De tanden van uw kat laten trekken

Wanneer één of meerdere tanden van uw kat getrokken moeten worden, is het belangrijk dat u daar niet te lang mee wacht en dat het goed gebeurt. Er mogen geen restjes achterblijven die later voor problemen kunnen zorgen.

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031

Tanden van uw kat trekken: wanneer nodig?

Als een tand van uw kat afgebroken is, kan de zenuw bloot komen te liggen: iets dat erg pijnlijk kan zijn voor uw kat.

Ook als één of meerdere tanden zijn aangetast, moeten deze waarschijnlijk getrokken worden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij de aandoening FORL.

Daarnaast kan het trekken van tanden nodig zijn wanneer een kat lange tijd lijdt aan parodontitis: ontstekingen aan het tandvlees of stomatitis: een ernstige ontsteking van de mondholte.

Parodontitis bij de tand

Heeft uw kat tandproblemen? Wacht dan niet te lang. Als een aangetast gebit niet behandeld wordt, kan dit op den duur voor meer problemen zorgen: van een slechte adem tot ontstekingen en infecties door het hele lichaam.

Bij twijfel is het altijd goed om contact op te nemen met uw dierenarts. Katten geven namelijk niet aan dat ze tandpijn hebben.

Lees ook: tandheelkunde kat

Tandextractie kat

Het laten trekken van de tanden is een pijnlijke behandeling. Ook voor katten. Daarom wordt deze in de kliniek altijd onder verdoving uitgevoerd.

Wat kunt u verwachten als u naar de dierenarts gaat?

Het trekken van tanden wordt altijd gecombineerd met andere tandheelkundige behandelingen, zoals bijvoorbeeld het saneren en polijsten.

Vraag gerust naar alle mogelijkheden bij uw dierenarts.

Na het tanden trekken

Uw kat mag op dezelfde dag van de tandextractie mee naar huis.

Als het nodig is, krijgt u pijnstillers voor uw kat en/of antibiotica mee naar huis.

Verder bestaat de nazorg uit mondreiniging met bacteriedodende middelen en het geven van zacht voedsel. Uw dierenarts zal u daarover inlichten.

Kunnen katten zonder tanden en kiezen verder leven?

Jazeker. Alhoewel het natuurlijk veel beter is voor onder andere de spijsvertering om te kunnen kauwen op de brokjes, kunnen katten meestal zelfs nog gewoon brokjes eten zonder tanden.

Wel kan de tong naar buiten gaan hangen of bovenlip naar binnen gaan vallen, wanneer de hoektanden getrokken zijn bij uw kat.

Voorkomen van gebitsproblemen bij uw kat

Om tandplak en tandsteen - voorlopers van ontstekingen en infecties - te voorkomen, kunt u het beste de tanden van uw kat regelmatig gaan poetsen. Ook is het verstandig om regelmatig het gebit te (laten) controleren.

Naast het regelmatig controleren en poetsen van het gebit is het belangrijk om op de voeding te letten. Brokken helpen bij het voorkomen van tandplakvorming.

Hier bestaan zelfs speciale brokken voor die groter en aangepast zijn. Vraag ons gerust naar voedingsadvies voor uw kat.

Wat zijn de kosten voor het laten trekken van de tanden van uw kat?

De prijs voor het trekken van tanden bij uw kat is van verschillende zaken afhankelijk. Bijvoorbeeld of het gecombineerd wordt met een andere tandheelkundige behandeling.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031