Let op! Vanaf 2 november 2020 is er een nieuwe dienstregeling voor spoedgevallen.
Onze openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur. Heeft uw dier met spoed zorg nodig? Lees hier waar u terecht kunt buiten onze openingstijden volgens de dienstregelen vanaf 2 november 2020.
Spoeddienst van maandag tot en met donderdag tot 20:00 uur
Waar ga ik naartoe als mijn huisdier met spoed zorg nodig heeft buiten de openingstijden?
De dierenartsen in Den Helder zijn op maandag tot en met donderdag tot 20:00 uur bereikbaar voor spoedgevallen. Zie hieronder welke kliniek u op welke dag kunt bereiken.
- Maandag: AniCura Den Helder: 0223 - 620 006
- Dinsdag: Dierenkliniek Duinpark: 0223 - 680 222
- Woensdag: Dierenkliniek Julianadorp: 0223 - 645 200
- Donderdag: Dierenkliniek Pasteurstraat: 0223 - 622 627
Spoeddienst na 20:00 uur, op vrijdagavond en in het weekend
Waar kan ik voor spoed terecht na 20:00 uur, op vrijdagavond en in het weekend?
Na 20:00 uur, op vrijdagavond, zaterdag en zondag kunt u contact opnemen de spoedklinieken:
- Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam: 020 - 740 06 00
- Stad en Land dierenklinieken in Alkmaar: 072 - 511 21 33
- Dierenkliniek ’t Ossehoofd in Heerhugowaard: 072 - 574 49 59
Bekijk ook: dienstregeling spoed per dag
Wat is spoed?
Spoed is een kwestie van leven of dood. In de afgelopen jaren hebben wij dit in de diensten zelden meegemaakt. Maximaal 2x per jaar. Deze gevallen moesten dan vaak toch nog doorgestuurd worden naar de Specialistische klinieken. Zij hebben uitgebreide apparatuur en veel meer kennis van spoedzorg.
Als 3 kwartier reizen te lang zou zijn had je als dierenarts het dier bijna nooit kunnen redden. Voorkom deze situatie door bijtijds contact op te nemen met uw dierenarts als uw dier iets mankeert.
U kunt ook altijd contact opnemen met de Specialistische klinieken om te overleggen of het nodig is om langs te komen.
Ben ik nog wel op tijd als ik naar een specialistische kliniek moet?
Als drie kwartier reizen te lang zou zijn, dan is de kans dat een dierenarts in de buurt het dier nog had kunnen redden echt heel klein geweest. Zoals hierboven beschreven is een dier dat écht spoedzorg nodig heeft over het algemeen beter af bij een Specialistische kliniek en is de kans groter dat uw dier gered kan worden.
Voorkom een spoedsituatie door bijtijds contact op te nemen met uw dierenarts als uw dier iets mankeert. U kunt ook altijd contact opnemen met de Specialistische klinieken om te overleggen of het nodig is om langs te komen. Dit kan altijd 24 uur per dag.
Wat als ik geen vervoer heb?
De dierenambulance rijdt volgens de bestaande dienstregeling en kan u als het nodig is brengen naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek.
Neem contact op met de dierenambulance via: 06 - 51 69 71 15.
Wanneer gaat de nieuwe dienstregeling in?
Deze regeling start maandag 2 november 2020.
Dierenarts altijd bereikbaar
Er is altijd een dierenarts bereikbaar. Bel uw kliniek en u hoort via een bandje welke dierenarts dienst heeft.
Waarom verandert de dienstregeling voor spoed?
Jarenlang hebben de dierenartsen in Den Helder ’s avonds, ’s nachts en in het weekend zelf de diensten gedraaid. Daarbij vonden wij het leveren van service heel belangrijk. Helaas, het huidige niveau van dienstlevering is niet langer haalbaar.
De redenen dat wij het huidige serviceniveau niet meer kunnen waarborgen zijn:
- Er is een groot tekort aan dierenartsen en dierenartsassistentes (paraveterinairen).
- De vraag naar diergeneeskundige zorg, mede door corona, is sterk toegenomen.
- Een praktijk uit onze dienstenkring heeft zich teruggetrokken uit de dienstregeling met als gevolg dat er te weinig praktijken overblijven om de huidige dienstregeling te kunnen continueren.
Daarom worden de diensten uitbesteed aan de spoedkliniek van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, Stad en Land in Alkmaar en Dierenkliniek 't Ossehoofd in Heerhugowaard.
Vier tips voor u als diereigenaar
- Voorkom dat het spoed wordt
- Is uw dier al enkele uren of dagen niet lekker, neem dan ruim voor sluitingstijd contact op met uw dierenarts. Hoe eerder uw dier behandeld wordt, hoe meer de dierenarts kan doen, en hoe lager de kosten vaak zijn.
- Laat uw dier jaarlijks controleren door de dierenarts om zo vervelende ziektes en hoge behandelkosten bij spoedsituaties zoveel mogelijk voor te zijn. - Bel bij spoed altijd eerst voor advies
Als u denkt dat uw dier buiten openingstijden spoedeisende hulp nodig heeft, bel dan altijd het nummer van uw eigen dierenkliniek. Dan hoort u waar u terecht kunt of wordt u direct doorverbonden naar de dierenarts die dienst heeft.
De dienstdoende dierenarts laat u dan weten of het nodig is om direct naar de dierenarts te komen, of dat u kunt wachten tot u bij uw eigen dierenarts terecht kunt. Bij echte spoed gaat het vaak om leven of dood, denk bijvoorbeeld aan vergiftiging, grote verwondingen na een aanrijding of plotselinge verlamming. - Wees voorbereid op een noodsituatie bij uw dier
- Krijgt uw dier medicatie? Zorg ervoor dat u altijd voldoende medicijnen in huis hebt.
- Geef nooit pijnstillers voor mensen, deze kunnen dodelijk zijn!
- Haal een EHBO-kit voor dieren in huis.
- Geen eigen vervoer? Maak afspraken met een buddy die bereid is om in geval van nood in de nacht of het weekend te helpen met vervoer. - Help zelf mee als vrijwilliger of buddy
- Meld u aan als vrijwilliger bij de dierenambulance zodat zij weer 24 uur per dag ondersteuning kunnen bieden. Dit is door een tekort aan vrijwilligers nu helaas niet meer mogelijk.
- Stel uzelf beschikbaar als buddy voor buren/vrienden/familie voor vervoer bij noodgevallen.
Vragen?
Heeft u verder nog vragen? Neem gerust contact met ons op!