Knijpt uw kat veel met het oog, of komt er overmatig uitvloeisel uit? Misschien heeft uw kat oogproblemen. Met oogonderzoek kan uw dierenarts een diagnose stellen.

Grootebroek

Bedrijfsweg 2 1613 DX Grootebroek
Routebeschrijving 0228 - 515 196

Oogonderzoek hond en kat

Heeft uw hond of kat een oogprobleem? Komt er bijvoorbeeld vocht uit het oog, knijpt uw hond veel met het oog of is er sprake van een ontsteking? Laat uw dier dan onderzoeken door uw dierenarts. Hier leest u waaruit een oogonderzoek bij uw dier bestaat.


Het oogonderzoek bij uw hond of kat

Het is belangrijk om tijdens het bezoek aan de dierenarts een duidelijk beeld te krijgen over:

Tijdens het oogonderzoek bekijkt de dierenarts het oog van buiten naar binnen. Hiervoor zijn een aantal hulpmiddelen nodig om achter de oorzaak te komen.

Onderzoek oogbol 

Allereerst wordt de positie van de oogbol bekeken. Puilt het oog uit, of zit het nog mooi in de oogkas?

Onderzoek met een ooglamp

Vervolgens wordt met een ooglamp het gebied rondom de oogleden en de oogleden zelf bekeken. Hierbij onderzoekt de arts bijvoorbeeld:

Onderzoek met een spleetlamp

Vervolgens onderzoekt de arts het oog vaak met een spleetlamp. (figuur 1). Hierbij kan de arts bijvoorbeeld kijken naar:

Is het daarna nodig om ook het netvlies te bekijken? Dan maakt de dierenarts hierbij vaak gebruik van een Panoptic ophthalmoscoop (figuur 2).Aanvullend oogonderzoek bij de hond of kat

Naar aanleiding van het eerste onderzoek is er vaak aanvullend onderzoek nodig om te bepalen wat er met het oog van uw hond of kat aan de hand is. Mogelijke vervolgonderzoeken zijn:

Het oog aankleuren

Zo kan het nodig zijn om een kleuring uit te voeren, en zo te kijken of er sprake is van een beschadiging van het hoornvlies. Hierbij wordt een oranje strip of druppel kort in het oog aangebracht. Vervolgens kan met de spleetlamp worden beoordeeld of er sprake is van een beschadiging (fluoresceïne kleuring).

Schirmer Tear Test

Ook kan het nodig zijn om de traanproductie te meten (Schirmer Tear Test). Hierbij wordt een strip gedurende een minuut in het onderooglid van uw hond of kat aangebracht, waarna de strip kan worden afgelezen. Een minuut stil zitten kan voor een hond soms een behoorlijke uitdaging zijn!

Het meten van de oogdruk

Een ander aanvullend onderzoek is het meten van de oogdruk. Bij een verhoogde oogdruk kan er snel schade optreden van de oogzenuw, waardoor een snelle behandeling vereist is.

Lokaal verdoven van het oog

Tot slot kan het nodig zijn om het oog lokaal te verdoven, zodat de pupil groter wordt. Op deze manier kunnen de diepere delen van het oog bekeken worden.

Na het onderzoek van het oog van uw hond

Hopelijk is aan de hand van het onderzoek duidelijk wat de oorzaak is van het oogprobleem van uw hond of kat. Veel problemen aan het oog bij honden of katten kunnen gelukkig eenvoudig verholpen worden met een oogzalf, oogdruppels of andere medicatie. Helaas is er soms een oogoperatie nodig.

Een oogoperatie bij uw dier

Een oogoperatie is bijvoorbeeld nodig bij entropion of glaucoom. Bij entropion krullen de oogleden naar binnen en irriteren de haartjes van de ooglidrand het hoornvlies.
Uw arts zal u advies geven over de beste behandeling voor uw hond of kat.

Kosten onderzoek van het oog bij uw hond of kat

De kosten van het onderzoek hangen af van het type onderzoek, en of aanvullend onderzoek nodig is.

Vragen of twijfels?

Heeft u het idee dat uw hond een oogprobleem heeft? Bent u nieuwsgierig naar kosten die bij oogonderzoek komen kijken? Neem dan contact met ons op.

Grootebroek

Bedrijfsweg 2 1613 DX Grootebroek
Routebeschrijving 0228 - 515 196