Het inenten van uw kat is heel belangrijk, hoe oud uw kat ook is. Kittens krijgen afweerstoffen tegen ziekten via de moedermelk. Als deze afweerstoffen verdwijnen, moet het kitten zelf weerstand opbouwen. Inenting (vaccinatie) helpt daarbij, zonder dat het kitten echt ziek hoeft te worden. Om de opgebouwde weerstand vervolgens in stand te houden, wordt de inenting herhaald.

Roelofarendsveen

Rembrandt van Rijnsingel 33 2371 RB Roelofarendsveen
Zo vindt u ons 071 - 331 25 40

Het verstandigst is om jaarlijks met uw kat een bezoek te brengen aan de dierenarts, voor een vaccinatie en een gezondheidscontroleZo zorgt u ervoor dat uw kat gezond blijft.

Waarom is het goed om uw kat te vaccineren?

Er zijn twee besmettelijke ziektes bij katten, waar in Nederland standaard tegen ingeënt wordt. Dit zijn kattenziekte en niesziekte.

Wanneer en hoe vaak moet u uw kat vaccineren?

Kittens krijgen hun eerste inenting als ze 9 weken oud zijn. Bij zwerfkittens en kittens waarvan de moeder niet goed gevaccineerd is, wordt de eerste inenting al op 6 weken leeftijd gegeven. Daarna moet uw kitten ingeënt worden als hij 12 á 13 weken en een jaar oud is. Bij sommige kittens zal uw dierenarts adviseren een extra inenting te geven op 16 weken leeftijd.

Hoe vaak uw volwassen kat gevaccineerd moet worden, hangt af van zijn situatie. Voor de meeste katten is het verstandig om ieder jaar te vaccineren tegen niesziekte. Bij binnenkatten kan er besloten worden minder vaak te vaccineren. Houd u er dan wel rekening mee dat uw kat ook via u of uw visite niesziekte kan oplopen. De vaccinatie tegen kattenziekte hoeft maar een keer per 3 jaar gegeven te worden.

Als uw kat met veel katten samenleeft of als u uw kat naar een pension brengt, is het verstandig om uw kat extra inentingen te laten geven tegen bacteriën die niesziekte klachten verergeren. Vraag uw dierenarts wat het beste is voor uw persoonlijke situatie.

Met uw kat naar het buitenland

Wanneer u met uw kat naar het buitenland gaat, moet u uw kat laten inenten tegen hondsdolheid (rabiës). Voor de meeste landen moet deze inenting minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden. Deze inenting kan gegeven worden vanaf 3 maanden leeftijd en is meestal 3 jaar geldig.

Wat zijn bijwerkingen van vaccinatie bij uw kat?

De kans op bijwerkingen van vaccinatie bij uw kat zijn zeer klein, maar niet uitgesloten. In uitzonderlijke gevallen is uw kat 1 tot 2 dagen wat slomer dan normaal. Een enkele keer kan op de plek van vaccineren een verdikking ontstaan, dit zal vanzelf weer wegtrekken. In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. In uitzonderlijke gevallen kan bij katten op de plaats van een injectie een tumor ontstaan. De inenting wordt daarom altijd op een plek gegeven waar diktes makkelijk te voelen zijn en weggehaald kunnen worden.  

Vaccins worden steeds beter. De huidige middelen zijn nóg weer veiliger dan de oudere vaccins. Het is belangrijk om u te realiseren dat de voordelen van een vaccinatie vele malen groter zijn dan de nadelen.

Type inenting voor uw kat

Hieronder vindt u een greep uit de meest gegeven inentingen voor katten. 

Kattenziekte

Dit is een inenting tegen het feline parvovirus.

Niesziekte

Met deze inenting wordt uw kat beschermd tegen het feline herpesvirus, ook wel feline rhinotracheïtisvirus genoemd, en het feline calicivirus.

Bordetella bronchiseptica

Wanneer uw kat in een omgeving met veel katten komt, kunnen bacteriën zoals Bordetella bronchiseptica niesziekte klachten verergeren. Deze inenting wordt gegeven via een druppel in de neus.

Rabiës

Dit is een inenting tegen hondsdolheid. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor mensen en andere zoogdieren. Hondsdolheid is een dodelijke aandoening. De inenting tegen rabiës is verplicht als uw kat naar het buitenland gaat.

Kat titeren

‘Titeren’ wordt tegenwoordig veel bij honden gedaan. Dit houdt in dat een inenting alleen wordt gegeven als op grond van bloedonderzoek blijkt dat de bescherming nodig is. Dus als het dier zelf niet voldoende antistoffen tegen de ziekte in zijn lichaam heeft. AniCura vindt dit bij katten geen verstandige aanpak, omdat de uitslag van zo’n onderzoek (nog) niet betrouwbaar genoeg is.

Wat zijn de kosten van inenting van uw kat?

De kosten van een inenting bestaan vaak uit de kosten van een consult en de kosten van de vaccinatie. Vraag aan uw dierenarts tegen welke ziektes en hoe vaak uw kat ingeënt moet worden.

Algemeen advies over vaccineren kan nooit gegeven worden; dit is maatwerk en is bijvoorbeeld afhankelijk van of er wordt gereisd met een dier, en of het dier meegaat naar een pension.

Meer weten over de kosten van inentingen voor honden en eventuele vergoedingen van uw dierenverzekering? Zoek een dierenkliniek bij u in de buurt om het aan een dierenarts te vragen.