Tam, lief, pluizig en niet te duur in aanschaf en onderhoud: niet zo gek dat konijnen populaire huisdieren zijn. Maar konijnen zijn ook kwetsbaar voor virussen.

Beverwijk - B├╝llerlaan

Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
Zo vindt u ons 0251 - 25 42 54

De twee meest voorkomende konijnenziektes bij zowel wilde als tamme dieren zijn myxomatose (konijnenpest) en het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS). Deze virussen verspreiden zich razendsnel en is uw konijn eenmaal geïnfecteerd, dan overleeft hij de ziekte vaak niet. Gelukkig kunt u uw konijn tegen beide virussen beschermen door het elk jaar te laten vaccineren.

Waarom en wanneer moet u uw konijn vaccineren?

Zowel VHS als myxomatose kan dodelijk zijn voor uw konijn en voor beide virussen bestaan geen medicijnen. Door uw konijn regelmatig te laten vaccineren, kunt u voorkomen dat uw dier ziek wordt. Het voorjaar is de beste tijd om uw konijn te laten inenten, omdat vanaf dan insecten (die de ziektes kunnen verspreiden) zich weer laten zien. Konijnen kunnen worden ingeënt als ze 5-10 weken oud zijn, afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt. Daarna is een jaarlijks prikje voldoende om uw huisdier goed te beschermen. Voor dwergkonijnen gelden soms andere adviezen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts.

Symptomen van RHD bij uw konijn

VHS wordt ook wel ‘rabbit haemorrhagic disease’ (afgekort RHD) of ‘viral haemorrhagic disease’ (afgekort VHD) genoemd. De symptomen van RHD kunnen heel verschillend zijn, omdat er twee varianten van het virus bestaan: RHD1 en RHD2. Het verschil zit vooral in de incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen) en de leeftijd waarop konijnen ziek kunnen worden. RHD2 komt bijvoorbeeld ook voor bij jonge konijntjes van 3 tot 4 weken oud.

Sommige konijnen met RHD overlijden zonder enige symptomen te hebben vertoond, andere krijgen koorts, moeite met ademhalen of problemen met het zenuwstelsel. Het VHS- of RHD-virus wordt direct verspreid via contact tussen konijnen, maar ook indirect door geïnfecteerde ontlasting, urine en bloed en via voedselbakjes, schoenen en kleding. Ook konijnen die niet buiten komen of op een plek staan waar ze niet direct contact hebben met andere konijnen kunnen besmet raken. Het virus kan bovendien worden overgedragen door stekende insecten, zoals muggen. RHD is een hardnekkig virus. Daarom is het belangrijk om uw konijn elk jaar te laten vaccineren tegen beide varianten.

Vertoont uw konijn symptomen van RHD? Zet het konijn dan meteen apart van andere konijnen en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Vaak overleeft een konijn deze ziekte niet, maar door goede hygiëne kunt u wel voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Symptomen van konijnenpest

Uw konijn kan myxomatose of konijnenpest krijgen als hij gebeten wordt door besmette muggen, steekvliegen of vlooien. Ook als uw konijn direct contact heeft met een konijn met myxomatose, kan het virus worden overgedragen. U kunt konijnenpest herkennen aan de volgende symptomen: ontstoken ogen die rood zijn en etteren, vastgeplakte oogleden en verdikkingen in de huid rond de ogen, snuit, oren of anus.

Helaas overleven konijnen myxomatose meestal niet. Ook voor deze ziekte is het daarom belangrijk om uw konijn jaarlijks te laten inenten en maatregelen te nemen om te voorkomen dat de ziekte zich kan verspreiden. U kunt het risico op besmetting verder verkleinen door uw konijn te beschermen tegen bijtende insecten. Behandel uw konijn regelmatig met een vlooienmiddel en dek het hok eventueel af met een muskietennet.

Hoe gaat het vaccineren in zijn werk?

Als u met uw konijn bij de dierenarts komt voor een vaccinatie, krijgt uw konijn eerst een algemene gezondheidscontrole. Dat is om te controleren of uw konijn niet al ziek is. Als een ziek konijn gevaccineerd wordt, heeft het mogelijk de weerstand niet om de juiste antistoffen op te bouwen. Dan is het niet verstandig om het konijn te vaccineren. Bovendien kunnen bij een zo’n jaarlijkse gezondheidscheck eventuele andere medische problemen worden ontdekt en, als dat nodig is, meteen worden behandeld.

Het vaccin wordt met een dunne naald onder de huid van uw konijn gespoten. Het vaccineren is zo gebeurd en uw konijn heeft hier - zowel tijdens als na de vaccinatie - niet veel last van.

Wat zijn de bijwerkingen van een vaccinatie voor uw konijn?

Op de plek waar uw konijn is ingeënt, kan een bultje ontstaan. Dit bultje verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Uw konijn kan een paar dagen een lichte verhoogde lichaamstemperatuur hebben. Dat is een teken dat het afweersysteem goed geactiveerd is. Konijnen voelen ze zich hier over het algemeen niet ziek door.

Welke inentingen zijn er voor konijnen?

Voor konijnen zijn er normaal gesproken 3 ziektes waartegen je vacciniert, die verdeeld zijn over twee inentingen.

Inentingen zijn meestal op maat; vraag dan ook na bij uw dierenarts wat voor uw dier relevant is. Het is bijvoorbeeld van belang of er met een dier gereisd wordt, of dat het naar een pension gaat. Zoek een dierenarts bij u in de buurt om contact mee op te nemen.

Wat kost het vaccineren van uw konijn?

De kosten van een vaccinatie zijn afhankelijk van de manier waarop dit gebeurt. Kijk voor de prijs van de vaccinatie bij de prijslijst van uw kliniek. Neem voor meer informatie of als u vragen hebt contact op met AniCura.