Pijnstillers en ontstekingsremmers voor uw kat

Pijnbestrijding is ook bij dieren erg belangrijk. Voor uw kat kan de dierenarts daarom speciale pijnstillers of ontstekingsremmers voorschrijven die helpen bij pijn, koorts, pijn bij artrose of bijvoorbeeld een operatie.

Beverwijk - Duinwijklaan

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Zo vindt u ons 0251 - 212 031

Wanneer heeft uw kat pijnstillers nodig?

Om ‘normale’ dingen, zoals goed slapen, drinken en eten, te kunnen doen, kan uw kat een pijnstiller nodig hebben.

Ook kan de juiste medicatie zorgen voor een sneller herstel na een operatie of wanneer uw kat veel pijn heeft door artrose.

Pijnstillers voor een operatie

Pijnstillers worden meestal voorafgaand aan een operatie gegeven, zodat uw kat geen pijnlijke ervaring heeft. Meestal worden de pijnstillers gegeven samen met een kalmeringsmiddel.
 
Veelgebruikte pijnstillers bij operaties zijn opiaten. Het effect hiervan is zo goed, dat dit vaak gebruikt wordt bij botchirurgie en andere, zwaardere en pijnlijke, operaties.

Dieren worden meestal een beetje moe en slaperig van opioïden en de pupillen van uw kat kunnen wat groter worden.
 
Een andere optie die artsen gebruiken bij een operatie is een plaatselijke verdoving.

Pijnbestrijding na een operatie

Pijnbestrijding na een operatie kan erg belangrijk zijn voor het herstel. Zonder de juiste medicatie kan uw kat veel pijn hebben en niet goed genezen.

In sommige gevallen kan de gezondheid zelfs achteruitgaan. Om dit te voorkomen kan de dierenarts uw kat speciale pijnstillers voorschrijven.

Pijnstillers bij gewrichtsaandoeningen

Medicatie is een vaak onderdeel van de behandeling van een dier bij artrose. Hoewel het natuurlijk beter is om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken, kan het soms helaas niet zonder.

Katten met artrose hebben vaak zo veel last van de gewrichten, dat opstaan en lopen te pijnlijk voor ze wordt.
 
Een veelgebruikte ontstekingsremmer bij artrose is NSAID. Dit onderdrukt de ontsteking en kan een negatieve spiraal bij uw kat doorbreken.

Wanneer heeft uw kat ontstekingsremmers nodig?

Ontstekingsremmers kunnen helpen bij veel pijnklachten. Het vermindert zwellingen en onderdrukt ontstekingen. Grote voordelen zijn:

Bij katten worden vaak niet-steroïde ontstekingsremmers voorgeschreven: NSAID’s. Dit medicijn wordt veel gebruikt bij artrose (zie hierboven) en langdurige pijnklachten.

Let wel op: om deze pijnstiller te mogen gebruiken mag uw kat geen nier- of leverproblemen hebben. En omdat katten en andere dieren erg van elkaar verschillen, mag u alleen het middel gebruiken dat specifiek is voorgeschreven voor uw kat door de dierenarts.

U moet uw kat pijnstillers of ontstekingsremmers geven: wat nu?

Het kan gebeuren dat u medicijnen mee naar huis krijgt. Als het om NSAID’s gaat, zijn dat meestal tabletten die u met het voer kunt geven.

Tips bij het thuis geven van pijnstillers:

NSAID’s moeten vaak één, soms twee keer per dag ingegeven worden.

Wat zijn de bijwerkingen van pijnstillers of ontstekingsremmers bij uw kat?

NSAID’s die worden voorgeschreven door uw dierenarts zijn veilig voor uw kat. Bijwerkingen kunnen helaas altijd optreden, van mild tot wat erger:

Daarnaast kan uw kat sloom of lusteloos worden.

Andere bijwerkingen

Er kunnen ook andere bijwerkingen optreden. Daarom is het altijd belangrijk om uw dierenarts te vertellen welke medicijnen uw kat al gebruikt. Sommige medicijnen passen niet bij elkaar en kunnen voor vervelende bijwerkingen zorgen.

Maakt u zich zorgen? Denkt u bijwerkingen te zien? Twijfel niet en neem dan direct contact op met ons.

Wat zijn de kosten van pijnstillers en ontstekingsremmers voor katten?

De kosten van pijnstillers voor katten zijn afhankelijk van het merk, het soort medicatie en wat uw dierenarts heeft voorgeschreven.
 
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Beverwijk - Duinwijklaan

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Zo vindt u ons 0251 - 212 031