kat
BlüCare

Blaas- en urinewegproblemen bij katten

Alles over blaas- en urinewegproblemen bij katten

Veel katten hebben last van urinewegproblemen. Soms zijn de klachten duidelijk zichtbaar voor u, maar meestal vallen ze minder op. Katten zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn en klachten.

BlüCare

Met BlüCare ziet u of uw kat bloed in de urine heeft. Bloed in de urine kan een aanwijzing zijn voor verschillende aandoeningen. In de meeste gevallen gaat het om een urinewegprobleem. BlüCare is een nieuw product van Royal Canin. Het is de snelste en makkelijkste manier om katten in de gaten te houden die last hebben van (terugkerende) urinewegproblemen. Het product is volledig getest en sinds kort verkrijgbaar bij uw dierenarts.

dierenarts met kat

Wat moet u doen bij blauwe korrels

BlüCare bestaat uit korrels die blauw kleuren wanneer er sporen van bloed in de urine zitten
(hematurie). Het product vervangt niet het urineonderzoek of de diagnose van de dierenarts, het geeft alleen aan dat er bloed in de urine zit. Kleuren de korrels blauw? Neem dan altijd contact op met de dierenarts voor vervolgonderzoek. Uw kat heeft dan namelijk een probleem dat aangepakt moet worden om te voorkomen dat uw kat steeds zieker wordt.

Kat loopt

Symptomen van blaas- en urinewegproblemen

Symptomen van blaas- en urinewegproblemen zijn bijvoorbeeld:

 • bloed in de urine
 • naast de kattenbak plassen of op andere plaatsen in het huis
 • vaker naar de kattenbak gaan
 • klaaglijk miauwen tijdens het plassen
 • lang op de bak zitten in de pershouding

Ook een slechte adem of braken kan een teken zijn dat uw kat urinewegproblemen heeft.

Onderzoeken bij bloed in de urine

De dierenarts onderzoekt uw kat om erachter te komen waarom er bloed in de urine zit. De dierenarts doet de volgende onderzoeken bij uw kat:

 • Gewichtscontrole: (veel) aankomen en zomaar afvallen is natuurlijk niet de bedoeling.
 • Lichamelijk onderzoek: de dierenarts kijkt of er aanwijzingen zijn wat de oorzaak is van het bloed in de urine.

Verder onderzoekt de dierenarts de urine van van uw kat:

 • Concentratie van de urine: bij sommige aandoeningen zoals nierproblemen, zal een kat waterig gaan plassen. Dit zien we met name bij oudere katten. 40% van de katten met nierproblemen is ouder dan tien jaar. Hoe eerder we de nierproblemen opsporen, hoe beter uw kat geholpen kan worden. De meeste katten met nierproblemen kunnen nog jaren mee met goede begeleiding.
 • Dipstick: op dit stickje zitten verschillende testvakjes. Door het stickje in de urine te ‘dippen’, kan de dierenarts zien wat in de urine zit. Zo kan er onder andere gekeken worden of er geen dingen als suiker in de urine zit.
 • Urine sediment: dit is microscopisch onderzoek van de urine. Door de urine onder de microscoop te bekijken, ziet de dierenarts of er afwijkende cellen zoals ontstekingscellen in de urine zitten.
 • In sommige gevallen kan het nuttig zijn om de urine op kweek te zetten om te kijken of er sprake is van een bacterie in de urine.

Mochten er verdere afwijkingen gevonden worden in het urine onderzoek, dan kan het nuttig zijn om aanvullend onderzoek te doen, zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek en/of een bloeddrukmeting. Dit hangt erg af van de situatie.

Urine opvangen

Het kan nodig zijn dat u de urine van uw kat moet meenemen naar de afspraak om het te kunnen onderzoeken. De dierenarts zal dit met u bespreken tijdens het maken van de afspraak.

Hoe vangt u urine op van uw kat?

De meeste katten plassen helaas niet op commando in een bakje. U kunt de volgende trucs proberen:

 • Kattenbak leegmaken en vullen met kapot geknipte plastic zakjes.
 • Kattenbak leegmaken en vullen met een laagje aquarium zand.
 • Kattenbak leegmaken en vullen met speciaal hiervoor aangeschafte plastic korreltjes (deze zijn bij de dierenarts verkrijgbaar).

Let op: sommige katten krijgen veel stress als er iets verandert aan hun kattenbak, dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Gaat het niet makkelijk thuis? Laat dan uw dierenarts urine aanprikken uit de blaas. Lees meer over urine opvangen op de website. Hoewel dit misschien eng klinkt, valt dit hartstikke mee, uw kat zal hier nauwelijks iets van voelen.

Ook kan zelf opgevangen urine niet voor alle onderzoeken gebruikt worden. Voor een urine sediment moet de urine namelijk zo vers mogelijk zijn en voor een kweek moet de urine steriel verzameld worden (en dus aangeprikt).

Tips: voorkom blaas- en urinewegproblemen bij katten

Of uw kat wel of niet medicijnen nodig heeft, hangt heel erg af van de reden van het bloed in de urine en wat er verder gevonden wordt bij de dierenarts. Lees hieronder tips van de dierenarts wat u zelf kunt doen om blaas- en urinewegproblemen te voorkomen.

Zorg dat uw kat voldoende drinkt

Zorg dat uw kat goed genoeg drinkt. Katten die (te) weinig drinken, hebben meer kans op blaasproblemen. Er zijn verschillende tips die u kunt proberen.

 • Zet de waterbak minstens 1.5 meter van de voerbak af. Katten drinken in de natuur ook liever niet op de plek waar ze hun prooi (nu dus brokjes) gevangen hebben.
 • Gebruik liever geen plastic bakjes, maar stenen of glazen bakken.
 • Zorg voor een grote bak, bijvoorbeeld een bak voor honden. Katten houden er over het algemeen niet van als hun snorharen de wand aanraken.
 • Geef niet alleen droogvoer, maar ook natvoer (let op: overleg dit wel even met uw dierenarts).
 • Sommige katten houden van stromend water, een drinkfonteintje is dan een goed idee.
 • Probeer eens water met een smaakje, bijvoorbeeld tonijn (gebruik hiervoor het water van een blikje tonijn op water).

Vind een goede plek voor de kattenbak

Zorg dat de kattenbak aantrekkelijk is. Katten die hun plas te lang ophouden, hebben meer kans op blaasproblemen.

 • Zorg voor genoeg kattenbakken. De stelregel is in principe het aantal katten plus 1. Heeft u bijvoorbeeld 2 katten, zorg dan voor 3 bakken.
 • Gebruik fijn grit zonder geurtje. Dat geurtje is voor ons lekker, niet voor de kat.
 • Kijk of uw kat liever een bak heeft met of zonder kap erop.
 • Zorg dat de bak schoon is (dagelijks uitgeschept) en voldoende groot.

Neem contact op met uw dierenarts

Herkent u symptomen? Gebruikt u het nieuwe product BlüCare en worden de korrels blauw nadat uw kat op de kattenbak is geweest? Of heeft u vragen over blaas- en urinewegproblemen bij katten? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts.

Vind een AniCura kliniek bij u in de buurt

Lees meer

Lees hier meer over blaas- en urinewegproblemen bij katten en over de bijbehorende onderzoeken en behandelingen.