Ogen zijn een kostbaar bezit, ook voor uw huisdier. Heeft uw hond of kat een oogoperatie nodig? Bij AniCura bent u in goede handen: wij beschikken over de juiste middelen en kennis om uw hond of kat veilig te opereren.

Leiderdorp

Van der Valk Boumanweg 50 2352 JD Leiderdorp
Routebeschrijving 071 - 589 04 05

Wanneer heeft uw huisdier een oogoperatie nodig?

Uit een oogonderzoek bij uw hond of oogonderzoek bij uw kat kan blijken dat er een oogoperatie nodig is. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld:

Hoe verloopt een operatie aan het oog bij honden en katten?

Wanneer uw hond of kat geopereerd moet worden aan de ogen, zijn er een paar dingen goed om te weten:

Van de daadwerkelijk operatie merkt uw hond of kat dankzij de verdoving helemaal niets.

Welke handelingen er tijdens de operatie uitgevoerd moeten worden, is afhankelijk van de aandoening. Uw dierenarts kan u hier uitgebreid over informeren. Alle bij AniCura aangesloten oogspecialisten beschikken over de juiste apparatuur en kennis om oogoperaties vakkundig uit te voeren. Daarnaast kunnen er dierenartsen zijn die veel kennis hebben op het gebied van oogheelkunde.

Let op: oogoperaties luisteren heel nauw en het is belangrijk dat deze door een zeer ervaren dierenarts worden uitgevoerd. Vraag altijd hoeveel ervaring uw arts heeft met bepaalde behandelingen.

Kort na de operatie krijgt laten wij weten hoe het gegaan is. U kunt dan ook afspreken wanneer u uw huisdier weer op mag halen. Vaak mogen ze dezelfde dag nog mee naar huis.

Het oog van uw hond of kat laten verwijderen

In alle gevallen streven we er bij AniCura naar het oog, of de ogen, van uw huisdier te behouden. Alleen als er echt geen enkele andere oplossing is, kan het noodzakelijk zijn het aangetaste oog te verwijderen. Maar ook voor een huisdier zijn de ogen een kostbaar bezit: we zullen altijd een behandeling adviseren die het oog kan redden.

Wanneer uw huisdier toch een oog heeft verloren, zal het zich met de nodige hulp aan de situatie aan kunnen passen. Uw dierenarts adviseert u graag over de beste manier om met het verlies om te gaan.

Uw hond heeft een staaroperatie nodig

Eén van de bekendste oogproblemen is staar. Staar is een aandoening waarbij de lens vertroebelt. Iets waar uw huisdier uiteindelijk helemaal blind van kan worden. U kunt het herkennen aan een melkachtige glans over het oog, die steeds witter wordt.
 
Staar ontwikkelt zich niet alleen bij oudere honden, ook jonge honden kunnen ook gevoelig zijn voor staar. Soms ontstaat staar door suikerziekte (80% van de dieren met suikerziekte krijgt staar) maar het kan ook komen door een aangeboren afwijking. Labradors, Golden Retrievers en Poedels zijn rassen waarbij het veel voorkomt, maar ook andere rassen kunnen staar krijgen. 

Een operatie is een veelgekozen behandeling voor dieren met staar. Hierbij wordt de zieke ooglens wordt vervangen door een kunstlens, waardoor dieren weer kunnen zien.

Niet elke kliniek voert de staaroperatie zelf uit. Een staaroperatie wordt altijd gedaan door een gespcialiseerde dierenarts in oogchirurgie. Heeft uw dier een staaroperatie nodig? Uw dierenarts brengt u dan in contact met een oogdierenarts.

Na de oogoperatie van uw hond of kat

Na een oogoperatie kan uw huisdier door de narcose wat slaperig zijn. Verder is het goed om:

Als uw dier oogbescherming heeft na de operatie, dan is het belangrijk dat die altijd gedragen wordt. Na de operatie wordt er vaak direct een controle afspraak met u gepland.

Let op: de wond mag niet gaan bloeden. En het is beter om de eerste tien dagen niet met uw hond te gaan zwemmen.

Twijfelt u of de wond goed geneest? Neem dan gerust contact op met uw dierenarts.

Wat zijn de kosten voor een oogoperatie bij een hond of kat?

Wat de exacte zijn voor een oogoperatie voor uw hond of kat is afhankelijk van verschillende zaken. Denk hierbij aan het soort operatie wat uw huisdier nodig heeft, het gewicht van uw huisdier en de medicijnen die nodig zijn. Uw dierenarts kan u inzicht in de kosten geven.
 
Wilt u meer weten of heeft u andere vragen over oogoperaties? Neem dan gerust contact met ons op.

Leiderdorp

Van der Valk Boumanweg 50 2352 JD Leiderdorp
Routebeschrijving 071 - 589 04 05