Om het hartritme en de elektrische geleiding in het hart bij honden en katten te kunnen beoordelen wordt er een ECG gemaakt.

Harderwijk

Gelreweg 39 3843 AN Harderwijk
Routebeschrijving 0341 - 55 33 25

Hoe werkt ECG bij katten en honden?

De samentrekking van het hart wordt in gang gezet door een gangmaker die zich in de linker voorkamer bevindt.

Deze golf van samentrekking loopt van de bovenkant van de boezems tot in het puntje van de kamers en veroorzaakt hierbij een meetbare elektrische activiteit. Deze elektrische activiteit wordt gemeten bij het registreren van een ECG.

Onderzoek met ECG bij hond of kat

Electrocardiografie is de belangrijkste onderzoeksmethode in geval van een hartritmestoornis, maar geeft geen betrouwbare informatie over de vorm en functie van het hart.

Sommige hartritmestoornissen zijn niet altijd te zien, daarom is het wel eens nodig een langdurig ECG te maken. Dit noemen we ook wel een Holter ECG.

Verder onderzoek aan het hart

Naast een ECG zijn er veel andere mogelijkheden om het hart te onderzoeken. Zo kunt u hartproblemen bij honden, zoals hartruis vast laten stellen om zo tot een goede behandeling of gerichte operatie van uw dier te komen. Een hartecho is een voorbeeld van zulk onderzoek, maar ook röntgen kan duidelijkheid bieden.

Twijfels?

Twijfelt u over hartproblemen bij uw hond, of denk u een ECG scan te moeten maken bij uw hond of kat? Neem hiervoor contact met ons op voor advies. Eventueel kunt u worden doorverwezen.

Harderwijk

Gelreweg 39 3843 AN Harderwijk
Routebeschrijving 0341 - 55 33 25