Als uw hond chronische ernstige pijn in het heupgewricht ervaart hoeft dat voor u als eigenaar niet direct zichtbaar te zijn. Vooral als de klachten aan beide heupen voorkomen en geleidelijk ontstaan zijn valt dat veel eigenaren niet meteen op. Honden met pijnklachten in de heupen piepen of janken niet van de pijn maar lopen met kortere en stijve pas. Het opstaan, gaan liggen, springen, rennen en spelen gaat moeizaam.

Beverwijk - Duinwijklaan

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Zo vindt u ons 0251 - 212 031

Heupprothese hond

Als pijn in de heupgewrichten het genieten in een hondenleven moeilijk of onmogelijk maakt kan een heupprothese een bewezen succesvolle behandeling zijn.

Het plaatsen van een heupprothese wordt in sommige klinieken ook wel Total Hip of Total Hip Replacement (THR) genoemd. 

Kunstheup hond

De operatie om een kunstheup of heupprothese te plaatsen wordt sinds de zeventiger jaren bij de hond uitgevoerd, toen de eerste commercieel verkrijgbare implantaten op de markt kwamen.

Dankzij het feit dat de hond een proefmodel voor dezelfde ingreep bij de mens was, is voor deze tijd al veel ervaring en knowhow bij de hond opgebouwd met deze operatie. De kunstheup kan overigens, indien nodig, al vanaf tien maanden leeftijd geplaatst worden.

De heupoperatie

Er bestaan verschillende heupprothese systemen voor de hond.

Bij de Kyon Cupless Heupprothese (KCH) wordt na het verwijderen van de versleten heupkop een zogenaamde stem ingebracht in het dijbeen en vastgeschroefd aan het bot. 

Deze stem van titanium is bedekt met een laagje hydroxy-apatiet, wat ervoor zorgt dat de stem snel vergroeid met het bot.

Zoals de naam van deze prothese al aangeeft wordt er geen kunstmatige heupkom geplaatst welke juist vaak verantwoordelijk is voor ernstige complicaties bij andere heupprotheses. Op de stem wordt een titanium heupkop met nek geplaatst.

Gebruikelijk heeft deze titanium kop dezelfde diameter als de lichaamseigen heupkop had. De heupkop is bedekt met een heel dun diamant-achtig laagje. Hierdoor is de kop niet alleen slijtvast maar ook extreem glad.

De heupkom wordt met grote precisie zo diep uitgefreesd dat de kop hierin goed past. Het bot van de uitgefreesde heupkom verdraagt de kop zo goed dat er weer kraakbeen wordt gevormd.

Bij AniCura gelden hoge kwaliteitseisen voor zowel de heupprothese zelf, als voor de plaatsing ervan. De ingreep wordt uitgevoerd door ervaren zeer deskundige chirurgen.

Heupprothese voor elke hond mogelijk?

Helaas zijn er soms ook redenen waarom een heupprothese moet worden afgeraden.

Na lichamelijk en röntgenologisch onderzoek van de hond kan de chirurg een verantwoord behandeladvies geven.

Herstel na een heupprothese plaatsing

Gemiddeld duurt het zo’n drie maanden voordat uw hond volledig hersteld is na het plaatsen van een heupprothese. Vooral  in de eerste drie weken is het erg belangrijk dat het gewrichtskapsel en de spieren goed herstellen.

In de eerste acht weken na de operatie mag de patiënt alleen aan een korte lijn kort en gecontroleerd uitgelaten worden.

Als op acht weken na de operatie blijkt dat het herstel goed verlopen is mag gewerkt worden aan spieropbouw. De chirurg en zijn team zullen u hier goed in begeleiden.

Kosten heupprothese hond

De kosten van een heupprothese verschillen per dier, denk hierbij aan het formaat van de prothese, de hoeveelheid narcose en de duur van de revalidatie die nodig is voor uw hond.

Onze chirurgen bespreken met u de ingreep en nabehandeling en nemen alle tijd om al uw vragen te beantwoorden. Daarnaast zullen zij u een kostenraming geven specifiek voor de situatie van uw huisdier.

Als uw dier al verzekerd is, dan kan het zijn dat deze verzekering de kosten van een heupprothese dekt. Er zijn op dit moment meerdere verzekeringsmaatschappijen die dat doen, bekijk de voorwaarden van uw verzekering om te zien of dit ook voor u geldt. 

Neem voor meer informatie over de heupprothese contact op met uw AniCura-kliniek. 

Beverwijk - Duinwijklaan

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Zo vindt u ons 0251 - 212 031