TTA operatie bij gescheurde voorste kruisband hond

TTA is één van de mogelijke operaties bij een gescheurde voorste kruisband bij de hond. Bij deze operatie wordt de krachtsverhouding in de knie gewijzigd door de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen naar voren te plaatsen. Door deze aanpassing ontstaat er direct goede stabiliteit in de knie en wordt de voorste kruisband niet meer overbelast.

Sneek +

Kleine Palen 13 8601 AB Sneek
Routebeschrijving 0515 – 412 427

TTA Rapid operatie bij hond

De operatieve behandeling van de gescheurde voorste kruisband is één van de meest uitgevoerde ingrepen door de deskundige orthopedische chirurgen van AniCura. Tibial Tuberosity Advancement Rapid (TTA) is één van de mogelijke operaties bij een gescheurde voorste kruisband. Lees ook: kruisbandoperatie hond

Er zijn inmiddels meerdere types implantaten en technieken voor de TTA. Naast de klassieke TTA operatie, is de TTA Rapid en TTA II/TTA 2 methode mogelijk. In AniCura Dierenkliniek De Waterpoort bieden we de TTA Rapid methode aan. Wij zien bij de TTA Rapid operatie zeer goede resultaten en honden hebben na deze ingreep een korte revalidatietijd. In dit artikel leest u meer over deze operatie.

TTA Rapid operatie bij hond: hoe werkt het?

TTA is een techniek waarbij de benige kam aan de voorzijde van het scheenbeen waar de kniepees aanhecht doorgezaagd en naar voren verplaatst wordt. Omdat de kniepees naar voren is verplaatst, kan deze de voor-achterwaartse beweging in het kniegewricht opvangen.

Bij een klassieke TTA wordt het bot van het scheenbeen volledig doorgezaagd. Tussen de delen wordt een blokje geplaatst, en aan de binnenzijde van het scheenbeen wordt met pennen en schroeven een grote plaat bevestigd.

Bij een TTA Rapid wordt het bot van het scheenbeen niet volledig doorgezaagd: het bot aan de voorzijde van het scheenbeen blijft heel. Het verplaatste stuk bot wordt met behulp van een "kooi" van metaal (titanium, roestvrij staal) en verschillende schroeven vastgezet. Het implantaat zal in de loop van twee maanden volgroeien met bot, zodat het één stevig geheel vormt met het scheenbeen.

De hond kan na een TTA het been weer relatief snel gebruiken en verliest weinig bespiering. Ook de ontwikkeling van artrose door instabiliteit na een kruisbandletsel wordt hiermee voorkomen of gestopt.

Herstel operatie

Het merendeel van de honden herstelt na een chirurgische behandeling van de voorste kruisband volledig en heeft een hele lage kans op complicaties.

We adviseren u graag over de beste methode voor uw hond. Hierbij geven we ook de mogelijke risico’s en de benodigde nazorg per methode aan. Zo helpen we u graag om een goede afweging te maken.
Lees meer over het herstel van uw hond na de operatie in: kruisbandoperatie hond.

Kosten TTA operatie hond

De kosten van de behandeling zijn onder andere afhankelijk van de situatie van uw hond en het gekozen implantaat. Uw orthopedisch dierenarts vertelt u hier graag meer over. Neem contact met ons op.