medicijn, de benodigde dosering en hoe vaak uw dier het middel nodig heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vragen en advies

Is uw hond of kat gestresst in bepaalde situaties? Wilt u weten welk kalmeringsmiddel het beste bij uw dier past, of heeft u nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Heeft u intussen een vraag? Neem dan contact op met uw dierenkliniek.

Harderwijk

Gelreweg 39 3843 AN Harderwijk
Routebeschrijving 0341 - 55 33 25