Wormenkuur hond: alles over ontwormen bij honden

Uw hond ontwormen is belangrijk, maar waarom eigenlijk? Honden komen tijdens hun hele leven in contact met parasieten, zoals spoelwormen en lintwormen.

Dordrecht - Centrum

Grote Markt 1 3311 BG Dordrecht
Routebeschrijving 078 - 621 91 30

Lees ook: Ontwormen bij katten

Ontwormen hond

Puppy’s worden vaak zelfs al vanaf de geboorte via de moedermelk besmet met spoelwormen. Op latere leeftijd krijgen honden larven binnen doordat ze buiten komen en daar risico lopen om wormeieren op te nemen.

Deze zijn namelijk aanwezig in aarde of zand. U moet uw hond daarom al vanaf puppy ontwormen, zodat uw hond niet ziek wordt.

Lees ook: wormen bij de hond

Symptomen wormen hond

Wormen kunnen leiden tot chronische maag-darmklachten. Bovendien kan een wormbesmetting ook tot een darmafsluiting leiden. Hier kan een hond zelfs aan overlijden. 

Met name voor de kwetsbare groepen zoals de jonge pups, de oudere en chronisch zieke hond vormt een wormenbesmetting een groter risico op ernstige problemen.

Daarnaast kan een ogenschijnlijk gezonde hond wel degelijk een wormbesmetting hebben en deze vormen een besmettingsbron voor mensen en andere honden. Uw hond ontwormen is daarom belangrijk, tegen bijvoorbeeld longworm, hartworm en lintworm.

Gratis folder over endoparasieten

In deze folder leest u meer over wormen bij huisdieren.

Download de PDF

 

Waarom is ontwormen zo belangrijk?

Wanneer en hoe vaak uw hond ontwormen?

Door uw huisdier regelmatig te ontwormen, zorgt u ervoor dat de kans op besmetting van mensen in uw omgeving verkleind wordt. Hieronder leest u de Europese richtlijnen van ESCCAP voor pups en volwassen dieren.

Ontwormen pup

Het ontwormingsschema voor puppy's begint op twee weken leeftijd en is vrij intensief. Ontworm het moederdier steeds tegelijk met de pups.

Ontwormen volwassen hond

Het beste is namelijk uw hond vier keer per jaar een wormenkuur te geven. 

Het kan zijn dat uw dier meer risico heeft op een wormbesmetting, en daarom vaker dan vier keer per jaar een behandeling nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als uw dier rauw vlees eet of in een omgeving woont waar de vossenlintworm veel voorkomt. Honden die buiten leven, zoals jachthonden en kennelhonden, kunt u het beste elke maand ontwormen.

Vraag uw dierenarts voor een ontwormingsadvies op maat.

Hond beschermen tegen wormen als u op vakantie gaat

Vraag bij vakantieplannen in het buitenand altijd advies aan ons om uw hond zo goed mogelijk te beschermen tegen wormen die in uw vakantieland kunnen voorkomen. U krijgt dan ook advies over bescherming tegen andere parasieten, zoals de Leishmania parasiet die leeft in zandvliegjes.

Welk ontwormingsmiddel is geschikt voor uw hond  

Wormenkuren bestaan in verschillende vormen. Er zijn wormtabletten, pasta’s en spot-on (druppels). Het is belangrijk om hierop te letten: 

Voor welk merk u kiest, hangt onder andere af van hoe uw hond reageert op een wormenkuur.

Vraag uw dierenarts welk middel het beste voor uw dier is. Dit hangt onder andere af van het gewicht van uw dier. Ook kijkt de dierenarts of het middel samengaat met eventuele andere medicijnen en bestrijdingsmiddelen of een aandoening. Zo krijgt u een advies op maat voor uw dier.

Gebruik antiparasieten middelen

Gebruikt u een antiparasieten middel bij uw huisdier? Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op uit de bijsluiter. Houd ook rekening met de veiligheidsvoorschriften die hierin benoemd staan. Twijfelt u hoe u de middelen aan uw dier moet geven? Neem dan gerust contact op uw AniCura dierenarts.

Zijn er bijwerkingen bij een wormenkuur voor uw hond?

Het kan zijn dat uw hond overgevoelig is voor de werkzame stof in het antiwormmiddel. Dit komt zeer zelden voor. Komt het voor dan kunnen bijwerkingen zijn:

Gaat u uw hond ontwormen? Lees dan eerst de bijsluiter. Hier vindt u informatie over mogelijke bijwerkingen van het middel dat u gebruikt.

Vraag uw dierenarts om advies als u vragen heeft over de gezondheidsrisico’s voor uw hond.

"Ik zie nooit wormen bij mijn dier, is behandeling dan ook nodig?"

Ja, want een wormbesmetting is lang niet altijd zichtbaar. Het kan dus zijn dat uw dier besmet is zonder dat u dit weet.

De meest voorkomende worm bij onze huisdieren is de spoelworm. Deze wormen leven in de dunne darm van uw huisdier en kunnen wel tot 18 cm lang wormen. Omdat volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting zitten en bijna nooit worden gezien in braaksel, zien wij dus bijna nooit wormen bij ons huisdier. De eitjes van de spoelworm zijn enkele micro millimeters groot dus niet te zien met het blote oog.

Ik wil mijn hond ontwormen, maar wat kost dat eigenlijk?

De kosten van een ontwormen van uw hond of pup hangen af van het soort middel dat u gebruikt. Dat hangt onder meer af van het gewicht van uw huisdier.

De beste wormenkuur en advies

De dierenartsen van AniCura geven u graag advies over welke kuur het beste is. 

Wilt u uw hond ontwormen en bent u op zoek naar een effectieve wormenkuur voor uw hond? Of wilt u meer weten over het ontwormen van uw huisdier en de kosten?

Neem dan contact op met ons. Wij kunnen u alles vertellen over de verschillende wormenkuren. Zo maakt u de beste keuze.

Ontwormen bij katten

Katten moeten ook ontwormd worden. Lees meer hier over op Ontwormen kat: hoe en hoe vaak?

Verder goed om te weten

 

Dordrecht - Centrum

Grote Markt 1 3311 BG Dordrecht
Routebeschrijving 078 - 621 91 30