Een overgroot deel van de honden en katten heeft last van gebitsproblemen, zonder dat de eigenaar dit weet. Stinkt uw kat of hond uit de mond, of eet uw huisdier slecht? Laat het gebit van uw dier regelmatig controleren door uw dierenarts. Zo voorkomt u bij uw dier vervelende gebitsproblemen.

Dordrecht - Centrum

Grote Markt 1 3311 BG Dordrecht
Routebeschrijving 078 - 621 91 30

Symptomen gebitsproblemen hond of kat

U kunt gebitsproblemen bij uw hond of kat bijvoorbeeld herkennen aan de volgende symptomen:

Gedragsverandering of slechte vachtverzorging kunnen ook signalen zijn dat uw hond of kat pijn heeft aan het gebit. Neem bij deze symptomen altijd contact op met uw dierenarts. 

Soms zijn er ernstige problemen met het gebit en merkt u zelf helemaal niets!

Lees meer over: 

Hoe herkent u gebitsproblemen?

In het filmpje legt Lisa uit hoe u gebitsproblemen herkent bij uw huisdier.

De gebitscontrole bij uw hond of kat

Tijdens de gebitscontrole bij uw hond of kat bekijkt de dierenarts uitgebreid het tandvlees en de tanden van uw hond of kat.

Soms lukt het tijdens de gebitscontrole niet om het gehele gebit van uw hond of kat goed te bekijken. Voor verder onderzoek kan dan een narcose nodig zijn. Als dit nodig is, bespreekt de dierenarts dit altijd vooraf met u. 

De tandarts let bij de controle bijvoorbeeld op:

Behandeling van gebitsproblemen

Zijn er vergevorderde gebitsproblemen bij uw hond of kat ontstaan? Dan kunnen die soms alleen door een dierenarts met specialisatie in tanden worden opgelost. Mogelijke behandelingen zijn:

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij honden en katten?

Gebitsproblemen ontstaan vaak door tandplak. Tandplak ziet er gelig uit en is een ophoping van bacteriën tussen de tand en het tandvlees.  

Tandplak verhardt (mineraliseert) vrij snel naar tandsteen. De tandsteen irriteert het tandvlees en zorgt voor (nog) meer ophoping van bacteriën tussen de tand en het tandvlees. Hierdoor wordt de kans op tandvleesontsteking steeds groter. 

De voortdurende, maar onzichtbare infectie aan het tandvlees is erg ongezond voor het lichaam van uw huisdier. Door het regelmatig te tandenpoetsen en het gebit te laten controleren, kunt u uw huisdier en uzelf dus veel ellende besparen.

Er is veel verschil tussen dieren wat betreft tandsteenvorming. Aanleg voor tandsteenvorming blijkt van grote invloed.

Gebitsproblemen bij hond of kat voorkomen

De beste manier om gebitsproblemen bij uw hond of kat te voorkomen is het dagelijks tandenpoetsen van de tanden van de hond of kat. 

Andere manieren om gebitsproblemen te voorkomen zijn:

Uw dierenarts geeft u graag advies over de tandverzorging en het voorkomen van gebitsproblemen. 

Kosten gebitscontrole bij hond of kat

De kosten van een gebitscontrole hangen af van het dier en of een narcose nodig is. Neem voor de kosten contact op met de kliniek bij u in de buurt.

Twijfels of vragen?

Heeft u een vraag over gebitscontrole bij uw hond of kat, of twijfelt u of een gebitscontrole nodig is? Neem dan contact met ons op.

Dordrecht - Centrum

Grote Markt 1 3311 BG Dordrecht
Routebeschrijving 078 - 621 91 30