operatie dierenarts

Onze expertises

AniCura Dierenkliniek Eersel is opgericht in 1995 met één doel: de beste zorg verlenen, met de beste service voor onze klanten. En gezien de tevreden baasjes die hier terugkomen, lukt dat goed!

Naast de alledaagse zorg, hebben we veel expertise op het gebied van orthopedie, cardiologie, urulogie, radiologie, echografie en vruchtbaarheidstrajecten. We werken uitsluitend met geavanceerde apparatuur om de juiste diagnoses te kunnen stellen. 

Vruchtbaarheidsbehandelingen honden

Door jaren van ervaring met dekkingen zijn wij expert in het begeleiden van vruchtbaarheidstrajecten. Met als resultaat al heel veel gezonde pups.

Om te zorgen dat een teef drachtig wordt is het van belang dat de dekking op het juiste moment plaatsvindt. Dit ovulatiemoment bij de teef wordt bepaald door de hoogte van het progesteron in het bloed te meten. Dit doen wij met het betrouwbare bloedanalyse apparaat ‘Immulite’.

Cryolab

Daarnaast moet de sperma moet natuurlijk van goede kwaliteit zijn. Door samenwerking met het Cryolab Eersel, de spermabank voor honden, kunnen we de beste match van reu bepalen voor de teef. Wij kunnen dekken op de natuurlijke wijze of insemineren in de baarmoeder via endoscopische begeleiding (het inbrengen van sperma onder begeleiding van een camera).

Voor de begeleiding van uw dier, reu en/of teef, bent u bij ons aan het juiste adres. Het ervaren team is volledig uitgerust om deze begeleiding adequaat te kunnen doen. Bekijk onze vruchtbaarheidsbegeleiding pakketten.

Cardiologie

Binnen de hartziektes is het van belang om tijdig de juiste diagnose te stellen om optimale kwaliteit van leven te behalen. Maar ook voor het uitsluiten van hartziektes voor rassen en rasverenigingen zetten wij onze expertise in.

Aandoeningen zoals DCM (slecht werkende hartspier), mitralisinsufficiëntie (slecht werkende hartkleppen) en HCM bij katten (verdikte hartspier) zijn, helaas, veelvoorkomende ziekten. In onze kliniek hebben we de juiste kennis, technieken en apparaten om goed hartonderzoek te doen bij uw hond of kat.

Denk aan echo’s en röntgenfoto’s om het hart te kunnen bekijken of een ECG (electrocardiografie) om het ritme van het hart in kaart te brengen. En met een kleurendoppler kunnen we de bloedstromen onderzoeken en zo bijvoorbeeld lekkages of vernauwingen ontdekken.

Voor het uitsluiten of vaststellen van hartproblemen vindt u in onze deskundige dierenarts Hanneke van Meeuwen een betrouwbare en meelevende partner in de zorg voor uw dier.

Ook voor een officiële hartscreening van uw hond als uw wilt gaan fokken kunt u bij ons terecht.

Orthopedie

Orthopedie gaat over alle problemen aan botten, gewrichten en pezen/spieren. Een veel voorkomende aandoening is het scheuren van de voorste kruisband in de knie.

Wij werken met geavanceerde technieken om te zorgen dat uw dier weer snel op de been is. Soms is een gewricht niet meer te repareren en zal het vervangen moeten worden voor een goede kwaliteit van leven.

Een voorbeeld hiervan is ernstige heupdysplasie dat verholpen kan worden door het plaatsen van een kunstheup.

Bij de mens is dit een veelvoorkomende ingreep, maar bij honden is het een complexe operatie om een goede draagkracht van het gewricht te realiseren.

Voor orthopedische ingrepen kunt u terecht bij meerdere dierenartsen binnen ons team, drs. Maarten Kappen, drs. Jacintha Verburg en drs. Bouvien Brocks (specialist chirurgie).

Als u bij ons officiële foto’s voor de Raad van Beheer laat maken (HD, ED of Patella-onderzoek) heeft u een account nodig bij de Raad van Beheer.

Medische beeldvorming

Radiologie

In de radiologie wordt met röntgenstraling ziektes in beeld gebracht. De röntgenfoto's geven een tweedimensionaal beeld van bijvoorbeeld de botten en gewrichten, de omtrek van het hart en de ribben.

Radiologie kan ook ingezet worden voor preventieve screening bij bepaalde gewrichts- of botaandoeningen. Bijvoorbeeld het PennHiP onderzoek om heupdysplasie (HD) terug te dringen.

Met deze methode kan bij een pup vanaf 16 weken oud al vastgesteld worden of er een afwijking in het heupgewricht is, zodat HD voorkomen kan worden of sterk verminderd. 

Echografie

Een echo werkt met geluidsgolven en geeft vooral de inwendige organen weer die uit zacht weefsel bestaan, zoals de lever, nieren of het hart. De beelden zeggen iets over de grootte en de structuur van het weefsel. 

Met een echografie wordt ook onderzocht of een dier drachtig is. 

Scopie

Scopie betekent letterlijk binnenin kijken. Met deze techniek kun je via kleine openingen overal in het lichaam kijken en operaties uitvoeren of biopten nemen. Denk aan een bronchoscopie, waarmee in de luchtpijp en longen gekeken kan worden.

Voor een CT-scan, MRI of  een Scintigrafie werken wij samen met AniCura Dierenziekenhuis Tilburg en AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht.

Meer over medische beeldvorming weten? Lees het hier.

Urologie

De urologie heeft betrekking op alles rondom de urinewegen van uw dier. Dus van nieren tot en met de plasbuis. Het kan bijvoorbeeld gaan om een blaasontsteking of blaasstenen, prostaatproblemen of urine incontinentie.  

Uniek in Nederland

BAER-test

Als één van de weinigen dierenklinieken in Nederland doen wij ook de BAER-test (doofheidsonderzoek) bij uw hond of kat. 

Palatoschisis (gespleten gehemelte)

Bij de aandoening palatoschisis is tijdens de foetale ontwikkeling de neusholte niet goed gesloten van de mondholte en wordt een dier geboren met een zogenoemd gespleten gehemelte.

Bij kortsnuitige hondenrassen komt palatoschisis relatief vaker voor.

Kennis voor thuis

Samen sta je sterk. Binnen onze kliniek willen we de beste zorg leveren, maar dat is niet onze enige zorg.

Ook voor thuis willen we het mogelijk maken dat u het herstel van uw huisdier in goede banen kunt leiden door u goed te informeren over de ziekte of blessure van uw huisdier.

Daarnaast geven we u na het bezoek aan onze kliniek verzorgingsinstructies mee naar huis. Bijvoorbeeld welke oefeningen u wel of niet mag doen bij een blessure aan een poot.

Niet alleen onze dierenartsen maar ook onze dierenartsassistenten zijn volledig uitgerust om u de beste service kunnen geven.