Wat is een progesteron-bepaling en hoe gaat het in zijn werk?

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031

Progesteron-bepaling 

Progesteron is een hormoon dat betrokken is bij loopsheid en ovulatie (eisprong). Met een progesteron-bepaling meten we de hoeveelheid progesteron in het bloed van een teef. Zo kunnen we bepalen of ze aan het ovuleren is. Dit wordt gedaan om de kans op een vruchtbare dekking zo groot mogelijk te maken. 

Een progesteron-bepaling wordt ingezet door fokkers, maar ook voor baasjes die eenmalig een nestje willen en de dekking door de reu moeten inplannen. Voor een grote kans op drachtigheid is het belangrijk de teef op het juiste moment - dat wil zeggen ongeveer 24 uur na de ovulatie - te laten dekken.

Hoe werkt een progesteron-bepaling?

De ovulatie kan nauwkeurig worden vastgesteld aan het verloop van de progesteronconcentratie in het bloed. 

Door om de twee tot drie dagen de hoeveelheid aanwezige progesteron in het bloed te meten, kan het optimale dekmoment bepaald worden. Dit betekent dat uw teef meerdere malen de kliniek moet bezoeken voor bloedonderzoek.

De progesteron-bepaling wordt niet beïnvloed door tijd (dus het bloedonderzoek kan de gehele dag ingepland worden) of door dieet (uw teef hoeft niet nuchter te zijn). 

In de praktijk zien we dat het optimale dekmoment meestal tussen de 9 en 15 dagen na de eerste bloedige uitvloeiing ligt.

Soorten progesteron-bepalingen

Om het optimale dekmoment te vinden, is een zeer precieze meetmethode nodig. Er zijn op dit moment meerdere methodes om het progesteron te meten: 

Vraag uw dierenarts met welke methode zij werken. Hoe betrouwbaarder de test, hoe hoger de kans op resultaat.  

Hoeveel bloedtesten heeft mijn teef nodig?

Het verschilt per teef hoeveel bloedtests nodig zijn. Meestal zijn er twee of drie tests nodig om het moment van ovulatie te bepalen. 

Dekking van de teef

Als bepaald is wanneer de teef vruchtbaar is, is het tijd om voor te bereiden op de dekking

Vragen, of een afspraak maken?

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een progesteron-bepaling? Neem contact met ons op.

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031