Merkt u iets aan uw hond, maar heeft u geen idee wat er aan de hand is?

Dan kan het verstandig zijn om een bloedonderzoek uit te laten voeren. Om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen, wordt er eerst gekeken naar de medische geschiedenis van uw hond. Vervolgens wordt uw huisdier onderzocht.

Breda - Princenhage

Liesboslaan 35a 4813 EA Breda
Routebeschrijving 076 - 572 29 99

 

Veel mogelijk met eigen bloedlaboratorium 

Bij AniCura Dierenziekenhuis Breda kunt u terecht voor de meest uitgebreide bloedonderzoeken. Met een eigen bloedlaboratorium kunnen we deze bloedonderzoeken bij uw dier zelf uitvoeren.

Dit heeft als groot voordeel dat uitslagen snel bekend zijn. Zo gaat er bij ziekte geen kostbare tijd verloren door het wachten op uitslagen van een laboratorium buitenhuis. Want hoe sneller we weten wat er met uw dier aan de hand is, hoe sneller we kunnen starten met de juiste behandeling.

Heeft u een vraag over de mogelijkheden bij ons dierenziekenhuis? Neem gerust even contact met ons op.

In het artikel hieronder leest u meer over het doen van bloedonderzoek bij uw dier. 

Bloedonderzoek bij honden

Om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen, wordt er eerst gekeken naar de medische geschiedenis van uw hond. Vervolgens wordt uw huisdier onderzocht. Behalve bloedonderzoek kan er ook ander aanvullend onderzoek worden uitgevoerd.

De uitslag van een bloedtest is soms aanleiding voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld als de leverwaarden afwijkend zijn of de nierwaarden verhoogd zijn.

Met ons eigen bloedlaboratorium kunnen wij de meeste onderzoeken in eigen huis uitvoeren. Zo heeft u snel uitslag en gaat er geen kostbare tijd verloren. 

Lees ook bloedonderzoek kat.

Redenen voor bloedonderzoek bij uw hond

Bloedonderzoek in de diergeneeskundige praktijk wordt gedaan om een aantal redenen:

Bloedonderzoek wordt altijd gedaan in combinatie met een algemeen klinisch onderzoek. Het is bijna nooit zo dat op basis van het bloedonderzoek alleen we tot een definitieve diagnose komen.

Er kan ook bloedonderzoek gedaan worden voor andere mogelijke klachten of aandoeningen, zoals een allergie of het algemeen functioneren van de organen van uw hond.

Pre-anesthetisch bloedonderzoek

Heeft uw hond binnenkort een operatie? Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gezondheid van uw huisdier en de risico’s van narcose te beperken, adviseren wij soms om kort voor de anesthesie een bloedonderzoek te laten uitvoeren.

Hierdoor kunnen stoornissen zoals nier- en leveraandoeningen tijdig ontdekt worden. Indien nodig kunnen wij de narcose aanpassen om uw dier veiliger te begeleiden tijdens de operatie.

Pre-anesthetisch bloed onderzoek geeft geen garanties, maar kan het medische risico wel verlagen. Een dier dat gezond lijkt, kan symptomen van een ziekte of afwijking verbergen.  Met bloedonderzoek kan een eventuele ziekte aangetoond worden.

Ook kunnen de uitslagen van dit pre-anesthetisch bloedonderzoek in de toekomst gebruikt worden om waarden te vergelijken gedurende een behandeling.

Hoe verloopt het bloedonderzoek?

U komt met uw hond bij ons langs voor de bloedafname. De dierenarts of de assistent neemt het bloed af terwijl uw huisdier op de behandeltafel zit.

Meestal nemen we het bloedmonster af uit een ader aan de voorkant van de voor- of achterpoot, nadat we deze hebben geschoren en gesteriliseerd. Het bloedvat wordt vervolgens gestuwd door de assistent, of door middel van een stuwband. Zo maken we de ader duidelijk zichtbaar en weten we precies waar we moeten prikken. 

Zeker bij uitgedroogde patiënten of dieren in shock zijn de bloedvaten vrijwel niet te zien of te voelen en is een stuwband nodig. 

Bloedafname moet zo rustig mogelijk gebeuren omdat stress van invloed is op de uitslagen. Met name het bloedglucose (suiker) gehalte is hier gevoelig voor.

Wat gebeurt er na het bloedonderzoek?

Nadat het bloed is afgenomen wordt het bloedvat afgedrukt zodat het bloeden stopt. Soms gaat er nog een verbandje om de poot.

De hoeveelheid bloed die we afnemen is afhankelijk van het type onderzoek. De inhoud van de buisjes wordt onderzocht in ons eigen bloedlaboratorium.

Zodra de uitslag binnen is, neemt een dierenarts contact met u op. Vervolgens bespreken we op basis van de uitslag of er behandeld moet worden, en welke behandeling het beste is voor uw huisdier. Soms is er verder onderzoek nodig.

Hoe reageert uw hond op bloedonderzoek? 

De ene hond is de andere niet. Waar de ene reageert op het spuitje, lijkt de ander het niet eens te voelen. U kent uw huisdier het beste en kunt misschien van te voren inschatten hoe uw hond zal reageren.

Verwacht u dat hij of zij angstig zal zijn? Laat het ons weten, dan houden we daar rekening mee. Zo kunnen we in overleg meer tijd nemen voor de behandeling.

Bloedonderzoek hond kosten

De kosten van een bloedonderzoek zijn afhankelijk van welke testen er worden uitgevoerd. Wilt u meer weten over een bloedonderzoek bij uw hond en de kosten? Neem dan contact met ons op.

Breda - Princenhage

Liesboslaan 35a 4813 EA Breda
Routebeschrijving 076 - 572 29 99