Lees ook: Sterilisatie kat
Sterilisatie hond: verwijderen van de eierstokken
Sterilisatie van een hond is het onvruchtbaar maken van een teefje door de eierstokken te verwijderen. Officieel heet dit castratie, zowel bij een teefje als bij een reu. Maar in de volksmond wordt bij het teefje de term sterilisatie gebruikt.
Voordelen sterilisatie hond
Misschien vraagt u zich af of sterilisatie van uw hond wel echt nodig is. Want waarom uw hond laten opereren als het niet hoeft? Toch is een sterilisatie vaak aan te raden. De voordelen op een rij:
- uw hond wordt niet meer loops
- een sterilisatie voorkomt dat uw hond (schijn)zwanger kan worden en pups krijgt
- de ingreep verkleint het risico op baarmoeder- en hormoongerelateerde ziektes, zoals melkkliertumoren (borstkanker)
- kans op baarmoederontsteking is uitgesloten na sterilisatie. Exacte cijfers ontbreken, maar uit de praktijk blijkt dat ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teefjes een baarmoederontsteking krijgt. Daarbij geldt: hoe ouder de teef, hoe meer risico ze loopt.
- sterilisatie bij uw hond voorkomt diabetes type IV. Dit type diabetes ontstaat namelijk door het geslachtshormoon progesteron.
Loopsheid hond
Als uw hond loops is betekent dit dat uw hond vruchtbaar is. Los van de fysieke kenmerken van loopsheid is deze hormonale verandering ook van invloed op het gedrag van uw hond. Lees hier alles over loopsheid bij honden.
Met een sterilisatie wordt uw hond niet meer loops. Het advies is wel om de eerste loopsheid af te wachten. Met als voornaamste reden een verhoogd risico op incontinentie na sterilisatie.
Nadelen steriliseren hond
- bij gesteriliseerde teefjes ontstaat soms incontinentie door de sterilisatie.
- honden kunnen na een sterilisatie in gewicht toenemen. Het advies is uw hond een derde minder voer te geven en te kiezen voor speciaal voer voor gesteriliseerde honden.
- de structuur van de vacht van uw hond kan veranderen. Kortharige honden kunnen bijvoorbeeld een dunnere vacht krijgen en langharige honden juist een dikker vacht.
Wanneer hond laten steriliseren?
Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico’s die na sterilisatie kunnen optreden.
Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid. In overleg met uw dierenarts kan hiervan afgeweken worden.
De eerste loopsheid vindt bij kleine honden plaats als ze tussen zes maanden en 12 maanden oud zijn, bij grote honden op een leeftijd van 12 tot 18 maanden.
Baarmoederontsteking moet met spoed behandeld worden!
Heeft uw hond een baarmoederontsteking? Dan volgt bijna altijd met spoed een baarmoederoperatie, ook als uw hond loops is.
De kans dat de baarmoederontsteking definitief verholpen wordt met antibiotica is namelijk nihil.
En een baarmoederontsteking is levensbedreigend voor uw dier. Daarom wordt bijna altijd geadviseerd de baarmoeder te verwijderen.
Neem contact met ons op om te bespreken wat het beste is voor uw hond.
Risico incontinentie bij honden na sterilisatie
Sommige honden kunnen last krijgen van urine incontinentie na een sterilisatie. Dit komt omdat de sluitspier van de urinebuis hormonaal bepaald wordt.
Dit kan soms jaren later pas optreden. Dit geldt voornamelijk voor grote hondenrassen.
Grote hondenrassen
Met name bij grote hondenrassen wordt sterilisatie vóór de eerste loopsheid sterk afgeraden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij honden van meer dan 20 kilo incontinentie vaker voorkomt als ze vóór de eerste loopsheid zijn gesteriliseerd.
De rassen waarbij bekend is dat ze incontinent kunnen worden na sterilisatie zijn: de Boxer, de Dobermann, de Weimaraner, de Bouvier, de Old English Sheepdog, de Riesenschnauzer, de Ierse setter, de Ridgeback en de Dwergpoedel.
Toch steriliseren vóór de eerste loopsheid?
Wilt u de loopsheid van uw hond liever helemaal vermijden? Een hond kan vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden). Ondanks dat dit als voordeel heeft dat de kans op melkkliertumoren nóg kleiner is, wordt de kans op incontinentie dus juist groter.
