Baarmoeder verwijderen hond

Heeft uw hond een acute baarmoederontsteking? Tijdens de baarmoederoperatie verwijdert de dierenarts de baarmoeder en de eierstokken. Lees hier meer over de operatie.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570- 653 000

Baarmoederoperatie bij AniCura Deventer

Bij AniCura Dierenartsen Deventer is ruime kennis en ervaring aanwezig voor het uitvoeren van operaties aan de 'weke delen' (bijvoorbeeld hoofd, hals, buikholte), waaronder ook de baarmoeder.

In principe worden onze operaties 's ochtends uitgevoerd. Hierdoor hebben we gedurende de rest van de dag de mogelijkheid het herstel van uw dier onder toezicht en controle te houden.

Operatiekamer, anesthesie en pijnstilling

Onze operatiekamer is modern ingericht. Bovendien maken we gebruik van de modernste anesthesiemiddelen en een grondige bewaking tijdens de narcose. Pijnstilling, ook na de operatie tijdens de herstelperiode, vinden we van groot belang. Hieraan wordt dan ook veel aandacht besteed.

Baarmoeder verwijderen hond

Bij een baarmoederoperatie worden de baarmoeder en eierstokken van de hond verwijderd. Dit is een stap verder dan sterilisatie, waarbij alleen de eierstokken worden weggehaald. Deze operatie wordt meestal alleen uitgevoerd als er een probleem is met de baarmoeder van uw hond. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een baarmoederontsteking. In dat geval kan uw hond al erg ziek zijn en moet de operatie met spoed uitgevoerd worden.

Lees meer over de symptomen en diagnose van een baarmoederontsteking bij honden.

Onderzoeken voor de baarmoederoperatie

De diagnose baarmoederontsteking kan vaak pas worden vastgesteld na het maken van een echo of röntgenfoto van de buik. En zelfs dan is soms nog bloedonderzoek nodig om zekerheid te krijgen. Dit extra onderzoek doen we om een onnodige baarmoederoperatie te voorkomen. Een operatie brengt namelijk altijd risico’s met zich mee.

Over de operatie baarmoeder verwijderen

Bij een baarmoederoperatie worden de baarmoeder en de eierstokken operatief verwijderd. Tijdens deze chirurgische ingreep is uw hond onder narcose zodat ze er niets van merkt.

Nadat uw hond onder narcose is gebracht verwijdert de dierenarts de baarmoeder en eierstokken via een snede in de buik. Het is bij deze operatie belangrijk dat uw hond nuchter bij ons aankomt. Zorg er dus voor dat uw hond vanaf acht uur voor de operatie niets meer eet. Zoals bij elke operatie onder narcose, bestaat er een klein risico voor uw hond. De dierenarts bespreekt dit voorafgaand aan de operatie met u.

Zorg na een baarmoederoperatie

Nadat de operatie is uitgevoerd, is het aan te raden om uw hond pijnstilling en eventueel antibiotica te geven. Maak de kuur af en zorg ervoor dat uw hond voldoende rust. Kom binnen 10 tot 12 dagen terug met uw hond voor controle. Zo herstelt uw hond zo goed mogelijk. Kijk elke dag even naar de wond. Is deze rood en gezwollen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts.

Kosten baarmoederoperatie bij honden

De kosten van een baarmoederoperatie lopen enorm uiteen en zijn afhankelijk van meerdere factoren. Als uw hond ziek is en er met spoed geopereerd moet worden, zal dit extra kosten met zich meebrengen. Ook zijn de kosten afhankelijk van hoeveel onderzoek er nodig is om een baarmoederontsteking vast te stellen. Tot slot is ook het gewicht van uw hond van invloed op de kosten, een grotere hond heeft bijvoorbeeld meer narcosemiddel en materiaal nodig tijdens de operatie.

Heeft u nog vragen over de baarmoederoperatie voor uw hond? Aarzel niet en neem contact op met AniCura. Een medewerker kan u er meer over vertellen.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570- 653 000