Bij AniCura vindt u de dierenarts die uw vogel nodig heeft.

Breda - de Bouverije

Oosterhoutseweg 73 4816 KC Breda
Routebeschrijving 076 - 572 29 99

 

Papegaaien en andere vogelsoorten

Dierenarts Dries Sabbe behandelt bij onze dierenartsenpraktijk de vogels. Regelmatig zien we papegaaien en andere vogelsoorten in onze praktijk, soms voor een onschuldige afspraak zoals een geslachtsbepaling met bloedonderzoek of nagels knippen. Soms omdat ze ziek zijn.

Juiste voeding voor uw vogel

Juiste voeding is bij vogels erg belangrijk. Geef uw vogel een complete voeding, geen gemengde zaden. Wij wijzen u hierop omdat wij uit ervaring weten dat veel ziekten bij vogels worden veroorzaakt door verkeerde voeding. Eten van dit voer maakt dat uw vogel kwetsbaar is voor bacteriën, virussen en schimmels.

Symptomen ziekte van uw vogel

Problemen door verkeerd voer ontstaan meestal na een aantal jaren. U kunt dit vaak merken aan een verminderde conditie van de veren, slechtere rui of afwijkende ontlasting. Het is dan belangrijk om niet te lang te wachten en tijdig naar de dierenarts te gaan.

Alle faciliteiten in huis 

Geslachtsbepaling, bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, röntgenfoto’s en operaties behoren tot de mogelijkheden. Wij hebben alle faciliteiten in huis om uw vogel te onderzoeken en te behandelen.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden, we helpen u graag verder.

In het artikel leest u meer over onderzoek en behandeling bij vogels. 

De gezondheid van uw vogel is belangrijk. Maar u kunt nu eenmaal niet alles zelf zien en behandelen. Het advies van de dierenarts is om uw vogel elk jaar te laten controleren op zijn of haar gezondheid.

Vogelsoorten bij de dierenarts

De meest voorkomende vogelsoorten die we in de diernenartsenpraktijk tegenkomen en dus als huisdier worden gehouden zijn:

Onderzoek bij vogels

De meeste vogels zijn prooidieren. Ze laten het pas laat zien als ze ziek zijn. Vaak zijn ze er dan al ernstig aan toe. Bij een jaarlijkse controle kijken we uw dier na en wegen we de vogel. De dierenarts kijkt hoe gezond het dier is.

Ontlastingonderzoek

Daarnaast onderzoekt de dierenarts de ontlasting om te controleren of er darmparasieten zijn. Ook ziet de dierenarts of de bacteriën in de darm in balans zijn.

Bloedonderzoek

Soms is een bloedonderzoek nodig om te kijken of de vogel besmettelijke ziektes bij zich draagt. Hoeveel bloed er nodig is, hangt af van het soort vogel en het type onderzoek. Voor het testen op besmettelijke ziekten hebben we vaak maar één druppel bloed nodig.

Voeding voor uw vogel

Heeft uw vogel opeens een andere ontlasting? Heeft hij of zij een slechte rui? Of is de conditie van de veren veranderd? Het kan te maken hebben met de voeding die u aan uw vogel geeft.

De juiste voeding is belangrijk voor een gezonde vogel. Uw vogel kan namelijk bacteriën, virussen of schimmels krijgen van verkeerde voeding. 

Afspraak bij vogeldierenarts

Wilt u een afspraak bij een dierenarts met expertise in vogels? Neem contact op via de buttons bovenaan deze pagina.

Breda - de Bouverije

Oosterhoutseweg 73 4816 KC Breda
Routebeschrijving 076 - 572 29 99