Een huidprobleem is waarschijnlijk een van de meest voorkomende redenen om met uw hond een bezoek aan de dierenarts te brengen. Gelukkig is er dermatologie voor honden. De dermatoloog voor honden weet hier namelijk raad mee!

Leiden

Hermelijnvlinder 36 2317 KC Leiden
Zo vindt u ons 071 - 522 05 13

Huidaandoeningen komen bij honden van alle rassen, op alle leeftijden en in heel veel vormen voor. Van milde jeuk en roodheid, tot korsten en huidschilfers. Van infecties en oorproblemen tot pijnlijke poten. U kunt de huidproblemen van uw hond bij een AniCura dierenarts in de buurt laten behandelen of doorverwezen worden naar gespecialiseerde dermatoloog.

Wanneer gaat u naar de dierenarts voor een bezoek aan de dermatoloog voor honden?

Veel huidaandoeningen bij honden kunnen tijdens hun hele leven en op de meest onverwachte momenten de kop opsteken. De manier waarop een huidprobleem tot uiting komt, kan sterk verschillen. Net als de heftigheid van de allergische reactie.
 
Om te voorkomen dat uw hond chronische huidproblemen krijgt die steeds moeilijker te behandelen zijn, is grondig onderzoek zeer belangrijk. Met name bij terugkerende oorproblemen, zweren, jeuk, abcessen of zweren op of rond de poten van uw hond.
 
Ziet u korsten, huidschilfers, kale plekken of denkt u dat uw hond last heeft van eczeem? Ook dan is het raadzaam een afspraak te maken met een dierenarts en uw hond tijdig te laten behandelen. Een dermatoloog voor honden kan deze klachten namelijk verminderen of helemaal beter maken en dat is wel zo fijn voor uw beste vriendje natuurlijk!
 
Voedselallergie door voeding, ook hierbij is dermatologie voor honden een uitkomst.
Vermoedt u dat de huidproblemen veroorzaakt worden door de voeding? Uw hond kan overgevoelig zijn voor ingrediënten in het voer en kan daardoor huidklachten in de vorm van jeuk krijgen. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. En door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren.
 
Wacht daarom niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts. De meeste huidproblemen zijn heel goed te behandelen door de dermatoloog voor honden.

Hoe worden huidproblemen bij uw hond onderzocht en behandeld?

Huidproblemen zijn vaak complex. In veel gevallen zal de dierenarts eerst grondig onderzoek doen om de oorzaak vast te stellen.

Zo kijkt de arts naar de medische geschiedenis van uw huisdier en zal hij vragen stellen over de duur en het verloop van de huidaandoening. Ook kijkt hij naar mogelijke verbanden: hebben andere dieren in uw familie bijvoorbeeld dezelfde problemen en welke voeding krijgt uw hond.

Daarnaast worden de huid, de oren en de nagels grondig nagekeken.

Monsters afnemen

Vervolgstap is het uitsluiten van diverse boosdoeners. Denk bijvoorbeeld aan schimmelinfecties, bacteriën, parasieten of een voedselallergie. Meestal wordt bij uw hond een monster afgenomen met behulp van een huidafkrabsel, plakbandmonster en/of een monster uit de oren. Soms is er een bloedmonster of een weefselmonster nodig.

Eliminatie-dieet

Wanneer de dierenarts een voedselallergie vermoedt, krijgt uw huisdier een strikt dieet mee naar huis.

In enkele gevallen is vervolgonderzoek nodig, om overgevoeligheid voor allergenen in de lucht te achterhalen. Of wordt er een prik-test gedaan.

Mogelijke andere oorzaken van de huidproblemen zijn:

De behandeling; dermatologie voor honden

Welke behandeling uw hond nodig heeft, hangt af van de oorzaak van de huidaandoening. Na het onderzoek zal de dierenarts een lijst van mogelijke diagnoses opstellen. Op basis daarvan maakt hij een plan en vertelt hij u of er meer onderzoek, verdere behandeling of een herhaalbezoek nodig is.

Wanneer volledige genezing niet mogelijk is, kunt u er met de juiste behandeling vaak voor zorgen dat de symptomen verdwijnen. En wordt de kans dat de huidproblemen in de rest van zijn leven terugkomen verkleind. Bovendien vermindert u meteen het risico op nieuwe of andere infecties. Of erger: chronische problemen, die steeds moeilijker te behandelen zijn.

Houd er wel rekening mee dat het regelmatig bezoeken van de dierenarts een belangrijk onderdeel van de behandeling zal worden.

Oorproblemen: is een operatie nodig?

De gehoorgang en de oren zijn onderdeel van de huid en een plek bij honden waar vaak ziekten voorkomen. Een oorprobleem kan bestaan uit een eenvoudige infectie. Deze is prima te behandelen met een passende oorzalf.
 
In sommige gevallen is er meer aan de hand. Als de oorontsteking niet over gaat of blijft terugkomen, is er een onderliggende oorzaak. Bijvoorbeeld een allergie of poliepen. Als dit niet behandeld wordt, kan de gehoorgang dusdanig ontstoken raken dat er een operatie nodig is.
 
Als uw hond bij de dierenarts komt met oorproblemen, zal deze de oren nakijken. En als het nodig is een monster afnemen om bacteriële infecties te onderzoeken. Mogelijk voert de arts een allergie-check uit.

Als er sprake is van een huidallergie

Wanneer het onderzoek wijst op een allergie, dan kan uw hond, net zoals bij mensen, geholpen worden met immuuntherapie.
 
Blijkt de immuuntherapie effectief, dan zal uw hond de rest van zijn leven behandeld worden.

De kosten voor dermatologie bij honden, het behandelen van een huidprobleem

De kosten zijn afhankelijk van de oorzaken en de verwachte behandeling. Uw AniCura-dierenarts vertelt u graag meer.
 
Heeft u nog vragen, twijfels of wilt u direct een afspraak maken? Neem vandaag nog contact met ons op.