Een hond of kat opereren doen we uiteraard in de hoop dat het dier daarna beter wordt.
Echter blijkt dat door orthopedische operaties, zoals bij een heupoperatie of bij een gebroken poot van uw hond, de spieren van het dier afnemen. Spieren worden in omvang beduidend kleiner, soms wel tot 50 procent kleiner.
Beweging en achteruitgang
Vaak mag een hond pas na zes of 12 weken weer meer of voluit gaan rennen. Volledige onthouding van beweging laat spieren dermate verzwakken, dat deze over het algemeen niet meer op het oude niveau terug zullen komen.
Help uw dier: begin revalidatie
Eenmaal afgebroken spierweefsel komt niet meer terug. Door op tijd te starten met een adequaat behandelplan blijft de spier en de spieromvang behouden.
Revalidatie is iets waar uw hond of kat de rest van zijn leven baat bij heeft.
Bij AniCura werken gecertificeerde revalidatieartsen voor dieren, en dierenartsen met veel ervaring op dit vlak.
De combinatie van deze ervaring met revalidatie van uw hond of kat, samen met de vele mogelijkheden binnen AniCura, zoals het laten uitvoeren van een kruisbandoperatie of een Penn-Hip operatie bij heupdysplasie (HD), zorgen voor een volledig spectrum in de verzorging van uw dier.
Advies: revalidatie van uw hond of kat - of niet?
Directe aansluiting na een operatie is belangrijk.
Bespreek daarom met uw dierenarts een direct aansluitende revalidatie van uw hond of kat.
Wat houdt een revalidatietraject in?
De duur
Na een operatie adviseren we om snel met revalidatie te starten voor het beste herstel van uw hond of kat.
Na een operatie volgt gedurende een aantal weken een revalidatietraject om de spier en de spieromvang te versterken en de beweging van bijvoorbeeld een kniegewricht na een knieoperatie volledig te behouden.
Revalidatie bij honden
Pijn bij dieren is soms lastig te herkennen. Het is belangrijk naar het totaalplaatje van uw hond of kat te kijken.
Een hond kan bijvoorbeeld hijgen omdat hij net veel inspanning heeft geleverd, of omdat het een bijzonder warme dag is en hij moet afkoelen (leest u overigens eerst Oververhitting hond voor u zelf aan de slag gaat), maar ook omdat hij iets last heeft van ademhalingsproblemen of van hele andere klachten.
Hoe herkent u pijn bij uw hond? Enkele symptomen van pijn bij een hond zijn:
- Vocale reacties
Uw hond blaft of gromt veel meer dan anders, en op het moment van aanraking of bij het omdoen van halsband of tuig. - Hijgen
Uw hond hijgt veel. - Hartslag
Uw hond heeft een verhoogde hartslag. Bij een verhoogde ademhaling komt vaak ook een verhoogde hartslag kijken. - Trillen of bibberen
Uw hond trilt normaal nooit (bij sommige rassen komt dit veel voor) en nu wel. - Beweging
Uw hond beweegt veel meer of minder dan anders. - Houding
Uw hond ligt, zit of loopt in een vreemde houding. - Gedrag
Uw hond is extreem angstig, of moet heel vaak uit. Of uw hond plast veel binnen waar dit vroeger nooit gebeurde. - Uiterlijk
Uw hond heeft een ander uiterlijk, zoals een droge neus of andere neusproblemen, of last van haaruitval of symmetrische kaalheid. - Geur
De geur van uw hond is veranderd, of uw hond stinkt. Dit symptoom kan op veel verschillende problemen duiden, zoals ontsteking van anaalklieren of simpelweg flink aanwezig tandsteen bij uw hond.
Revalidatie bij katten
U vraagt zich wellicht af of uw kat pijn heeft. Dat is niet altijd gemakkelijk te herkennen.
Bij katten wordt pijn door hun eigenaren soms zelfs geïnterpreteerd als genieten.
De varianten van pijn zijn vrij duidelijk te onderscheiden in acuut en chronisch of langdurig. Hieronder vindt u een lijst met punten waaraan u pijn bij uw kat kunt herkennen.
Acute pijn bij katten
Quasimodo: de rug is opgetrokken en de voorpoten gestrekt. De oren zijn meer naar onder en achter gericht en de ogen worden half dichtgeknepen. Deze lighouding wordt vaak gezien na een operatie. Vanwege de bobbel van de rug, heet de houding Quasimodo.
