Katten zijn razend nieuwsgierig. Gelukkig gebruiken de meeste katten hun gezonde verstand als het om eten gaat. Maar soms...

Zoeterwoude

Miening 38 2381 GP Zoeterwoude
Zo vindt u ons 071 - 580 28 18

Gelukkig gebruiken de meeste katten hun gezonde verstand als het om eten gaat, maar soms wordt een kat misleid, of maakt uw kat een niet zo slimme keuze.

Braken opwekken - ingrijpen met spoed

Als u vermoedt dat uw kat is vergiftigd of iets verkeerds heeft gegeten, of u het vermoeden heeft dat er bij uw kat een voorwerp is vastgelopen in het maagdarmstelsen, is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Het liefst binnen 30 minuten.

Neemt u bij twijfel altijd met spoed contact op met een dierenarts; deze kan u verder helpen en meer informatie verschaffen, relevant voor uw situatie.

Omdat elke situatie om een andere oplossing vraagt, raden wij aan om met spoed contact op te nemen met uw dierenarts.

Wanneer is braken opwekken niet goed?

Als een kat iets verkeerds of giftigs heeft gegeten, spuugt hij het vaak uit zichzelf uit. Gebeurt dat niet, dan moet het braken opgewekt worden.

Toch is dat niet altijd de beste oplossing. U kunt uw kat beter niet laten overgeven als

Overgeven kan in deze gevallen kan gevaarlijk zijn.

In dat geval kunt u het beste meteen contact opnemen met de dierenarts. 

Geen zoutoplossing om te braken

Het braken mag sowieso nooit opgewekt worden met een zoutoplossing. Dit advies komt u online nog veel tegen, maar een zoutoplossing is enorm schadelijk voor uw kat en kan zelfs dodelijk zijn.

Vastgelopen voorwerp laten weghalen bij uw kat

Heeft uw kat iets in de keel? En heeft u hulp nodig om een vastgelopen voorwerp weg te laten halen bij uw hond? Neem contact met ons op.

Symptomen van vergiftiging bij uw kat

Hoe weet u of uw kat is vergiftigd? Vergiftigingen laten verschillende symptomen zien. Soms direct, maar soms ook pas na enkele dagen nadat uw kat iets giftigs heeft binnengekregen.

Veel voorkomende verschijnselen zijn:

Lees ook: Vergiftiging Kat

Uw kat is vergiftigd: wat te doen?

Om vast te kunnen stellen hoe een kat het beste behandeld kan worden, moeten we weten wat het dier heeft binnengekregen. Het helpt dus als u een overblijfsel daarvan mee kunt nemen naar de kliniek. We kunnen namelijk meestal niet met een test achterhalen waar een dier mee in aanraking is gekomen. En hoe sneller we kunnen handelen, hoe beter.

Wanneer uw kat iets giftigs heeft binnengekregen, hebben we een aantal opties:

Afhankelijk van wat uw kat heeft binnengekregen, gaan we uw kat behandelen.

Herstel en nazorg

Als we uw kat hebben kunnen behandelen na vergiftiging, is dat niet alleen voor u heel stressvol geweest, ook uw kat zal zowel geestelijk als lichamelijk moeten bijkomen. Zorg daarom voor voldoende rust. Het is mogelijk dat uw kat nog verdere nazorg nodig heeft. Dit is afhankelijk van de schade die er mogelijk ontstaan is.

Effecten op lange termijn na vergiftiging

Vaak kunnen we katten nog heel goed helpen, maar we moeten er wel op tijd bij zijn. Ook is het effect op lange termijn afhankelijk van wat uw kat precies heeft binnengekregen. Zo kan bij sommige soorten gif permanente nierbeschadiging optreden.

Wat zijn de kosten van behandeling bij vergiftiging?

Als een kat iets verkeerds naar binnen heeft gewerkt, moet er meteen gehandeld worden. Om die reden is er bij vergiftiging vaak sprake van spoedkosten. Afhankelijk van de behandeling en de staat van uw kat kunnen de kosten oplopen. Wanneer we uw kat bijvoorbeeld moeten monitoren, of als uw kat na de eerste behandeling nog nazorg nodig heeft.

Twijfelt u of uw kat is vergiftigd of wilt u meer weten over de kosten van behandeling? Neem dan contact op met de dierenartsen van AniCura.