Hartecho bij hond of kat

Heeft uw hond of kat mogelijk een hartafwijking? Met een hartecho kan er in het hart van uw huisdier gekeken worden. Ontdek hier alles over het onderzoek bij uw huisdier.

Gemert

Griffier Corstensstraat 6 5421 HP Gemert
Routebeschrijving 0492 - 361 402

Hartecho bij uw hond of kat

Is er een onderzoek van het hart van uw kat of hond nodig? Dat is altijd even spannend. Gelukkig heeft uw hond of kat weinig last van het onderzoek met een hartecho.

Het echografisch onderzoek van het hart geeft een duidelijk beeld van het hart, zodat de dierenarts snel mogelijke afwijkingen kan zien. Dit onderzoek wordt ook wel echocardiografie genoemd. 

Wanneer heeft mijn hond of kat een hartecho nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom uw hond of kat een hartecho nodig kan hebben. Bijvoorbeeld:

Echocardiografie is een van de meest belangrijke onderzoekstechnieken om exact vast te kunnen stellen wat er aan de hand is met het hart van uw huisdier, de voortgang te meten van een hartaandoening en het effect van een behandeling te bekijken

Wat is er te zien op de hartecho van mijn hond of kat?

Door middel van echocardiografie krijgen we belangrijke informatie over de vorm en de opbouw van het hart. Hierdoor kunnen we zien of en aan welke hartaandoening een dier lijdt.

Een echografie geeft informatie over:

Dit gebeurt op twee manieren:

1. Met een tweedimensionaal beeld (B-mode)

2. de snelheid van de beweging van het hart meten (M-mode)

Met behulp van kleuren-Doppler kunnen we de oorzaak van een hartruis opsporen. Deze techniek wordt gecombineerd met spectraal-Doppler om de bloedstroom binnen het hart in kaart te brengen. 

Hoe werkt Doppler echografie

Bij Doppler-echografie wordt de beweging van deeltjes, in dit geval de bloedcellen, omgezet in snelheidspieken of in kleur. Op deze manier kan onderscheid gemaakt worden tussen bloedvaten en andere structuren in de borst of buik.

Ook kunnen onder andere vernauwingen in, uit het hart vertrekkende, bloedvaten en lekkende kleppen worden opgespoord.

In een vernauwd bloedvat is de bloedstroom sneller. Hierdoor kunnen door middel van het gebruik van Doppler-echografie verschillende hartaandoeningen worden opgespoord.

Van de Doppler-techniek wordt dan ook veel gebruik gemaakt tijdens echocardiografie.

Hartecho hond of kat, het onderzoek

Een echocardiografisch onderzoek is in principe niet belastend voor het dier, maar kan wel spannend zijn voor uw hond of kat.

Voornamelijk katten, zijn soms zo angstig dat het beter is ze een sedatie te geven. Dat wil zeggen een injectie met een middel waarvan ze rustiger worden met minimale effecten op de functie van het hart.

Om een hartecho goed uit te voeren wordt het dier vaak neergelegd op een speciale onderzoekstafel en moet er een stukje van de vacht worden geschoren.

Dit allemaal om het hart goed in beeld te kunnen brengen. Het onderzoek duurt ongeveer een half uurtje. Bij de wat grotere honden wordt het onderzoek ook wel staand uitgevoerd.

Heeft uw hond of kat een hartruis en wilt u weten wat de oorzaak daarvan is of heeft uw dier klachten die mogelijk door een hartprobleem worden veroorzaakt dan bent u bij ons aan het juiste adres. Lees hier meer informatie over hartruis hond en hartruis kat.

Ook voor het opvolgen van een dier met een reeds vastgestelde hartaandoening kunt u bij ons terecht.

Officiële hartscreening

Voor verschillende hondenrassen zijn screeningsprotocollen. De Boxer, Newfoundlander en Bullterriër worden bij een officiële hartscreening voor honden onderzocht op onder andere aortastenose (een vernauwing in het begin van de grote lichaamsslagader).

De Ierse Wolfshond en de Duitse Dog worden onderzocht op DCM (dilaterende cardiomyopathie, een afwijking van de hartspier) en de Bullterriër en Cavalier King Charles-Spaniel worden onderzocht op MI (mitralis insufficiëntie, een lekkende hartklep in de linker harthelft).

Als u dus wilt gaan fokken met uw hond, houd hier dan rekening mee. 

Kosten hartecho hond of kat

De kosten van een hartecho bij uw huisdier zijn afhankelijk van onder meer de grootte en de klachten van uw huisdier. Uw dierenarts kan u meer vertellen over de kosten van het onderzoek bij uw dier. 

Twijfels of een vraag?

Twijfelt u of uw hond of kat een hartprobleem heeft, of heeft u een vraag over het onderzoek en de kosten ervan? Neem gerust even contact met ons op.

Gemert

Griffier Corstensstraat 6 5421 HP Gemert
Routebeschrijving 0492 - 361 402