Cherry-eye of kersoog is geen levensbedreigende, maar wel ongemakkelijke aandoening aan het oog.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000

Wat is Cherry-eye?

De term 'cherry-eye' (letterlijk: kersoog) is stukken handzamer dan 'hyperplasie van de glandula membrana nictitans', maar betekent hetzelfde. Deze aandoening is niet levensbedreigend, maar kan wel ongemak veroorzaken. 

Een duidelijk geval van kersoog.

Symptomen van Cherry-Eye

De afvoer van het traanvocht wordt belemmerd en als gevolg hiervan zal de plooi van de neus gaan ontsteken, omdat het traanvocht over het ooglid druppelt en een traanstreep is het gevolg. Daarnaast kan door irritatie, onder andere door schuren en wrijven aan het oog, een forse ontsteking van het oog ontstaan. Meestal zal in het eerste levensjaar deze aandoening optreden.

Oorzaken Cherry-Eye

De oorzaak is niet geheel duidelijk, er wordt gedacht aan een te slappe bevestiging van het derde ooglid (membrana nictitans), waardoor het derde ooglid vrij snel om kan slaan. Hierdoor wordt de traanklier (glandula membrana nictitans) die aan de binnenzijde van het derde ooglid aanwezig is zichtbaar.

Een mogelijk andere oorzaak is dat er eerst een ontsteking in het oog aanwezig is, die een vergroting van de klier geeft, waarna het derde ooglid de druk niet meer kan weerstaan en omslaat.

Meestal komt de aandoening aan één kant voor, maar indien men de andere zijde niet behandeld, kan het gebeuren dat deze na enkele maanden toch behandeld moet worden. Er is dus waarschijnlijk sprake van een erfelijke aanleg.

Behandeling cherry-eye

De behandeling van een “cherry-eye” kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Vaak wordt eerst getracht om met behulp van zalven en masseren het omgeslagen derde ooglid op zijn plaats te krijgen. Meestal lukt dit echter niet en is het noodzakelijk om operatief in te grijpen.

Vroeger werd dan het gehele derde ooglid verwijderd, dit ging onder plaatselijke verdoving en was een zeer kleine ingreep. Inmiddels is bekend geworden dat het belangrijk is om de traanklier te behouden. De klier produceert immers traanvocht en dit vocht is belangrijk om het hoornvlies vochtig te houden, te voeden en om infectie van het oog te voorkomen. Bij vermindering van de productie van traanvocht zal het oog dus sneller uitdrogen en ontsteken.

De operatietechniek die nu meestal wordt uitgevoerd is er dus op gericht de traanklier te behouden. Hierbij wordt of de traanklier naar beneden weggehecht of er wordt aan de binnenzijde van het derde ooglid een 'envelop' gemaakt waar de traanklier in wordt gehecht.

Het gevolg van beide methoden is dat het derde ooglid naar beneden aan de oogzijde wordt gefixeerd en de traanklier van het derde ooglid niet meer boven de rand van het derde ooglid zichtbaar wordt. Je zou dus denken dat er enkel voordelen zitten aan deze methode. Er zijn ook een paar kleine nadelen verbonden aan deze methode:

Naast het vermoeden van erfelijke aanleg is er nog geen zekere oorzaak van cherry-eye, noch hoe de aandoening te voorkomen.  

De hedendaagse operatietechniek: 

  

 

Niet zeker?

Weet u niet zeker of uw hond Cherry-Eye heeft? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000