Wat is HCM en wat zijn de symptomen?
Hypertrofische CardioMyopathie (HCM) is de meest voorkomende hartafwijking bij honden. Het gaat hier om een verdikking van de hartspier. Met als gevolg ernstige aandoeningen, zoals: hartfalen, vocht in de longen en trombose. In veel gevallen is HCM zelfs dodelijk.
Hoe herkent u HCM bij uw hond?
Bij de meeste honden merkt u helemaal geen symptomen van HCM. Toch herkent u de hartafwijking mogelijk aan:
- benauwdheid
- flauwvallen
- verlamming
Meer weten over wat HCM is, de symptomen en de levensverwachting van honden met HCM? Lees hier over de hartaandoening HCM bij katten.
Hoe werkt een HCM test?
HCM is moeilijk vast te stellen. De meeste honden tonen namelijk geen klachten. Zelfs de hartslag, hartgeluiden en ademhaling zijn vaak normaal. Om de juiste diagnose te stellen worden de volgende onderzoeken gedaan:
- bloedonderzoek op NT-proBNP
- hartecho
- röntgenfoto’s
Bloedonderzoek op NT-proBNP
Deze test spoort hartziektes in een vroeg stadium op. Door de verdikking van de hartspier komen de hartspiercellen onder druk te staan. Het hormoon BNP wordt daardoor aangemaakt. Laat het bloedonderzoek een verhoogde waarde zien? Dan heeft uw hond een hartziekte. Welke dat precies is, wordt vastgesteld met een echo.
Lees meer over bloedonderzoek op NT-proBNP
Echografisch onderzoek
De echo van het hart is de meest betrouwbare manier om de verdikking van de hartspier in beeld te krijgen. Wél is het echo onderzoek een momentopname. Is er geen verdikte hartspier gevonden bij uw hond? Dit betekent helaas niet dat dit altijd zo blijft. HCM kan zich op latere leeftijd nog ontwikkelen.
Lees meer over hartecho
Röntgenfoto’s
Is benauwdheid bij uw hond de reden dat u een HCM test wilt? Röntgenfoto’s geven een goed beeld van de luchtwegen en longen. Jammer genoeg is de verdikking van de hartspier hier niet altijd op te zien. Dit wordt namelijk alleen gezien wanneer uw hond een hele grote afwijking aan het hart heeft. Daarom hebben sommige honden hele normale foto’s, maar hebben zij wel HCM.
Lees meer over röntgenfoto’s
Kunt u met uw hond fokken als hij HCM heeft?
Wanneer uw hond is gediagnosticeerd met HCM, raden wij u absoluut af om met uw hond te fokken. Dit om de simpele reden dat de puppy's ook HCM kunnen krijgen. HCM is namelijk deels erfelijk.
HCM erfelijkheidsonderzoek bij fokken
Het ontstaan van HCM kent meerdere oorzaken. Welke dit precies zijn is helaas onduidelijk. Wel blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het ontstaan van HCM voor een deel erfelijk is. Om die reden is er een DNA test ontwikkeld, welke bij de Maine Coon en de Ragdoll een bepaald defect gen kan opsporen. Helaas is deze test niet heel betrouwbaar. honden die positief zijn getest hoeven niet per se HCM te krijgen. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat honden die negatief getest zijn, wel HCM krijgen. Er zijn dus duidelijk meer genen en meer factoren de oorzaak van het ontstaan van HCM.
Toch kan het zijn dat een rasvereniging u aanraadt om deze DNA test te laten doen als u met uw Maine Coon of Ragdoll wilt gaan fokken. De reden hiervoor is dat sommige honden ‘homozygoot positief’ kunnen zijn voor deze test. Dit houdt in dat deze honden zeker het defecte gen doorgeven aan hun puppy's. Wanneer twee homozygoot positieve honden worden gekruist, zullen de puppy's allemaal een wat grotere kans hebben op het krijgen van HCM, dan puppy's die dit niet hebben.
Als u wilt blijven fokken met uw Maine Coon of Ragdoll is het handig om uw hond regelmatig te laten controleren door de dierenarts. Uw dierenarts maakt dan een echo van het hart om te kijken of uw hond HCM aan het ontwikkelen is.
Kortom, de DNA test kan u helaas niet vertellen of uw hond wel of geen HCM zult krijgen. Wel kan de test helpen om slimme keuzes te maken bij het fokken van puppy's.
Kosten HCM test
De kosten voor een HCM test verschillen. Het ligt namelijk aan welke onderzoeken uw hond nodig heeft. Iedere onderzoek brengt andere kosten met zich mee. Normaal gesproken wordt er in ieder geval een echo gedaan, omdat hiermee het beste de verdikking in de hartspier in beeld wordt gebracht. Wilt u hierover meer informatie? Neem contact op met uw AniCura dierenarts.