Sterilisatie hond: wat zijn de voordelen en welke methodes zijn er

Sterilisatie van uw hond zorgt ervoor dat uw teefje niet meer loops wordt en voorkomt dat uw hond pups kan krijgen. Maar wist u dat een sterilisatie ook het risico op baarmoeder- en hormoongerelateerde ziektes verminderd? De voor- en nadelen op een rijtje en welke methodes zijn er allemaal?

Breda - Princenhage

Liesboslaan 35a 4813 EA Breda
Routebeschrijving 076 - 572 29 99

Lees ook: Sterilisatie kat

Sterilisatie hond: verwijderen van de eierstokken

Sterilisatie van een hond is het onvruchtbaar maken van een teefje door de eierstokken te verwijderen. Officieel heet dit castratie, zowel bij een teefje als bij een reu. Maar in de volksmond wordt bij het teefje de term sterilisatie gebruikt.

Voordelen sterilisatie hond

Misschien vraagt u zich af of sterilisatie van uw hond wel echt nodig is. Want waarom uw hond laten opereren als het niet hoeft? Toch is een sterilisatie vaak aan te raden. De voordelen op een rij:

Loopsheid hond

Als uw hond loops is betekent dit dat uw hond vruchtbaar is. Los van de fysieke kenmerken van loopsheid is deze hormonale verandering ook van invloed op het gedrag van uw hond. Lees hier alles over loopsheid bij honden.

Met een sterilisatie wordt uw hond niet meer loops. Het advies is wel om de eerste loopsheid af te wachten. Met als voornaamste reden een verhoogd risico op incontinentie na sterilisatie.

Nadelen steriliseren hond

Wanneer hond laten steriliseren?

Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico’s die na sterilisatie kunnen optreden.

Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid. In overleg met uw dierenarts kan hiervan afgeweken worden.

De eerste loopsheid vindt bij kleine honden plaats als ze tussen zes maanden en 12 maanden oud zijn, bij grote honden op een leeftijd van 12 tot 18 maanden.

Baarmoederontsteking moet met spoed behandeld worden!

Heeft uw hond een baarmoederontsteking? Dan volgt bijna altijd met spoed een baarmoederoperatie, ook als uw hond loops is.

De kans dat de baarmoederontsteking definitief verholpen wordt met antibiotica is namelijk nihil.

En een baarmoederontsteking is levensbedreigend voor uw dier. Daarom wordt bijna altijd geadviseerd de baarmoeder te verwijderen.

Neem contact met ons op om te bespreken wat het beste is voor uw hond.

Risico incontinentie bij honden na sterilisatie

Sommige honden kunnen last krijgen van urine incontinentie na een sterilisatie. Dit komt omdat de sluitspier van de urinebuis hormonaal bepaald wordt.

Dit kan soms jaren later pas optreden. Dit geldt voornamelijk voor grote hondenrassen.

Grote hondenrassen

Met name bij grote hondenrassen wordt sterilisatie vóór de eerste loopsheid sterk afgeraden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij honden van meer dan 20 kilo incontinentie vaker voorkomt als ze vóór de eerste loopsheid zijn gesteriliseerd.

De rassen waarbij bekend is dat ze incontinent kunnen worden na sterilisatie zijn: de Boxer, de Dobermann, de Weimaraner, de Bouvier, de Old English Sheepdog, de Riesenschnauzer, de Ierse setter, de Ridgeback en de Dwergpoedel.

Toch steriliseren vóór de eerste loopsheid?

Wilt u de loopsheid van uw hond liever helemaal vermijden? Een hond kan vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden). Ondanks dat dit als voordeel heeft dat de kans op melkkliertumoren nóg kleiner is, wordt de kans op incontinentie dus juist groter.

Daarnaast neemt de kans op melkkliertumoren pas echt veel meer toe na de tweede loopsheid. Dit voordeel is dus te verwaarlozen.

Het advies om uw hond te steriliseren ná de eerste loopsheid geldt trouwens ook voor kleinere hondenrassen.

Sterilisatie hond gedragsverandering

Bij een sterilisatie zijn over het algemeen weinig gedragsveranderingen merkbaar. Het komt wel voor dat een sterilisatie ervoor kan zorgen dat een al dominante teef nóg dominanter wordt.

Behandeling sterilisatie hond

Vóór de ingreep brengen wij uw hond onder narcose en wordt via een infuus pijnstilling toegediend. Uw hond moet zes tot acht uur voor de operatie nuchter zijn. Dit verkleint de kans op complicaties tijdens de narcose. Drinken mag natuurlijk wel.

Na het verwijderen van de eierstokken, en indien noodzakelijk de baarmoeder, van uw hond wordt de wond zowel inwendig als uitwendig gehecht.

De hechtingen aan de binnenkant lossen vanzelf op, na 10 à 12 dagen worden de uitwendige hechtingen verwijderd. Tenzij er op die plek ook is gekozen voor oplosbare hechtingen.

De verschillende sterilisatiemethoden

Steriliseren kan op twee manieren. Via een snede in de buikwand of via een kijkoperatie. Het resultaat is hetzelfde: de eierstokken zijn verwijderd. Hieronder worden de twee methodes toegelicht.

Bij de klassieke sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd via een minimale snee in de buikwand. De baarmoeder hoeft (na inspectie) niet verwijderd te worden. Met het wegnemen van de eierstokken stopt de hormonale invloed van de eierstokken. De kans op een baarmoederontsteking is daarmee verdwenen.

Omdat de eierstokken van de teef achter in de buikholte liggen moet de dierenarts diep in de buikholte rijken om bij de eierstokken te kunnen. Dit kan veel schade aan het weefsel opleveren en geeft een groter risico op complicaties.

Bij een laparoscopische sterilisatie van uw hond maakt de dierenarts drie tot vier kleine gaatjes om de eierstokken in de buikholte te kunnen dichtbranden. Een kijkoperatie is minder pijnlijk en de wondjes genezen sneller.

Natuurlijk is een operatie nooit zonder risico’s, maar bij sterilisatie zijn de risico’s minimaal.

Nazorg sterilisatie hond

Hoewel sterilisatie onder narcose gebeurt, kan uw hond over het algemeen dezelfde dag nog mee naar huis. U kunt een aantal dingen doen om het herstel van uw hond zo voorspoedig en comfortabel mogelijk te maken.

Medische romper of kraag voorkomt dat uw hond aan de wond gaat zitten

Om te voorkomen dat uw hond aan de wond gaat zitten is een kraag of medische romper aan te raden. Laat uw hond deze kraag dragen zolang de hechtingen er nog in zitten.

Let er wel op dat uw hond met een kraag nergens achter blijft haken en controleer regelmatig of de romper goed op zijn plek zit.

Heeft u voor een laparoscopische sterilisatie gekozen?

In het geval van een laparoscopische operatie zal uw hond sneller herstellen. De kans op wondirritatie is kleiner, doordat er meerdere kleine losse gaatjes worden gemaakt in plaats van één grotere. De wond geneest dus sneller en uw hond ervaart minder pijn en stress.  

Kosten sterilisatie hond

Een hond kan op verschillende manieren gesteriliseerd worden. Per methode geldt een ander kostenplaatje. Zo is een laparoscopische operatie duurder dan een gewone sterilisatie. Ook het gewicht van uw hond speelt een rol bij de kosten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de sterilisatie van uw hond? Wij kunnen u adviseren over de behandeling die het beste bij uw huisdier past en de kosten daarvan.

Breda - Princenhage

Liesboslaan 35a 4813 EA Breda
Routebeschrijving 076 - 572 29 99