Dierfysiotherapie: Stabiliteitstraining voor uw huisdier

Heeft uw hond of kat binnenkort een operatie? Als uw huisdier wordt geopereerd aan zijn rug, poten of heupen, dan kan daarna fysiotherapie nodig zijn. Stabiliteitstraining is een vorm van fysiotherapie voor uw hond of kat.

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031

Stabiliteitstraining bij huisdieren

Als uw huisdier wordt geopereerd aan zijn rug, poten of heupen, dan kan daarna fysiotherapie nodig zijn. Stabiliteitstraining is een vorm van fysiotherapie voor uw hond of kat.

Tijdens deze training worden door middel van verschillende oefeningen de spieren getraind, waarna uw hond of kat samen met u kan oefenen om weer stevig te leren staan.

De meeste patiënten van de dierfysiotherapeut zijn honden, maar ook voor katten en andere dieren zijn er oefeningen mogelijk.

Wanneer is stabiliteitstraining nodig?

Na een operatie maakt u in de meeste gevallen binnen een maand een afspraak met de dierenfysiotherapeut, om over revalidatie van uw huisdier te overleggen.

Naast revalidatie na een operatie kan uw dierenarts stabiliteitstraining adviseren als uw dier een slechte coördinatie heeft, veel spierkracht heeft verloren of moet revalideren na een verlamming.  

Mag uw hond of kat na een operatie niet veel lopen? Ook dan is stabiliteitstraining verstandig. In sommige gevallen kan het zelfs een behandeling zijn tegen pijn.

Hoe verloopt stabiliteitstraining voor uw hond of kat?

Samen met uw dierenfysiotherapeut stelt u een behandelplan op. De oefeningen worden langzaam opgebouwd, zodat uw hond of kat steeds een stapje vooruit gaat.

Hoeveel behandelingen er nodig zijn, verschilt per dier. Gemiddeld hebben honden na een operatie zo’n zes behandelingen nodig. 

Dierenfysiotherapie

Tijdens de eerste afspraak met uw dierenfysiotherapeut krijgt u uitleg en training in oefeningen die u met uw hond of kat kunt doen.

Soms krijgt u opdrachten mee die u thuis met uw dier kunt uitproberen. In overleg met uw therapeut kunt u deze opdrachten opbouwen, qua duur, moeilijkheid en het aantal keer dat u de oefening herhaalt.

Dit hangt natuurlijk af van het herstel van uw hond of kat.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het trainen van de stabiliteit van uw dier.

Een voorbeeld hiervan is de Peanutball. Dit is een pindavormige bal waar u uw hond of kat op zet, waardoor hij alleen zijn voor- en achterpoten naar voren en achteren kan bewegen.

Houd wel in uw achterhoofd dat deze oefening voor sommige dieren te ingewikkeld is.

Laat u daarom altijd van tevoren adviseren door uw dierfysiotherapeut om overbelasting te voorkomen.

Wat kost stabiliteitstraining?

De kosten van een stabiliteitstraining voor uw hond of kat zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Hoeveel behandelingen heeft uw dier nodig? En welke materialen schaft u aan om oefeningen mee te doen?

Wij kunnen deze vragen voor u beantwoorden en u inzicht geven in de kosten van de behandeling.

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031