Ratten zijn leuke huisdieren, voor jong èn oud. Is uw rat ziek, of wilt u advies over de verzorging? U vindt bij AniCura dierenartsen met veel expertise in zorg en behandeling voor ratten.

Breda - Taxandria

Pieternel Koomanstraat 1 4822 WC Breda
Routebeschrijving 076 - 541 74 77

Met uw rat naar de dierenarts

Gebruik een knaagdierreismandje om uw rat te vervoeren.

Knaagdieren zijn gevoelig voor stress. Een reis naar de kliniek of het zien van andere dieren in de kliniek kan voor veel stress zorgen. Het is daarom prettig voor uw rat om een veilig en afgeschermd hoekje in de draagmand te hebben. Ook moet deze mand goed dicht kunnen, omdat ratten makkelijk kunnen ontsnappen.

Ratten ziektes

Er zijn verschillende ziektes die ratten kunnen krijgen. Gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij ratten zijn:

Ziekte bij ratten herkent u bijvoorbeeld aan:

Neem contact met ons op wanneer uw rat ziek lijkt of een van deze symptomen vertoont. Wilt u een zieke rat beter kunnen herkennen? Plan een consult bij ons in voor een gezondheidscontrole. Onze dierenarten helpen uw rat van harte. De dierenartsen die met ratten werken bij AniCura hebben veel ervaring met ratten en gaan voorzichtig met uw rat om.

Dierenarts onderzoekt een rat

Rode vocht bij neus of ogen

Daarnaast heeft het oog- en neusvocht van ratten een roodbruine kleurstof. Dit heet porfyrine. Hierdoor kan het lijken alsof de rat bloedt, terwijl dit niet het geval is. Overproductie van deze roodbruine kleurstof kan wel wijzen op stress of ziekte.

Ook is het belangrijk om in de gaten te houden of uw rat niet te dik wordt. Overgewicht geeft namelijk een verhoogde kans op melkkliertumoren.

Bultjes bij de rat

Helaas komt het, zeker bij vrouwelijke ratten, vaak voor dat ze melkkliertumoren ontwikkelen. U herkent deze gezwellen doordat u een bultje voelt onder de buik of onder de borst van de rat. Het is goed om te weten dat een rat melkklieren heeft van de kin tot aan de liezen. Hoe eerder deze bulten operatief worden weggehaald, hoe beter het vooruitzicht.

Ademhalingsproblemen bij de rat

Als u merkt dat uw rat moeilijkheden heeft met de ademhaling, bijvoorbeeld dat u ziet dat de rat geforceerd en benauwd ademt, neem dan contact op met uw dierenarts. Die kan u verder helpen met de juiste vervolgonderzoeken en behandelingen.

Vaccineren ratten

Er zijn geen vaccins voor ratten. Ratten hoeven dus niet gevaccineerd te worden.

Uw rat verzorgen

U wilt uw rat natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen, zodat uw rat gezond en gelukkig blijft. Hieronder vindt u voor uw rat een aantal tips over de verzorging, huisvesting en voeding.

Verzorgingstips voor uw rat

Huisvestingstips voor uw rat

Voedingstips voor uw rat

Voorkom met het geven van juiste voeding dat uw rat ziek wordt of overgewicht.n. Ratten zijn alleseters. Geschikte voeding voor ratten is onder andere:

Pas op met het geven van gekruid, vet, gezoet of gezouten eten. Ook met melkproducten moet er uitgekeken worden.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder. 

Breda - Taxandria

Pieternel Koomanstraat 1 4822 WC Breda
Routebeschrijving 076 - 541 74 77