Een gezondheidscontrole is een complete check bij uw huisdier om te kijken of het nog helemaal gezond is. Dieren zijn namelijk goed in het verbergen van pijn. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is belangrijk om ziektes en problemen op tijd te ontdekken.

Dordrecht - Centrum

Grote Markt 1 3311 BG Dordrecht
Routebeschrijving 078 - 621 91 30

Gezondheidscontrole hond of kat

Een probleem op tijd ontdekken zorgt ervoor dat we uw dier makkelijker en beter kunnen behandelen. Door regelmatig te controleren kunnen ziektes al in een vroeg stadium opgespoord worden. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole
vaak in combinatie met de benodigde vaccinaties. Zo kunnen
eventuele afwijkingen in een vroeg stadium worden ontdekt
waardoor uw dier een grotere kans op genezing heeft.

Stel bezoek in deze tijd niet uit

 

Wanneer is een gezondheidscontrole nodig?

Het is aan u, als eigenaar van een hond of kat, om te bepalen of uw huisdier (regelmatig) wordt gecontroleerd. Wij adviseren om twee keer per jaar langs te komen voor een gezondheidscontrole.

Bij oudere honden en katten is de test uitgebreider dan bij jonge dieren. Bij oudere dieren komen namelijk meer gezondheidsproblemen voor.

Om die problemen tijdig op te sporen doet de dierenarts vaak een uitgebreider onderzoek. Ook kan het verstandig zijn om uw oudere dier wat vaker na te laten kijken dan de jaarlijkse gezondheidscontrole.

Wat gebeurt er bij een algemeen onderzoek?

Tijdens een gezondheidscontrole, zo’n 'algemeen onderzoek' van uw hond of kat doet de dierenarts een uitgebreid lichamelijk onderzoek bij uw dier, van neus tot staart. Hierbij wordt de algemene toestand van uw dier gecontroleerd.

Ook stelt uw dierenarts vragen over de eetlust, het drinkgedrag, de ontlasting en het plasgedrag van uw dier. Veranderingen in deze patronen kunnen een voorteken zijn dat uw dier ergens last van heeft.

Tot slot bespreekt de dierenarts met u het ontwormen, de vlooien- en tekenbestrijding, en of uw dier een vaccinatie nodig heeft.

Andere onderzoeken

Soms wordt er bloed en urine afgenomen en onderzocht, zodat de dierenarts verborgen problemen beter opsporen. Veel dieren laten namelijk niet goed zien dat ze ziek zijn. Zo weet de dierenarts zeker dat er (meestal) niets aan de hand is met uw dier.

Alle handelingen en uitkomsten worden opgeslagen in het dossier van uw huisdier. Mocht er ooit een spoedgeval plaatsvinden, dan heeft uw dierenarts de volledige gezondheidsinformatie van uw huisdier snel boven tafel.

Ook kan uw dierenarts veranderingen bij uw huisdier in de gaten houden, denk aan plotseling afvallen bijvoorbeeld.

De controle van een pup of kitten

Wanneer u voor het eerst met een pup of kitten bij de dierenarts komt voor een gezondheidscontrole, aangeboren afwijkingen. Denk aan een navelbreuk, afwijkend gebit, hartafwijking of niet ingedaalde ballen.

Heeft u vragen over de opvoeding, het gedrag of de voeding van uw pup of kitten? Bespreek het met de dierenarts tijdens de puppy- of kittencontrole.

Folder gezondheidscontrole

Wilt u alle informatie over de gezondheidscontrole makkelijk en snel bij de hand hebben? Maak hier gebruik van de folder over de gezondheidscontrole.

Gratis folder over gezondheidscontrole

In deze folder leest u meer over de jaarlijkse gezondheidscontrole.

Download de PDF

Vervolgafspraak

In de gevallen dat er wel een gezondheidsrisico of -probleem wordt gevonden, plant uw dierenarts een vervolgafspraak in en soms kan er direct extra onderzoek gedaan worden.

Bijvoorbeeld voor het maken van röntgenfoto’s of een echo. Dit is uiteraard afhankelijk van het vermoedelijke gezondheidsprobleem.

Als er een ziekte wordt vastgesteld, kan het zijn dat uw huisdier regelmatig naar de kliniek moet komen om zo effectief en goed mogelijk de ziekte te bestrijden.

Kosten gezondheidscontrole

De kosten van een gezondheidscontrole hangen af van de tijd die uw dierenarts nodig heeft en of er aanvullend onderzoek nodig is.

Wilt u meer weten over een gezondheidscontrole en de kosten? Neem dan contact met ons op.

Dordrecht - Centrum

Grote Markt 1 3311 BG Dordrecht
Routebeschrijving 078 - 621 91 30