Wat is ACTH? En waarom zou je het willen meten middels een ACTH-stimulatietest voor honden en katten? Hier lees je over het ACTH hormoon in verband met de ziekte van Addison.

Beverwijk - B├╝llerlaan

Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
Zo vindt u ons 0251 - 25 42 54

Wat is ACTH?

ACTH is een hormoon dat zorgt dat de bijnier cortisol gaat aanmaken: een hormoon dat vrijkomt bij stressvolle situaties en het lichaam weer in evenwicht brengt. Bij dieren met de ziekte van Addison wordt dit niet of minder goed aangemaakt.

De ACTH-stimulatietest controleert of de bijnieren nog cortisol kunnen maken. Als ze dat niet meer kunnen, is er waarschijnlijk sprake van de ziekte van Addison.

Een ACTH-stimulatietest bij het vermoeden van de ziekte van Addison

De ACTH-stimulatietest wordt bij uw dier gedaan als de dierenarts het vermoeden heeft dat uw hond de ziekte van Addison heeft. Bij deze ziekte is er onvoldoende hormoonproductie vanuit de bijnieren, waardoor allerlei processen in het lichaam verstoord worden. Met alle gevolgen van dien.

De symptomen bij deze ziekte zijn bijvoorbeeld:

Sommige dieren raken zelfs in een zogenaamde ‘’Addison crisis’’, waardoor ze soms in kritieke toestand door de dierenarts moeten worden opgenomen. Met de ACTH-stimulatietest kan de diagnose gesteld worden. 

Hoe wordt een ACTH-stimulatietest uitgevoerd?

Vooraf aan de ACTH-stimulatietest wordt een beetje bloed afgenomen bij uw hond. Vervolgens krijgt uw hond een injectie met ACTH. Een uur na de injectie wordt er nog een keer bloed afgenomen. De bloedmonsters worden opgestuurd naar een extern laboratorium.

Vaak is binnen enkele dagen de uitslag bekend. Bij een gezonde hond stijgt de concentratie cortisol in het bloed flink.

Als uw hond de ziekte van Addison heeft, is het cortisolniveau niet of nauwelijks gestegen. 

Uw hond heeft de ziekte van Addison, en nu?

De ziekte van Addison is gelukkig een zeldzame ziekte. Maar als blijkt dat uw hond deze ziekte heeft, is direct medicatie nodig om de hormoonbalans te herstellen. Dit gebeurt meestal met twee soorten hormoontabletten. In een enkel geval is het nodig om één van de tabletten te vervangen voor een injectie.

De ziekte is niet te genezen en uw hond zal dus de rest van zijn leven medicijnen moeten krijgen. Als deze dagelijks en in de juiste dosering gegeven worden, kan uw hond net zo gezond oud worden als zijn leeftijdsgenoten.

Voor- en nadelen van dit onderzoek

De symptomen van de ziekte van Addison kunnen erg lijken op andere ziektes, zoals darmaandoeningen of nierfalen. De ACTH-stimulatietest is de beste manier om de ziekte van Addison te bevestigen of uit te sluiten.

Er kan direct een specifiek behandelplan voor uw hond gemaakt worden. 

De ACTH-stimulatietest is niet schadelijk voor uw hond.

Kosten van dit onderzoek

U kunt contact opnemen met uw kliniek om de exacte kosten van het onderzoek voor uw hond of kat op te vragen.