Moet elke kat ontwormd worden? En vanaf welke leeftijd en hoe vaak moet u uw kat of kittens ontwormen?

Dordrecht - Centrum

Grote Markt 1 3311 BG Dordrecht
Routebeschrijving 078 - 621 91 30

Over het ontwormen van uw kat krijgen dierenartsen vaak vragen. Kunt u uw kat zelf ontwormen, en hoe vaak moet u uw kitten of kat dan ontwormen? En welke wormenkuur is het best?

Wormen bij katten: besmetting

Allereerst: alle katten hebben van jongs af aan wormen; al in de moedermelk zitten namelijk spoelwormlarven. Zijn katten eenmaal volwassen, dan komen ze daarnaast in contact met kleine larven in hun omgeving. Ze eten bijvoorbeel rauw vlees waar miniscule larven in zitten, of ze hebben contact met besmette ontlasting van andere katten. In onze kennisbank vindt u meer informatie over de verschillende soorten wormen bij katten.

Het hebben van wormen hoeft voor de kat niet erg te zijn, maar voor mensen kan besmetting (zeer indirect) wel een gevaar vormen.

Oorzaak van wormen bij uw kat

Wilt u meer weten over de soorten wormen die er zijn, zoals rondwormen, lintwormen, hartwormen en haakworden, of hoe uw kat besmet raakt? Lees meer op: Wormen bij katten.

Gratis folder over endoparasieten

In deze folder leest u meer over wormen bij huisdieren.

Download de PDF

Advies: waarom uw kat ontwormen?

Sommige mensen beweren dat een paar wormen hebben gezond kan zijn voor zowel kat als mens. Hier is echter geen onomstotelijk bewijs voor. Wat wel bewezen is, is het gevaar van wormen bij de katten zelf én bij mensen. Uw kat altijd ontwormd houden is dus zeker het advies van dierenartsen.

Wormen van katten voor de mens

Mensen (vooral jonge kinderen) worden meestal besmet door ontlasting via het spelen in de zandbak en door het eten van rauw voedsel uit eigen tuin. Bij mensen kunnen na besmetting door kattenpoep - vaak zeer indirect - verschillende problemen ontstaan.

Wormen bij de kat: symptomen

Jonge dieren hebben meer kans op ziekte door wormen dan oudere dieren. Echter, alle besmette katten vormen een risico voor verdere besmetting. 

Uw kat hoeft geen symptomen te vertonen. Dat betekent niet dat uw kat niet besmet is. Uw kat moet dus toch ontwormd worden, want uw kat kan wel andere katten én mensen besmetten, wat verder gevaar kan vormen voor mens en kat.

Larven en uiteindelijk wormen maken een lange reis door het lichaam van uw kat. Wanneer de larven eenmaal wormen en klaar zijn om eitjes te leggen, bijvoorbeeld in de lever, het hart en in de bloedvaten, komen via de poep miljoenen eitjes naar buiten. Het is goed mogelijke dat uw kat geen symptomen vertoont. Syptomen van wormen bij katten zijn bijvoorbeeld:

Door uw kat regelmatig te behandelen met een wormenkuur kunt u voorkomen dat uw kat en uzelf ziek wordt door de wormen.

Ontwormen van kittens

Wilt u weten hoe het ontwormingsschema voor kittens eruit ziet? Heeft u net een kitten die u wilt helpen met een wormenkuur? Vanaf welke leeftijd moet u uw kittens ontwormen? En waar moet u verder aan denken? Ga naar Hoe vaak uw kat ontwormen.

Overlijden

Bij zeer jonge kittens kunnen wormen in het ergste geval leiden tot een darmafsluiting. Hieraan kan een kitten overlijden.

Huisdieren zorgplan

Denk bij het ontwormen van uw kitten ook aan AniPlan, het huisdierenzorgplan van AniCura, waarmee de kosten van ontwormen deels of geheel vergoed kunnen worden. Zeker in het begin, als uw kat nog een kitten is, kunt u hier veel profijt van hebben.

Hoe vaak uw kat ontwormen?

Katten moeten hun hele leven ontwormd worden. Het schema voor ontworming bij katten is als volgt:

Ontwormen van buitenkatten én binnenkatten

Buitenkatten komen vaak in aanraking met parasieten. Maar ook als uw kat niet buiten komt is het belangrijk om de kat te ontwormen. Dit hoeft dan wel minder vaak - advies is dan zo'n 2 keer per jaar te ontwormen. Vangt uw kat veel muizen? Advies is om dan vaker te ontwormen.   

U kunt zelf namelijk ongemerkt parasieten van buiten naar binnen lopen waardoor uw kat alsnog in aanraking komt met de wormen. 

Onnodig ontwormen van uw kat?

Helaas zijn de eerste symptomen van wormen niet zichtbaar. Door het toedienen van een wormenkuur kunt u dus veel ellende bij uw kat voorkomen. Omdat slechts weinig mensen dit zullen doen, luidt het algemene advies:

Ontworm uw kat minimaal 4 keer per jaar

Maakt u zich toch zorgen om het onnodig ontwormen van uw kat; u kunt ontlastingsonderzoek bij uw kat laten doen bij uw dierenarts om te kijken of uw huisdier wormen heeft. Vraag dit na bij uw dierenarts.

Lintwormen, spoelwormen en haakwormen bij uw kat voorkomen

Voor het voorkomen van wormen bij katten kunt u een aantal dingen doen.

Heeft u naast een kat ook een hond? Ruim de ontlasting van uw hond goed op, en vraag andere mensen en eventueel de gemeente om hetzelfde te doen.

De beste wormenkuur voor uw kat kiezen

Er zijn verschillende middelen op de markt om uw kat te ontwormen: ontwormingstabletten, ontwormingspasta’s en spot-on (druppels). Wanneer u een ontwormingsmiddel kiest, let dan op de volgende dingen:

De keuze is reuze; neem voor verder advies voor de keuze van een wormenkuur contact op met uw dierenarts.

Gebruik antiparasieten middelen

Gebruikt u een antiparasieten middel bij uw huisdier? Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op uit de bijsluiter. Houd ook rekening met de veiligheidsvoorschriften die hierin benoemd staan. Twijfelt u hoe u de middelen aan uw dier moet geven? Neem dan gerust contact op uw AniCura dierenarts.

Kosten voor het ontwormen van uw kat

De kosten van een ontwormen van uw kat of kitten hangen af van het soort middel dat u gebruikt.

De medewerkers van uw dierenkliniek geven graag advies over welke kuur het beste is voor uw kat. Dat hangt onder meer af van het gewicht van uw kat en welke manier van toedienen de voorkeur heeft en werkt.

Wilt u meer weten over de ontworming van uw kat of denkt u dat uw kat last heeft van wormen? Neem dan contact met ons op. Zij kunnen u alles vertellen over de verschillende wormenkuren en de kosten.

Op vakantie: uw kat ontwormen

 

Naast katten moeten ook honden ontwormd worden. Lees meer over het ontwormen van uw hond.

Dordrecht - Centrum

Grote Markt 1 3311 BG Dordrecht
Routebeschrijving 078 - 621 91 30