Een bloedtransfusie bij een hond of kat is vaker nodig dan je denkt. Bijvoorbeeld wanneer een hond of kat veel bloed verliest door een ongeval of een zware operatie. Maar veel vaker komt het voor in verband met een auto-immuunziekte van het bloed bijvoorbeeld. Een bloedtransfusie is vaak noodzakelijk, maar zorgt niet voor genezing van een kwaal.

Grootebroek

Bedrijfsweg 2 1613 DX Grootebroek
Routebeschrijving 0228 - 515 196

Wanneer is een bloedtransfusie nodig?

Een bloedtransfusie kan nodig zijn na een ongeval of wanneer huisdieren te maken hebben met een vorm van bloedarmoede. Dit herkent u aan de volgende symptomen:

Naast een ongeval of bloedarmoede zijn er nog andere redenen waarom een hond, kat of ander dier een bloedtransfusie nodig heeft. Zo wordt een bloedtransfusie bij huisdieren onder andere ingezet bij: 

Bij bloedarmoede door nierproblemen is een EPO injectie vaak beter. Deze hormooninjectie activeert het beenmerg tot de aanmaak van rode bloedcellen. Bloedtransfusies worden in dit geval zelden gegeven.

Een bloedtransfusie zorgt ervoor dat uw hond of kat sterker een operatie ingaat of dat medicijnen langer de tijd hebben om te werken. Een bloedtransfusie neemt een (eventuele) ziekte niet weg. 

Hoe gaat een bloedtransfusie in zijn werk?

Een bloedtransfusie is geen moeilijke handeling. De dierenarts geeft het nieuwe bloed via een infuus. Gezonde dieren doneren dit bloed. Een bloedtransfusie duurt een paar uur. 

Vóór, tijdens en na de transfusie wordt uw huisdier heel goed in de gaten gehouden.

Met een speciaal transfusie-schema wordt de temperatuur, hartslag, ademhalingssnelheid en het slijmvlies van uw hond of kat gecontroleerd.

Na de bloedtransfusie wordt uw huisdier nog even in de kliniek gehouden om weer aan te sterken.

Het kan zijn dat één bloedtransfusie niet voldoende is en dat het nog een keer moet. 

De bloeddonor voor uw hond

Heeft uw hond of kat nog familie ergens? Dat is de beste kans op een match qua bloedgroep bij een bloeddonatie.

Voor de eerste bloedtransfusie van een hond is de match qua bloedgroep minder belangrijk en kan iedere gezonde en grote hond donor zijn.

Voor een tweede bloedtransfusie is dit wel belangrijk. Bij katten is een bloedgroepmatch altijd belangrijk. 

Kosten bloedtransfusie hond of kat

Een bloedtransfusie komt vaak voor in combinatie met een operatie, een opname of medicijn-behandeling. Dit heeft natuurlijk invloed op de kosten van de behandeling.  

Meer weten over een bloedtransfusie en de kosten hiervan? Neem contact op met onze kliniek.

Wilt u bloed doneren met uw hond of kat? Lees hier meer over bloed doneren.

Grootebroek

Bedrijfsweg 2 1613 DX Grootebroek
Routebeschrijving 0228 - 515 196