Loopt uw hond kreupel? De meest voorkomende oorzaak van een pijnlijke knie bij de hond is een scheuring van de voorste kruisband. Wanneer u snel actie onderneemt, is behandelen vaak goed mogelijk. Bijvoorbeeld met een knie operatie.

Kruiningen

Hoofdstraat 63 4416 AC Kruiningen
Zo vindt u ons 0113-851121

Kruisbandoperatie hond

Of uw hond een chirurgische ingreep nodig heeft en welke behandeling het beste is, beslist de dierenarts na onderzoek. En uiteraard in goed overleg met u.

Daarbij wordt er rekening gehouden met de omvang van de hond, zijn algehele gezondheid en natuurlijk de beste kans op herstel.

Oorzaken pijnlijke knie bij hond

Misschien was u erbij toen uw hond zijn achterpoot verdraaide en vanaf dat moment hinkelde. U herkent een probleem aan de knie als uw hond alleen nog maar kan zitten met de kreupele poot opzij van het lichaam in plaats van recht onder het lichaam.

De meest voorkomende oorzaak van een pijnlijke knie bij de hond is een gescheurde voorste kruisband. Dit deel van de knie verbindt het bovenbeen met het scheenbeen en een scheur vermindert de stabiliteit van het kniegewricht.

De hond kan dan niet meer normaal op de knie steunen.

Alhoewel bij iedere hond de voorste kruisband kan scheuren komt dit toch het meeste voor bij de Rottweiler, Retriever, Newfoundlander, Dog-achtigen, Buldog en Bullterriërs. 

Kenmerken van een gescheurde voorste kruisband

Een gescheurde voorste kruisband veroorzaakt op korte termijn een verdikking (vocht) van het kniegewricht en veel pijn. 

Op langere termijn zorgt de instabiliteit van de knie ervoor dat er continu irritatie in de knie aanwezig blijft met artrose tot gevolg en mogelijke scheuring van de binnen meniscus.

Dit is het deel van het kniegewricht dat in gezonde toestand de klappen, of schokken, opvangt bij het lopen en rennen. 

Eén van de factoren die een scheuring van de voorste kruisband kan bevorderen is het groter worden van de gewrichtshoek (de hoek die de knie maakt).

De krachten die op de knie komen te staan bij het steunen worden dan niet optimaal opgevangen.

Ook zijn er aanwijzingen dat het immuunsysteem invloed heeft op verzwakking van de voorste kruisband, waardoor een scheur sneller ontstaat.

Dit zou ook de reden kunnen zijn dat bij ongeveer één derde van de honden met een eenzijdige VKB-scheuring er binnen één jaar ook in de andere knie scheuring van de VKB optreedt.

Diagnose van een voorste gescheurde kruisband

De dierenarts zal bij lichamelijk onderzoek een pijnlijk, gezwollen en instabiel kniegewricht vinden. In sommige gevallen is er sprake van een gedeeltelijke scheur van de voorste kruisband, deze diagnose is voor de minder ervaren dierenarts vaak moeilijk te stellen. 

Aanvullend röntgenonderzoek en soms echo-onderzoek zijn nodig om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken van de knieproblemen uit te kunnen sluiten, zoals de ook veelvoorkomende en vaak aangeboren aandoening patella luxatie, waarbij een loszittende knieschijf de kreupelheid veroorzaakt. 

Niet deskundig en tijdig behandeld zal een knie met een (gedeeltelijke) voorste kruisbandscheur nooit spontaan herstellen maar ernstige gewrichtsslijtage, artrose, en pijn tot gevolg hebben.

Wat is de beste behandeling van een gescheurde voorste kruisband bij mijn hond?

De behandeling van een voorste kruisband scheur kan in eerste instantie bestaan uit rust en pijnstillers/ ontstekingsremmers.

Hierna moet de knie altijd weer operatief gestabiliseerd te worden, bij voorkeur binnen enkele weken na ontstaan van de vkb-scheur om niet alleen op korte, maar ook lange termijn een pijnvrije functie van de knie terug te krijgen.

De operatieve behandeling van de gescheurde voorste kruisband is een van de meest uitgevoerde ingrepen door orthopedische chirurgen

Onze orthopedisch chirurgen zullen u eerst de diagnose uitleggen en vervolgens een behandelvoorstel geven specifiek afgestemd op uw hond en uw persoonlijke wensen.

De vooruitzichten op herstel zijn gebruikelijk gunstig en worden duidelijk besproken. 

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk:

TTA Rapid operatie

Na een voorste kruisbandruptuur kan deze operatieve ingreep de knie stabiliseren en zo voor een oplossing zorgen. Deze moderne TTA-techniek staat bekend om zijn vlotte revalidatie.

Combinatie met hydrotherapie

Soms wordt herstel aangeboden in combinatie met met aquatherapie, wat ervoor zorgt dat patiënten vaak snel weer de oude zijn. 

Hoe gaan het herstel en revalidatie van mijn hond na de operatie?

De gehele nabehandeling draait om het tot rust brengen en laten herstellen van het overbelaste gewricht én het optimaliseren van gewicht en bespiering.

Plotselinge bewegingen binnen- en buitenshuis moeten vermeden worden, maar gedoseerde beweging (training), zonder te overbelasten, is belangrijk. Ook wordt er gebruik gemaakt van otstekingsremmers. 

Het is verstandig om de hond zes weken na de operatie te laten controleren of de belasting van het kniegewricht opgevoerd kan gaan worden.

Ook kan fysiotherapie en/of hydrotherapie bijdragen aan een goed herstel.

De chirurg en dierenartsassistentes zullen u uitgebreid uitleggen hoe u het beste voor uw hond kunt zorgen in de eerste maanden na de knieoperatie. 

Lees ook: Revalidatie

Kosten kruisbandoperatie hond

De beste resultaten bij iedere chirurgische ingreep worden bereikt door een combinatie van deskundigheid en ervaring van het chirurgische team met de tijdige toepassing van de beste techniek en goede nazorg.

Het merendeel van de honden herstelt na een chirurgische behandeling van de voorste kruisband volledig, en hebben een hele lage kans op complicaties.

De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van de individuele situatie, uw orthopedisch chirurg zal u de kostenraming toelichten van de voorgestelde behandeling van uw hond.

Kruiningen

Hoofdstraat 63 4416 AC Kruiningen
Zo vindt u ons 0113-851121