NT-proBNP onderzoek bij hond of kat

Heeft uw hond of kat mogelijk een hartprobleem? Dan kunnen onze dierenartsen een NT-proBNP onderzoek aanraden.

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031

Wat is NT-proBNP?

NT-proBNP is een hormoon in het bloed. Met NT-proBNP onderzoek wordt via bloedonderzoek de hoeveelheid van dit hormoon in het bloed gemeten. De hoeveelheid NT-proBNP in het bloed van uw hond of kat zegt iets over de gezondheid van het hart.

Wanneer het hart harder moet werken, of zich hierop voorbereidt, wordt namelijk meer NT-proBNP aangemaakt. Dit hormoon helpt de pompfunctie te verbeteren door de bloeddruk te verlagen. De hoge druk in het hart kan komen door een hartaandoening.

Wat is NT-proBNP onderzoek?

NT-proBNP onderzoek is een bloedonderzoek dat vooral gedaan wordt bij (het vermoeden van) hartaandoeningen bij uw hond of kat. Dit vermoeden kan er bijvoorbeeld zijn als de dierenarts bij uw dier een hartruis gehoord heeft. 

Met het onderzoek kan in een vroeg stadium de hartspierziekte HCM bij katten en DCM bij honden opgespoord worden. 

Net zoals bij 'algemeen' bloedonderzoek wordt er bij uw huisdier bloed afgenomen. Het resultaat is vaak snel bekend. 

Onderzoek hartaandoeningen bij katten

Wanneer uw dierenarts een hartaandoening bij uw kat vermoedt, zoals HCM, kan NT-proBNP onderzoek de eerste stap zijn om de ziekte vast te stellen of uit te sluiten.

Als door middel van het bloedonderzoek blijkt dat er hogere NT-proBNP-waarden zijn, wordt vaak het onderzoek vervolgd met een hartecho.

De test kan ook ingezet worden bij katten die last hebben van benauwdheid. Met het onderzoek kan dan gezien worden of dit mogelijk een symptoom is van een hart- of ademhalingsprobleem. 

Onderzoek hartaandoeningen bij honden

Bij honden wordt het bloedonderzoek vaak ingezet bij grote hondenrassen die meer risico lopen op de hartaandoening DCM. De test kan preventief ingezet worden, of in het geval van zichtbare symptomen als bevestiging van een diagnose. 

Gezonde honden kunnen bij dit onderzoek ook hogere NT-proBNP waardes hebben. Om die reden is bij honden regelmatig testen nodig is om (extreme) verhogingen te herkennen. Het advies is om deze waardes elk jaar te meten.

Wanneer een hond kortademig is of veel hoest, kan het NT-proBNP onderzoek gedaan worden om te achterhalen of het symptomen van een ademhalings- of hartprobleem zijn. 

Daarnaast kan het onderzoek gebruikt worden bij kleinere en oudere honden met een lekkende hartklep. Dit kan door de dierenarts ontdekt worden door gebruik van een stethoscoop (luisteren naar hartruis). Met het NT-proBNP onderzoek kan onderzocht worden hoe serieus het probleem is. Een hogere waarde zorgt gemiddeld voor een kortere levensduur. 

Lees ook: bloedonderzoek bij honden

Kosten NT-proBNP onderzoek kat of hond

De kosten van het onderzoek zijn bijvoorbeeld afhankelijk van eventuele herhalingen van het onderzoek en of er vervolgonderzoek nodig is, zoals een hartecho. Uw dierenarts vertelt u meer over de kosten voor het onderzoek bij uw dier. 

Heeft uw hond of kat een hartoperatie nodig? Lees: hartoperatie bij huisdieren

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031