Is uw hond onzindelijk, een sloper, of bijt hij zichzelf continu? Bepaald gedrag kan tot vervelende of gevaarlijke situaties leiden. De dierenarts kan dan gedragstherapie bij uw hond aanraden.

Breda - dierenziekenhuis

Asselbergsstraat 10 4815 AA Breda
Routebeschrijving 076 - 572 29 99

 

Gratis en vrijblijvend kennismaken

Maak nu bij AniCura Dierenziekenhuis Breda vrijblijvend kennis met de gedragstherapeut Pieke Everaert tijdens het gratis informatiespreekuur, dat elke twee weken aangeboden wordt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Hondengedragstherapeut Pieke Everaert 

Alle honden vertonen weleens ongewenst of afwijkend gedrag. Wanneer dit gedrag regelmatig voorkomt en het stoort u en/of anderen, kunt u advies vragen aan de hondengedragstherapeut waar AniCura Dierenziekenhuis Breda mee samenwerkt: Pieke Everaert. Zij werkt op onze locatie de Bouverije en komt als het nodig is bij u thuis voor een consult.

Uiteraard kunt u bij ons ook terecht voor een preventief advies, bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe hond. Meer over Pieke Everaert

Nauwe samenwerking tussen hondengedragstherapeut en dierenarts

Hondengedragstherapeut Pieke Everaert brengt verslag uit aan de dierenarts van de gesprekken met cliënten en eventuele daaropvolgende consulten aan huis bij de cliënt. Op deze manier kunnen een eventuele behandeling door de dierenarts en het advies van de gedragsdeskundige goed op elkaar worden afgestemd. Er is dus een nauwe samenwerking tussen Pieke en de dierenarts.

‘Maak vrijblijvend kennis met hondengedragstherapie’

De eerste stap: gratis informatiespreekuur

Vaak voelt het inschakelen van een hondengedragsdeskundige voor eigenaren als een grote stap. Dat is jammer, want een gedragsdeskundige kan u en uw hond vaak heel goed helpen. Daarom heeft AniCura Dierenziekenhuis Breda met Pieke ervoor gekozen om elke twee weken een gratis informatiespreekuur te houden.

Zo kunt u eerst vrijblijvend kennismaken met Pieke en haar behandelmethode, waarna u kunt beslissen of u haar wil inschakelen voor een consult bij u aan huis. Neem contact met ons voor meer informatie of een afspraak.

In onderstaand artikel leest u meer over gedragstherapie bij honden.

Kijk ook bij: gedragstherapie kat

Wanneer hondengedragstherapie?

Als uw hond zich af en toe of regelmatig vervelend gedraagt, kan het zijn dat dit komt door een probleem in de gezondheid. Laat uw hond daarom altijd eerst goed door de dierenarts onderzoeken.

Is uw hond fysiek gezond? Hondengedragstherapie kan goed helpen bij gedrag dat voor uw hond, uzelf of de omgeving vervelend of gevaarlijk is. Dit kan gedrag zijn dat er altijd al was, of dat zomaar ontstaan is.

Denk bijvoorbeeld aan:

Ook gedrag van uw hond dat bijna niet voorkomt, maar wel ongemak geeft, kan vaak opgelost worden met gedragstherapie. Bijvoorbeeld als uw hond alleen maar blaft naar oma, die eens per maand langskomt.

Alles geprobeerd..

Is uw hond zo’n gevaar voor de omgeving, en weet u niet meer wat u moet doen? Dit kan u een machteloos gevoel geven. Misschien dat u nadenkt over herplaatsing, of zelfs het dier in laten slapen. Het kan zijn dat er met therapie toch nog mogelijkheden zijn om het gedrag aan te passen. Neem contact met ons op voor advies.


Gedragstherapie hond: hoe werkt het?

Omdat er zoveel gedragsproblemen zijn, zijn er (bijna) net zoveel therapieën. Een gedragsprobleem dat komt door trauma tijdens opgroeien moet anders behandeld worden dan een probleem door (gebrek aan) opvoeding.

Een gediplomeerd gedragstherapeut heeft een opleiding gedaan in hondengedrag en hondengedragstherapie. De gedragstherapeut werkt alleen met hondvriendelijke methodes (zonder pijn en straffen) en zorgt voor regelmatige bijscholing omdat op dit gebied veel ontwikkelingen zijn.

Stappen van gedragstherapie hond

De hondengedragstherapeut begint met het in kaart brengen van het probleem.

Mogelijke manieren om dit te doen zijn:

Zodra de gedragstherapeut van uw hond alle informatie heeft, zal de therapeut een diagnose stellen en de mogelijkheden aan therapie met u bespreken.

Niet elk gedragsprobleem is direct duidelijk of compleet op te lossen. De gedragstherapeut zal laten weten wat de verwachtingen van een therapie zijn. Soms is het advies om naast de therapie ondersteunende medicatie te geven, bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen.

Castratie bij ongewenst gedrag?

Is uw reu dominant of ongehoorzaam? Het kan zijn dat castratie ondersteunt in het ombuigen van het gedrag. Uw dierenarts kan daarin adviseren. Met chemische castratie kan uw reu tijdelijk gecastreerd worden, om zo te zien of het gedrag inderdaad beter wordt. Als het probleem inderdaad minder is geworden, kunt u definitieve castratie overwegen.

U gaat zelf met uw hond aan de slag met de therapie

Bij elke vorm van gedragstherapie gaat u als eigenaar zelf aan de slag met uw hond. U bent de opvoeder, degene die het dier kent en het gedragsprobleem meemaakt. Ook kan het zijn dat u uw eigen gedrag moet veranderen. Dit is een investering voor uw hond en voor uzelf, om uw geliefde huisdier weer terug te krijgen.

De therapeut geeft u hiervoor duidelijke aanwijzingen. Als het nodig is, maakt u met de therapeut meerdere afspraken.

Voordelen gedragstherapie hond

De voordelen van gedragstherapie voor uw hond zijn duidelijk. Door het verdwijnen of verminderen van het probleemgedrag bij uw is er minder gevaar of irritatie. Ook kan uw hond zich beter voelen.

Kosten gedragstherapie voor honden

De kosten voor hondengedragstherapie hangen af van de therapievorm en duur. Is het gedragsprobleem vlot op te lossen, of zijn er meerdere afspraken nodig?

Sommige huisdierverzekeraars vergoeden (deels) de kosten van gedragstherapie bij honden. Bekijk hiervoor de voorwaarden van uw polis.

Vragen of meer informatie?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van gedragstherapie voor uw hond, of wilt u meer weten over onze gedragstherapeuten? Neem contact met ons op.

Gedragstherapie is ook voor katten mogelijk.

Breda - dierenziekenhuis

Asselbergsstraat 10 4815 AA Breda
Routebeschrijving 076 - 572 29 99