Knijpkat: de ogen zijn half dichtgeknepen en staren naar de grond. Je kunt een denkbeeldige v-vormige lijn trekken door de ooghoeken. De oren zijn meer naar onder en achter gericht. De knijpende ogen zorgen ervoor dat deze houding Knijpkat wordt genoemd.
Tafelkleed: de kat ligt met aangespannen spieren. Je ziet aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij pijn lijdt. De oren zijn naar onder en achter gericht en de ogen half dichtgeknepen. De lighouding van de kat zorgt voor de naam Tafelkleed.
Vuurspuger: de kat is veranderd van vriendelijk, makkelijk hanteerbaar naar blazend, brommend en verstard. Soms probeert hij zelfs te bijten en slaan als reactie op een aanraking. Als een kat sowieso niet te hanteren is, dan kan dit komen door de pijn. De naam Vuurspuger slaat op de reactie van de kat, die naar verwachting in verhouding staat tot de pijn.
Chronische of langdurige pijn bij katten
Pijn die slepender is, langduriger, of door bijvoorbeeld door slijtage van botten en kraakbeen ontstaat is minder gemakkelijk te detecteren. Enkele symptomen van pijn bij katten in die categorie vind je hier onder.
- Minder actief
Uw kat is minder soepel, speels en actief in het algemeen. Of uw kat speelt bijvoorbeeld veel minder dan anders. - Vaker onzindelijk
Uw kat plast veel in huis. - Agressiever
Uw kat is agressiever dan anders. - Springt niet
Uw kat wil niet meer springen. Dit kan duiden op interne pijn. Een sprong is een flinke inspanning. - Slaperiger
Misschien slaapt uw kat te veel, of veel meer meer dan anders. - Minder aanhankelijk
Uw kat is minder aanhankelijk. - Minder bezig met vachtverzorging
De vacht ziet er onverzorgd uit, of uw kat is überhaupt minder bezig met het verzorgen van de vacht. - Minder aan het krabben
Heeft u een krabpaal, maar uw kat krabt niet, waardoor hij lange nagels heeft? Als u hierin grote verandering ziet kan dit een symptoom zijn.
Vaak zien we combinaties van bovengenoemde symptomen van pijn. Twijfelt u? Neem dan contact op met uw dierenarts voor advies en om een mogelijke diagnose te laten stellen.
Diagnose
Naast het herkennen van de pijn, is het vaststellen van de oorzaak vaak belangrijk. Een diagnose kan u en de dierenarts in de richting van het probleem wijzen om met de juiste behandeling het probleem te verhelpen.
Echter is niet zelden vooral verlichting van de pijn bij uw hond of kat het belangrijkst.
Verlichting van pijn
Na een diagnose volgt vaak een behandelplan. Hierin kan revalidatie een rol spelen voor goed herstel, maar ook voor verlichting van pijn op zowel korte als lange termijn.
Het verminderen van pijn bij uw hond zal ieder baasje belangrijk vinden. Revalidatie kan hier bij helpen, bijvoorbeeld doordat revalidatie ontstekingen vermindert of doordat het blokkades (zoals die van ophopend vocht) opheft.
Veel dieren hebben baat bij revalidatie. Ook acupunctuur of verandering in pijnstilling voor uw hond kan bijdragen aan directe verlichting van pijn, naast bijvoorbeeld soepelere, pijnloze beweging om het herstel te versnellen.
Neem altijd samen met uw dierenarts door wat u als baasje van uw hond of kat prettig vindt, en overleg waar uw dier het meeste baat bij heeft.
Samen met u kunnen we een of meerdere van onze mogelijkheden doorlopen en behandeling gaan beginnen.
Pijnconsult
Bij een pijnculsult komt u met uw dier langs om te zien of en in hoeverre uw dier pijn lijdt en natuurlijk wat we hier aan kunnen doen. Neem hiervoor contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
Foto's en informatie meenemen
Foto’s en/of uitslagen van eerdere onderzoeken kunnen ons erg helpen in het pijnconsult. Neemt u deze alstublieft mee of vraag deze op bij de dierenklinieken waar uw dier reeds behandeld of onderzocht is. Onnodige tweede onderzoeken zouden stressvol kunnen zijn voor uw dier en kosten bovendien geld.