Cavia’s zijn geliefde huisdieren. Zij hebben alleen wel de juiste verzorging en aandacht nodig. U wilt natuurlijk dat uw cavia gezond en fit blijft. De dierenartsen van AniCura helpen u hier graag bij.

Beverwijk - Büllerlaan

Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 25 42 54

Uw cavia verzorgen

De dierenartsen van AniCura hebben veel ervaring met knaagdieren zoals cavia’s. Zij geven u graag advies over eventuele aandoeningen en behandelingen, maar ook over de juiste voeding en huisvesting die uw cavia nodig heeft. Zo is het belangrijk dat cavia’s altijd voldoende hooi hebben en dat er genoeg vitamine C in hun dieet zit. Lees ook: verzorging van cavia’s.

Ook is het belangrijk om uw cavia in de gaten te houden. Een verandering in gedrag kan een teken zijn van ziekte. Door goed te kijken naar uw cavia, kunt u veranderingen in de gezondheid of gedrag snel zien. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.

Cavia ziektes

Uw cavia kan op verschillende manieren ziek worden.

Gezondheidsproblemen die regelmatig voorkomen bij cavia’s zijn:

Ziekte bij cavia’s herkent u bijvoorbeeld aan:

Neem contact met ons op wanneer uw cavia ziek lijkt of een van deze symptomen vertoont. Wij helpen u graag verder met advies.

Cavia inenten en ontwormen

Cavia’s hoeven niet ingeënt te worden en hebben dus geen vaccinaties nodig. Ook het ontwormen van cavia’s is niet standaard nodig. Een wormenbesmetting komt namelijk niet zo vaak voor bij cavia’s.

Als uw cavia last heeft van diarree en de dierenarts denkt dat het gaat om een wormenbesmetting, dan wordt de ontlasting van uw cavia onderzocht. De dierenarts schrijft een ontwormingsmiddel voor als uw cavia inderdaad wormen heeft.

Castratie bij cavia’s

Cavia’s leven graag in groepen en daarom is het belangrijk om minstens twee cavia’s te nemen. Een combinatie van een mannetje en een vrouwtje werkt vaak goed. Het is dan wel verstandig om het mannetje te laten castreren, tenzij u natuurlijk graag een nestje wilt.

De mannelijke cavia’s, ook wel beertjes genoemd, kunnen vanaf dat zij vier tot vijf maanden oud zijn gecastreerd worden. Let op dat het beertje vijf tot zes weken na de castratie nog succesvol kan dekken.

Tips voor de gezondheid van uw cavia

Maagdarmkanaal cavia

Het is van levensbelang dat uw cavia goed blijft eten, omdat de darmen in beweging moeten blijven. Heeft uw cavia problemen met eten, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Het is bij eetproblemen sowieso belangrijk om het gebit van uw cavia te controleren. Als de tanden van uw cavia te lang zijn of scheef staan, kan uw cavia geen eten naar binnen krijgen. De dierenarts kan dit verhelpen door de tanden te slijpen.

Vitamine C

Goed om te weten: cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, terwijl deze vitaminewel hard nodig hebben. U kunt vitamine C toedienen via tabletten, of kies voor speciaal caviavoer waar vitamine C aan is toegevoegd. Ook zijn vers fruit en vooral groentes een ideale bron van vitamine C.

Gebit

Het gebit van de cavia groeit het hele leven door. Door kauwen op vezels zoals hooi slijt het gebit af. Na enige tijd kunnen de voortanden scheef afslijten of kunnen er haakjes op de kiezen ontstaan doordat deze niet goed afslijten.

Door deze haakjes krijgt de cavia pijn in de wangen of de tong. Deze pijn kan zo erg zijn dat het stopt met eten. Ook kan het zijn dat de cavia de tong niet meer kan gebruiken, waardoor het dier niet meer kan slikken. Dit laatste is altijd een spoedgeval.

De voetjes van uw cavia

Check ook regelmatig de voetjes van uw cavia. Bij een cavia die voldoende beweegt op een schone en zachte ondergrond zullen de voetjes er gezond uitzien. Ziet u ontstekingsachtige bobbeltjes, neem dan contact op met uw dierenarts.

Uw cavia vervoeren naar de dierenarts

Het vervoeren en zien van andere dieren in de kliniek kan stressvol zijn voor uw cavia. Gebruik een veilige transportbox voor cavia’s wanneer u met hem of haar naar de dierenarts gaat. Op de bodem kunt u kranten of een zachte handdoek leggen. Ook kunt u wat hooi uit hun verblijf pakken, zodat er een vertrouwde geur in het reismandje is.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Beverwijk - Büllerlaan

Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
Routebeschrijving 0251 - 25 42 54