Bij entropion is de ooglidrand van uw hond of kat naar binnen gekruld. Hierdoor raakt het hoornvlies geïrriteerd of beschadigd. Om blijvende schade aan het oog te voorkomen is het belangrijk om uw dier op tijd te laten behandelen.

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031

Entropion bij hond of kat, wat is het?

Bij de aandoening entropion heeft het ooglid van uw hond of kat de neiging om naar binnen te krullen. Hierdoor prikken de haartjes op het ooglid in het hoornvlies van het oog. Dit schuren veroorzaakt irritatie, oogontstekingen en zelfs beschadiging aan het oog. Hier kan uw hond of kat flink last van hebben!

Entropion komt het meeste voor bij het onderooglid, maar het kan ook uitbreiden naar het bovenooglid. Als entropion niet op tijd behandeld wordt, trekt het oogbol zich terug, waardoor de klachten alleen maar erger worden.

Als de beschadiging aan het hoornvlies te erg wordt, kan uw dier minder gaan zien. In het ergste geval moet het oog verwijderd worden. Voorkom blijvende schade, en ga bij klachten aan het oog daarom altijd even naar de dierenarts.

Naar buiten krullen van ooglidrand

Krullen de ooglidrand naar buiten, of zakken deze naar buiten? Deze aandoening heet ectropion.

Symptomen entropion hond of kat

Entropion bij uw hond of kat herkent u bijvoorbeeld aan de volgende symptomen:

Neem bij één of meer van deze symptomen altijd contact met ons op.

Vaak een aangeboren probleem

Entropion is in veel gevallen een aangeboren probleem. De vorm van de kop, de oogspleet en huidplooien spelen hierbij een rol. Als het aangeboren is, krijgen dieren vaak in hun eerste levensjaar al klachten. De klachten kunnen ook pas op latere leeftijd ontstaan.

Bij bepaalde rassen komt entropion vaker voor, bijvoorbeeld bij Labradors, Engelse buldoggen, Golden retrievers, Shar-pei’s, Rottweilers. Bij de Perzische kat, Maine Coon en Britse kortharen komt entropion ook vaker voor.

Entropion veroorzaakt door een ander oogprobleem

Het komt soms voor dat een dier door een andere pijnlijke aandoening aan het oog last krijgt van entropion. Door entropion wordt de irritatie aan het oog alleen maar verergerd. Voor een volledige behandeling is het belangrijk dat in dit geval ook het eerste oogprobleem behandeld wordt.

Behandeling van de naar binnen gekrulde oogleden

Entropion kan een dierenarts vaststellen door het oog goed te bekijken. Ook kan met speciale druppels gezien worden of het hoornvlies beschadigd is.

Heeft uw hond of kat inderdaad een ooglid dat (deels) naar binnen krult? Bij een lichte vorm van entropion kan het oog beschermd worden door het aanbrengen van een vette oogzalf. In de meeste gevallen is het inkorten van het ooglid de beste behandeling.

Oogoperatie bij entropion

Bij de operatie wordt een klein strookje huid van het ooglid verwijderd. Door deze inkorting zal het ooglid weer mooi aansluiten tegen de oogbol en het oog niet meer irriteren of beschadigen. Na de behandeling krijgt uw hond of kat beschermende oogzalf die ontstekingen tegengaat.

Voor de oogoperatie gaat uw dier onder narcose. Op de dag van operatie moet uw dier nuchter blijven: eten mag niet, drinken wel.

Als uw dier nog niet volgroeid is

Pas als uw dier volgroeid is kan bepaald worden hoeveel het ooglid ingekort moet worden. Daarom wordt vaak met de operatie gewacht tot uw dier volgroeid is, tenzij de klachten zo erg zijn dat de operatie toch op jonge leeftijd gedaan moet worden. De dierenarts zal met u bespreken wat in de tussentijd de beste oplossing is. Er zijn bijvoorbeeld oogzalven die in de tussentijd de ogen beschermen en ontstekingen voorkomen.

Kosten behandeling entropion bij hond of kat

De kosten van entropion bij uw hond of kat hangen af van de behandeling die nodig is. Als er een operatie nodig is, hangen de kosten bijvoorbeeld af van het gewicht van uw dier en de ernst van de aandoening. Meestal heeft uw dier ook medicijnen nodig, zoals een beschermende oogzalf. Uw dierenarts kan u vertellen wat de totale kosten zullen zijn.

Experts in oogoperatie

Het is bij een oogoperatie belangrijk dat deze door een zeer ervaren dierenarts met expertise in oogheelkunde wordt uitgevoerd. Omdat voor deze behandeling kennis en ervaring nodig is, voeren niet alle dierenartsen deze uit. Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in oogoperaties. Heeft u een vraag, of wilt u een afspraak maken? Neem gerust even contact met ons op.

Beverwijk - Duinwijk

Duinwijklaan 49 1943 GB Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 212 031