Daarnaast neemt de kans op melkkliertumoren pas echt veel meer toe na de tweede loopsheid. Dit voordeel is dus te verwaarlozen.
Het advies om uw hond te steriliseren ná de eerste loopsheid geldt trouwens ook voor kleinere hondenrassen.
Sterilisatie hond gedragsverandering
Bij een sterilisatie zijn over het algemeen weinig gedragsveranderingen merkbaar. Het komt wel voor dat een sterilisatie ervoor kan zorgen dat een al dominante teef nóg dominanter wordt.
Behandeling sterilisatie hond
Vóór de ingreep brengen wij uw hond onder narcose en wordt via een infuus pijnstilling toegediend. Uw hond moet zes tot acht uur voor de operatie nuchter zijn. Dit verkleint de kans op complicaties tijdens de narcose. Drinken mag natuurlijk wel.
Na het verwijderen van de eierstokken, en indien noodzakelijk de baarmoeder, van uw hond wordt de wond zowel inwendig als uitwendig gehecht.
De hechtingen aan de binnenkant lossen vanzelf op, na 10 à 12 dagen worden de uitwendige hechtingen verwijderd. Tenzij er op die plek ook is gekozen voor oplosbare hechtingen.
De verschillende sterilisatiemethoden
Steriliseren kan op twee manieren. Via een snede in de buikwand of via een kijkoperatie. Het resultaat is hetzelfde: de eierstokken zijn verwijderd. Hieronder worden de twee methodes toegelicht.
- Klassieke sterilisatie hond
Bij de klassieke sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd via een minimale snee in de buikwand. De baarmoeder hoeft (na inspectie) niet verwijderd te worden. Met het wegnemen van de eierstokken stopt de hormonale invloed van de eierstokken. De kans op een baarmoederontsteking is daarmee verdwenen.
Omdat de eierstokken van de teef achter in de buikholte liggen moet de dierenarts diep in de buikholte rijken om bij de eierstokken te kunnen. Dit kan veel schade aan het weefsel opleveren en geeft een groter risico op complicaties.
- Laparoscopische sterilisatie hond
Bij een laparoscopische sterilisatie van uw hond maakt de dierenarts drie tot vier kleine gaatjes om de eierstokken in de buikholte te kunnen dichtbranden. Een kijkoperatie is minder pijnlijk en de wondjes genezen sneller.
Natuurlijk is een operatie nooit zonder risico’s, maar bij sterilisatie zijn de risico’s minimaal.
Nazorg sterilisatie hond
Hoewel sterilisatie onder narcose gebeurt, kan uw hond over het algemeen dezelfde dag nog mee naar huis. U kunt een aantal dingen doen om het herstel van uw hond zo voorspoedig en comfortabel mogelijk te maken.
- zorg thuis voor een fijne plek, en laat uw hond zo min mogelijk bewegen
- uw hond kan na de ingreep gewoon eten. Wel is speciaal voer voor gesteriliseerde honden aan te raden en een kleinere hoeveelheid voer, om te voorkomen dat uw hond aankomt.
- houd tijdens de herstelperiode goed in de gaten of de wond geneest. Vertrouwd u het niet? Ga dan voor de zekerheid even naar de dierenarts,
Medische romper of kraag voorkomt dat uw hond aan de wond gaat zitten
Om te voorkomen dat uw hond aan de wond gaat zitten is een kraag of medische romper aan te raden. Laat uw hond deze kraag dragen zolang de hechtingen er nog in zitten.
Let er wel op dat uw hond met een kraag nergens achter blijft haken en controleer regelmatig of de romper goed op zijn plek zit.
Heeft u voor een laparoscopische sterilisatie gekozen?
In het geval van een laparoscopische operatie zal uw hond sneller herstellen. De kans op wondirritatie is kleiner, doordat er meerdere kleine losse gaatjes worden gemaakt in plaats van één grotere. De wond geneest dus sneller en uw hond ervaart minder pijn en stress.
Kosten sterilisatie hond
Een hond kan op verschillende manieren gesteriliseerd worden. Per methode geldt een ander kostenplaatje. Zo is een laparoscopische operatie duurder dan een gewone sterilisatie. Ook het gewicht van uw hond speelt een rol bij de kosten.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de sterilisatie van uw hond? Wij kunnen u adviseren over de behandeling die het beste bij uw huisdier past en de kosten daarvan.